I regn och blåst!

2013-04-2918:38:16
Tyckte jag förtjänade lite så tog semester idag och imorgon och tillsammans med röd onsdag så får jag fem dagars ledighet vilka redan är fullbokade men då hinner man rensa bort en massa "ska" och förhoppningvis kommer ut med lite mindre "måsten" snurrandes runt.
 
Så klart man förtjänar en sovmorgon såhär en måndag. Var inte på gymmet förrän vid halv åtta. Vet med mig att berättar man det för vänner så kommer det direkt finnas två läger och enbart två läger med majoritet vid ena.
 
Eftersom jag hade planer för dagen men inte förrän lite senare så kunde jag unna mig att slänga in lite extra övningar men det blev ändå inte så många som jag hade velat. Förutom den sedvanliga morgonrutinen fick jag även chans att få in lite mer övning för triceps och axlar. Styrkan fanns där ändå men den tog slut rätt så fort, antagligen lite seg efter gårdagens långlöpning. Inte jätteförvånad och bara glad jag inte låg kvar hemma i sängen.
 
 
Till eftermiddagen var det planerat att sticka ut ett litet cykelpass. Har tävlingshjulen på Tess just nu och det vill jag ju inte slita ut så tog en stund för att skifta hjul. Det går rätt så fort. Men enligt egen räkning så har jag en 9-delar kassett på de gamla träningshjulen och fick med en 10-delad Dura Ace kassett med mina ZIPP 404 så har skiftat kassett varje gång jag bytt hjul också. Inte jättebesvärligt men ett moment till. Så idag fick jag skifta tillbaka och passade då på att rengöra kassetten.
 
 
Som kan ses på bild så är det 10 klingor. Detta är alltså den kassett som jag alltid räknat som 9-delad.. men den är 10.. precis som den nya.. jag har räknat dem igen, jag har räknat dem en gång till, kontrollräknat dem 8 gånger till och några oräknade gånger därpå. De är bägge 10. Så hur lyckades jag räkna fel? Alla dessa skiften.. för inget.. kul!
 
 
Så på med den nya på ZIPP hjulen och den gamla till träningshjulen. Nu kommer det roliga. Jag kan inte låsa fast kassetten igen. Det går bara inte. Jag skruvar och har mig men det går inte! Suck. Ja.. den har varit med mycket och tänderna är rätt så slitna och kedjan likaså.. så kanske dags att skaffa en ny.. Så en ny kassett till träningshjulen.. som matchar den jag har på ZIPP:en och en kedja som passar detta till Tess.. då borde jag även skaffa en liknande kedja för Freja då hon ska ha ZIPP hjulen vid tävling. Men ARGH.. mer inköp.. jag blir en stackars fattig man med cyklar.
 
Så på med ZIPP hjulen igen då så.. ingen större förändring. Hann heller inte ta bort tempopinnarna, de behöver jag inte ha nu ju. Så kom blåsten. Det har blåst på rätt så bra idag och nu inklusive regn och kyla. Fy f*n. Pälsa på och lite vindjacka och lite ben- och armvärmare och lite hopp om bra runda! Stack ut och tog en kort runda bara runt hörnan som blir på runt 25 km i slutändan. Inte jättelångt men det räckte. Fortfarande lite lost om energi i kroppen men tryckte på så gott jag kunde i vinden. Medvind ut och sen bara motvind. Det är kallt. Fingrarna domnar bort. Det är skrämmande när det känns bra om fingrarna för att de är så nerkylda att jag inte känner någon skillnad och plötsligt så fryser man om dem för man hittar ännu kallare vindar. Det känns inte rätt. Fick lite flashback till senaste Vätternrundan också. Då vinden kom så hårt från sidan att man cyklar mer lutandes än rak. Men så nu har jag en skitig Tess jag bör ta hand om. Det var lite besvärligt med växlingen också och jag misstänker att jag behöver byta ut kedjan snarast.. ja.. när ska man komma på nivå att man faktiskt tjänar pengar på det här?
 
Får man passa på att ge en kort presentation av Tess? Trek 5000, hel kolfiberram med mestadels Shimano 105 komponenter förutom bakväxel på Ultegra. Tempopinnar som extra utrustning som jag använt under mina triathlon.Om jag minns rätt så väger hon 8.5 kg med ZIPP hjul men utan vattenflaskor och annan utrustning. Eller så var det 9. Lite bulkigt där bak men vad ska jag säga. Hon gillar stora väskor. Ryms mycket.
 

It's all in your head!

2013-04-2820:33:30
Idag blev det långpass i Pålsjö i Helsingborg med vänner. Vi träffas som kanske tidigare nämnt varje helg (de som kan) och springer. Idag lite fokus på långpass.
 
Vi började med gemensam uppvärming på 3 km till startpunkten för de olika slingorna. Därefter sprang alla iväg varförsig förutom jag och en vän som sprang tillsammans. Vet inte hur bra det är men det är redigt trevligt. Jag har en som drar ner mitt tempo så jag får ett väldigt lugnt långpass men dessvärre får han ett långpass men i högre tempo. För och nackdelar. Men trevligt, mycket trevligt så jag hoppas det fortsätter så.
 
 
Vi började med att springa milen. Upptäckte att efter uppvärmingen så ökade vi tempot lite men det var fortfarande väldigt långsamt men dock kändes det som ansträngande och jag ville inte öka. Men jag vet att jag kan springa det betydligt fortare och fortfarande känna det som hyfsat behagligt. Där fick man en redig smak av hur mycket som sitter i huvudet och inte i benen. Så tempot ökades lite och efter milen tog vi en klunk vatten och hakade på femman som till större delen var samma spår som milen.
 
När de 15 kilometrarna var avklarade så var det bara till att springa de tre kilometrarna tillbaka till vår utgångspunkt där väskor och bil fanns. Sammanlagt blev det 21.3 km. Kändes i slutet som folk var helt slut och jag hade lite för mycket energi kvar och drog folk lite för mycket så tog sista biten själv med ökat tempo. Uppenbarligen för högt tempo om än lite kort distans, hehe. Men jag gillar dessa distanspass. De är behagliga och väldigt trevliga. Så kan jag ta de högre tempopassen på egen hand under veckan istället.
 

Vår Utmaning (inte er)

2013-04-2614:55:00
Det blev inte högvinsten vid förra utmaningen (på jobb då) men fick åtminstone en t-shirt från Craft (fått och fått.. den är på G). Nu är det dock dags igen. Winter Challenge har övergått till Spring Challenge. Nedan är listan på vad som ska åstakommas denna omgång (som redan är igång sedan i lördags). Så jag har hunnit med lite så fyller på med det också.
 
UtmaningGjordaAvklarat
Back squats 5x 100% kroppsvikt - -
1000 växlande enbenshopp - -
300 Pull-ups 36 -
Löpning 10km under 50 min - -
Löpning 80 km 30 -
4 h sportsaktivitet 5:38:00 KLAR
6 h cykling/spinning 3:48:00 -
300 dips 90 -
Burpees 75 under 7 min - -
2 h Yoga/Pilates/Strech - -
 
Jag tycker att det är inte samma utmaning som förra gången. Absolut, en del av dem är rediga utmaningar och jag får något att bita i. Pullups och one leg jump ups är möjliga men kommer ta ett tag att komma upp i. Back squats med 100% kroppsvikt tycker jag är lite så-så. Personligen så fungerar det nog inte med min rygg i dagsläget så just nu lägger jag den på is. Men tycker det är lite dumt att sätta dit viktiga teknikövningar som vid fel utförande kan skada rygg till folk som många är långt ifrån upplärda i det.
 
Sedan tycker jag att sports training i 4 timmar, den var lite väl enkel från dem. Den är jag redan klar med. Cykling 6 timmar. Det är ändå sommar, den kunde de fläskat på lite till med. Det är ändå två månader. Yoga/Pilates/strech i 2 timmar.. samma där, lite enkel. Tänkte haka på två pilatespass och lite strech på det så är det klart. Löpningen är ungefär som förra omgången och milen under 50 klarar jag och 80 är jag på god väg mot. Så.. ja.. det ska väl gå att fixa denna omgång. Få se bara om man kan excellera i något av dem och skrapa ihop en liten extra poäng.
 
Synd bara de inte snappade upp på tipset att ha tre steg istället för ett. Att ha ett minimi, mål och excellera. Att ha exempelvis Löpning, minimi 60 km (1poäng), mål 100 km (2 poäng) och excellera 130 km (3 poäng). Så kan man sträva efter mer poäng även om någon redan ligger flera mil före.

Röfven värker än

2013-04-2610:42:13
Kroppen börjar bli lite seg nu. Tror jag äter lite för lite och de senaste dagarna fått igång rätt bra daglig träning med två pass dagligen, morgon och kväll. Känner mig hungrig och det är ju inte rätt. Så fortsätter det såhär så får det nog bli ändring i kosten, måste ju hålla mig igång annars säckar man bara ihop.
 
Imorse blev det en runda på gymmet. Sedvanligt pass med start på chins och dips. Ökar på med två till på chins och det går långsamt men åt rätt håll. Fick tid över så sprang om och fick med lite latsdrag med tung vikt. Därefter tillbaka till mattan och mer övningar för mage och rygg. Fyllde passet med ryggresning, balans på boll, sidomagmuskler med boll. Vet inte vad det heter men den är effektiv, känns det som. Men jag behöver mer tid, fortfarande gnäller jag lite om det men jag vet inte hur jag ska få in det. Måste sätta mig ner och få grepp om det. Enda tanken just nu är att köra överkropp på morgonen och sen återvända direkt efter jobb och köra mage/rygg innan man sticker hem. Men det kanske är lite halvdumt om man därefter direkt vill ut och springa eller cykla. Hade jag bara haft ett större vattendrag i närheten hade man kunnat köra simning efter jobb och haft 5 pass på gymmet om morrnarna men nu har jag ju inte de..suck..
 
Nu dock blir det vila för helgen. Ikväll blir det lite sällskap, trevligt och lördag ska jag kolla runt på lite nya löparskor, lite ärenden, lite fläng hit och dit och avkoppling hemma på kvällen. Ses fram emot. Söndag blir det långpass med gänget, skitkul!
 
Ännu värker förövrigt röven efter cykelrundan i onsdags. Min sadel på brukscykeln är den tidigare jag hade på linjehojen. Bytte för att få en bekvämare och när brukssadeln (lättast beskrivet) slets ut så bytte jag bara till en mer racermodel som jag ändå redan hade. Tänkte att jag då kunde undvika att få ont i de ädla bakdelarna men icke då. Så det blir till att cykla på för att vänja in. Så får det bli.
 

Supertusingar

2013-04-2520:09:00
Kom hem från jobb idag. Hungrig.. magen gurglade och ville ha massvis med mat. Jag sa nej. Jag ska ut och springa intervaller och vill komma iväg så fort som möjligt.. men kan inte springa på tom mage. Ok, lite knäckebröd med skinka blir bra. Äter och vilar lite.. gurgel gurgel säger magen.. suck.. fortfarande hungrig. Alltför hungrig för att ignorera det. Hittar en liten portion lasagne som jag värmer och äter upp. Ok, det får bli lite senare, måste smälta maten nu. Lägger mig i soffan och glor lite på tv och vilar.. börjar bli trött.. somnar till om och om igen. Ok.. så nu är jag inte mätt eller hungrig men istället trött och seg. Vill inte springa, orkar inte, kan inte.
 
 
Åh, hur svårt kan de va? Drar upp mig och funderar på hur jag ska piggna till. Blandar ihop en PWO och drar igång Spotify. Hmm, Daft Punk och Pharrell Williams har gjort en låt ihop. Daft Punk är bra och Williams har gjort en del bra låter, vi testar. Vet inte vad som fungerade bäst, om det var låten (som var rätt skön) eller om det var PWO:n som satte fart i mig, om det var Daft Punk - Alive 2007 som fick fortsätta att pumpa ut från högtalarna eller bara det faktum att jag steg upp och koncentrerade mig på annat men jag piggnade till och blev jäkligt pepp!
 
 
Snabbt byta om, på med en gammal Lundaloppet tröja (snart dags, ni har väl anmält er?) på med hörlurarna, igång med min 910 och sätter igång mitt supertusing program! Solen skiner, lite lätt svalt ute men det kommer bli power! Springer iväg med pump i lurarna!
 
 
10 min uppvärming som behövs. Benen är stela men värms snart upp. Det är visst lite varmt ute så kavlar upp armarna lite grann men ångrar inte klädvalet senare när solen går ner och det blir lite kyligare. Perfekt! Efter 10 min är det dags för supertusingar och jag drar iväg. Upptäcket ungefär samtidigt att flugorna hittat ut och samlat sig i horder längst med banan.. mums.. så .. gott. Efter de första 2 börjar jag må lite illa. Stack nog ut lite för tidigt efter att ha intagit lite för mycket (inte flugor då). Men nu är jag ju ute så lika bra att fortsätta programmet. Vänder och drar mig hemåt. Efter 2 omgångar till så börjar jag må bättre. Vid en långpaus tog jag det lite lugnare och gick lite. Fick ner pulsen mer än annars men tror det hjälpte lite mot magen och därefter kunde jag slutföra de sista omgångarna så 6 stycken supertusingar. Lätt nedjogg på 5 min och därefter in för dusch välförtjänt vila. Intervaller är aldrig sköna eller roliga men så effektiva.
 
 

Dålig vätskebalans

2013-04-2513:33:39
Efter cykelrundan igår så kände jag mig fräsch och hyfsat pigg/alert ändå. Men efter middagen och halvliggandes på soffan så började ögonlocken kännas tunga och jag tror jag somnade till ett par gånger och då var det ändå någon timme kvar innan läggdags, brukar aldrig bli sådär slut så tidigt. Helt orkeslös. Blir väl de när man håller igång men vet inte om man kanske ska ha något litet i ökning på kolhyraterna ändå. Det fungerar att koppla bort dem till en viss gräns men om jag nu fortsätter att inte ta bort dem helt så får man försöka hänga med i förbrukningen så man inte kollapsar helt.
 
Visste inte om jag skulle vara lika trött som innan på morgonen men jag kom upp och iväg för simning. Trött men bestämd. 50 meters bassäng och gjorde som förra veckan, simmar fram och tillbaka ungefär 1,5 km och försöker tänka på att simma rätt. För lite gung (rotation) då jag glömde bort det lite då och då och simmade på som vanligt och troligen är rumpan nere i kaklet igen men annars gick det bra. Simmade med lugna armtag och avslappnad så var inte lika trött som jag annars varit när jag  var klar. Men gick tyvärr inte fortare denna gång. 1600 m på 35:34 som ger 2:16/100m. Det är 12 s mer per 100 m än sist. Men som sagt, drog lite mer i backen också så kan vara de och lite pauser för dricka. Men bara till att paddla på. På tal om paddla på tar jag nog med paddlarna nästa gång så man får lite motstånd också.
 
På ännu mer tal om saker, dricka. Jag försöker hålal en bra vätskebalans i kroppen och alltid ligga på en bra nivå så man inte behöver hetsdricka inför lopp. Men det går sådär uppenbarligen. Dricker lite väl lite. När jag simmade idag kände jag hur man snabbt blev törstig och även om man drack lite oftare så kände man sig snabbt törstig igen. Måste dricka mer om dagarna, speciellt när man motionerar ofta och man svettas mycket och blir av med större mängd vätska nästan dagligen.
 
Har lite halvt glömt det men går omkring vissa dagar med ett jättefint rött armband. In och ut-"kort" för simhallen. Låter den sitta på under dagen så jag inte glömmer/blir av med den någonstans under dagen så då ser man lite såhär modeinriktad ut!
 

Säsongspremiär Cykel

2013-04-2419:49:00
Idag blev det säsongspremiär för cykling, exkluderat vardagscyklingen då mellan jobb, gym och annat. Utan idag fick Tess rastas av, hon har fått stå där och vänta hela vintern nu, hösten också för den delen. Orkade inte skifta hjul och kassette så det blev racinghjulen på och tempopinnarna hade jag inte heller hunnit ta av. Får väl ta någon kväll och fixa till henne lite och göra henne träningsklar.
 
 
Idag blev det en tur med Tess och Jenny, som ska cykla Vättern och kände att det börjar närma sig nu lite väl snabbt så det blev en premiärtur för oss båda ut och det strålande vädret. Fy fan, det var vindar åt alla håll men framförallt framifrån. Fort gick det inte och speciellt inte när världen försöker trycka hem en igen. Men har man gjort detta några gånger så är Skåne inte lika blåsigt längre. Speciellt inte på Vättern när andra faller omkull och tycker att brisen du seglar igenom är som en orkan. Det platta ickeplatta Skåne har sina fördelar!
 
4 mil blev det i vinden och vi var väl ute en 2 timmar. Blev 2 timmar och 20 min med lite snack och tips både före, under och efter. Det där med att ha koll på klockan är inte min starka sida. Måste fixa nya batterier till cykeldatorn, 3 år är visst nog. Men det var riktigt kul att komma ut igen så det blir väl av snart igen hoppas jag.
 
 

Tredje morgonen gillt

2013-04-2410:57:29
Tredje gången gillt. Jag kom upp försent men ändå i någorlunda tid. Kom iväg så jag var lite sent på plats men hann ändå med en 30 min på gymmet. Dips, chins och en hel del mag/rygg övningar. Ryggen har börjat göra ont igen så ville satsa mer tid på det denna morgon. Jag skulle behöva mer tid på morgonen på gymmet, undrar om de kan tänkas öppna tidigare.. om jag nu kan komma upp i tid också. Största lyckan var nog att jag lyckades dricka korrekt så slapp att ha hälften av drycken på min tröja denna morgon. Succe!!
 
 
Mig cyklandes till jobbet i min prima SK-jacka. En softshell jacka som jag köpt via Svensk Klassiker i någon mässa för några år sedan. Tror det var till Vansbro. Är en väldigt praktisk person av mig men kläder har inte direkt följt det spåret tidigare. Det var bara en 2 år sedan jag skaffade mig mitt första regnställ. Men hade 3 lopp kvar av min första svenska klassiker men tog ut segern lite i förskott och köpte mig en jacka. Hyfsat regntålig, varm, skön och praktisk. Har burit den rätt mycket när det är lite kyligare ute så sedan dess varje höst, vår och delar av sommaren. Den håller än och är i prima skick tycker jag så klart prisvärd! Extremt nöjd med den.

Efterlängtat långpass

2013-04-2320:14:24
Blev inget långpass i söndags. Det blev inget igår heller då det blev storkok och en god sådan om jag får inflika. Så idag blev det äntligen av. Ett långpass i lugnt behagligt tempo. Efter en kort diskussion på forum angående mina sko-problem gjorde jag ett sista försök att spänna ut snörena ytterligare till att nästan bara hänga där.
 
 
Det gick bra första 7-8 kilometrarna men sen började det bränna och kännas i fötterna. Skorna är helt enkelt för små. Tror största problemet är att mina fötter är breda, bredare än vad man kan säga normalt så jag behöver skor med bredd storlek också för att anpassa för mina fötter. Korta skor men breda. Ja.. de är nästan fyrkantiga har jag fått höra och stämmer väl lite.
 
Men vädret är fint så bara springa på. Det är rätt så behagligt. Pinade på och tempot varierade sig lite mellanåt men höll mig över 5 min tempo. När det var 5 km kvar började jag öka på tempot lite så jag hamnade under 5 strecket och med 2 km kvar ökade jag på ytterligare. Sluttempo på 5:04 är för långsamt för Göteborgsvarvet men med rätt laddning, inte vara hungrig när man springer, gott om dryck längs vägen och pepp från folket så ska det nog kunna gå hyfsat bra. Ett par andra skor hade gjort gott också.
 

Värst vad man ska vara seg då

2013-04-2309:46:09
Skam! Beklagligt! Förskräckligt! Hur trött kan man vara? Väskan är packad. kläderna framtagna och laddad att sticka iväg till simhallen på morgonen för lite sim och så vaknar man upp halv sju. Halv sju! Då ska jag ju vara på plats! Crap rent ut sagt. Men återigen då, antar kroppen försöker säga till mig att vila är bra och den vill visst vila lite till. Vila kan man väl göra sen?
 
Så blev inget igår (förutom en jäkla massa köttfärs stek med lite annat gott) och blev inget denna morgonen heller. Man kanske lyckas komma ut och springa ikväll istället men det är blåsigt och det ska blåsa ännu, det regnar och det är mörkt och kallt ute.. Så besvärligt allting blev då. Nej! Jag ska ut och springa så är det bara. Borde vara gott för ryggen också. Den högg till igår och är inte på sitt bästa humör just nu.
 
Vi tar och bryter här och slänger in något positivt istället. Läser en del bloggar och skulle vilja rekommendera en som blev döpt till Konditionsidrott. Till viss del om Carls (bloggaren) egna träning men även väldigt mycket om vad, hur, varför och när. Exempelvis en hel del på sistone om olika intervaller och deras varför, hur och när. Mycket bra och inspirerande läsning med tips för sin egen träning. Jag har en massa idéer och erfarenheter om träning men vet inte alltid om det är helt korrekt. Här är en som kan ge tips men även faktan bakom så högst rekommenderat.

Storkok

2013-04-2220:40:00
Äsch, det blir aldrig som man tänkt sig. Dagens långpass blev till trängsel med folk på CityGross och därefter hem och göra storkok a la köttfärsås. Blev till hela 19 portioner! Sweet. Lunch och middagar är räddade. Blev en köttfärsås med lite sojabönor, röda linser, linser och en massa kryddor, örter och annat gottegott.
 
 
Gjorde en specialare när nästan alla portioner var utdelade och slängde i lite broccoli och stora vita bönor och ta-da.. en typ, isch Chili con carne och så var middagen klar! Blev riktigt gott men nästa storkok blir nog på något annat än köttfärs. Förra veckan levde jag på lasagne vilket iofs är väldigt gott men.. finns så mycket som är gott. Läste blogg där det serverades stroganoff, kanske blir något sådant, vem vet!
 
 

Slut på eftermiddagskaffet

2013-04-2215:16:19
En förträfflig helg med vissa spår kvar. Steg upp väldigt sent imorse. Gick upp, klädde på mig och därefter började jag vakna lite. En trött människa som steg upp idag.
 
Istället för gym blev det en morgonpromenad innan frukost. Tösen är ute och tar sig en runda på ungefär timmen så jag hakade på där denna morgon. Lite kyligare än tidigare morrnar men annars riktigt trevligt med en runda. Blev hungrig av det så lite frukost på jobb sen.
 
Men ända sedan förra veckan har jag lagt ner med kaffet! Tada.wav! Eller inte helt får erkännas, drack någon kopp i lördags morse men jag dricker betydligt mindre kaffe nu. Tidigare har det väl blivit ett par koppar om dan på jobb men nu är det nere till noll och kanske en kopp en helgmorgon eller annat tillfälle.
 
Varför? Jag känner mig lite piggare på det. Jag vet inte hur mycket det stämmer men det känns inte som kroppen får förlita sig på koffeinet att piggna till utan måste fixa det på egen hand. Men mest för att min tolerans till koffein inte ska fortsätta ligga på en extremt hög nivå. Under vissa lopp så har jag ibland med mig energigel och en del av dem innehåller koffein för man ska piggna till lite. Med en lägre tolerans så borde jag kunna få ut mer effekt av koffeinet om jag inte dricker det dagligen, det är ändå rätt så små mängder vi pratar om i energipåsarna.
 
Så nu blir det mer te eller bara vatten. Inte lika vätskedrivande heller vilket är en klar fördel att man behåller mer vätska i kroppen.
 

Gottegodis

2013-04-2010:46:00
Jag kan om eftermiddagarna få rena hungerkänslor och rediga sötsug som driver mig mot skåp och kylskåp i jakt på nästan vadsomhelst, ofta gärna godis eller liknande då det just är sötsug. På sistone har det blivit rätt så stora mängder kvarg med funlight som jag tagit istället för godis (som jag då uppenbarligen ändå inte har hemma) och det har varit räddningen för dagen. Mättande och stoppar sötsuget, klockrent! Kvarg blandat med lite funlight.. i detta fall redberries eller kan det vara forest fruit eller blandar jag ihop tesorter nu? Iallafall, enkelt, jättegott och räddande!
 

Fredagsintervaller

2013-04-1919:32:28
Fredagseftermiddag och ser fram emot en trevlig lugn kväll hemma. Köpt Entrecôte och ska äta lite gott. Men har sedan långt tidigare bestämt att jag skulle springa intervaller idag. Så det skulle jag ju vilja hinna med innan middag.
 
 
"Men det blåser ju skitmycket. Det är vindar precis.. överallt. Blåser kallt.. ingen sol.. hungrig.. ohh, så hungrig.. nej..vill inte..vägrar...", sa hjärnan i samråd med övriga organ. Men med bättre vetande så övertalades (ignorerades mest) de och jag bytte om och sprang iväg. Jodå.. det blåser men det ska nog gå bra. Får jogga lite först och försöka bli varm. Ville först springa supertusingar men tiden fanns inte till. Det tar lång tid och jag är ändå väldigt väldigt väldigt hungrig. Väldigt hungrig. Det börjar även bli lite sent så får köra på något annat. Så kilometersintervaller och 5 stycken av dem blir bra. 1 min joggvila blir det också. Såhär i efterhand så var nog 1 minut lite för lite. 1:30 eller närmare 2 kanske hade varit bättre. Hinner man återhämta sig lite mer och kan prestera bättre och trycka på mer. Men det blir nog super ändå!
 
Det blåste som sagt (tror det nämnts) och det gick ändå rätt så bra utåt. Har en rätt så rak väg jag kör med intervaller så behöver jag inte tänka så mycket om omgivningen. Ungefär 2 st intervaller rätt ut blev det. Sen vände jag.. det gjorde inte vinden. Vissa partier var det som man inte sprang, det bara blåste mot en och höll en på plats. Jättekul att se intervallstiderna såhär i efterhand, jäkla skillnad. Så antar det borde vara någonstans i mitten av de bägge omgångarna då.
 
 

Proteindryck i eller på mig?

2013-04-1909:28:34
 Yay! It's Friday! TGIF! Det innebär korv till frukost! En knake varje fredag på jobb, prima grejer. Men innan de får man förtjäna de. Mot gymmet!
 
Chins, dips som vanligt. Ännu mer i ork och press första set på bägge. 6 stycken lugna chins hela vägen från utsträckt till topp. Sedan gick det runt 4 därefter. Dips blev 15 x 3 men med ordentlig press på de sista, de var svåra.
 
Latsdrag, började lugnt för att få in rörelsen. Därefter ökade på sedan sist så på just dessa vikter hamnade pinnen på 77 kg. Det var tungt men det går att långsamt pressa ner stången. Får bara inte sträcka på mig för mycket när jag drar tillbaka får då hamnar vikterna på plats igen.. bra sträckbänk!
 
Bänkpress också idag igen, ökade till 70 kg och det gick bra med 10x3. Så kanske ytterligare en liten ökning till nästa gång. Gott, gott! Axelrotation tog jag också med och det sved idag. Tror jag ökade på sen sist, inte säker men misstänker. Svider fint i de sista men tror dessvärre att jag får fel teknik iom att det blir lite väl tungt. Kanske börja tungt och gå ner ett snep på de sista för att få det Rätt.
 
Därefter tillbaka till de rygg-räddande core-övningarna. Fram med pilatesboll och medicinboll. För sido-magmusklerna började jag på 8:ans boll men fortsatte därefter med 10. Ah.. it's burns a bit. Nice. Solen sken rakt i ansiktet. Något extra med att träna med stängda ögon och solsken i ansiktet. En annorlunda form av njutning. Fantiserade om att jag hade en trädgård och jag stod ute i solskenet och körde lite övningar. Balkongen kanske får duga till sommaren?
 
Ryggresning fick avsluta morgonens pass. 15x3 med sista set med 5 kg vikt. Har tagit det lugnt med just ryggen och idag var nog första gången som jag kände av en jämn belastning på ryggen och att jag inte lite lätt lutat mig åt ett håll för att få stöd. Glädjer mig att det börjar ordna till sig bra nu, hoppas det fortsätter så. Tar det lugnt med vikterna så jag får en bra bas istället för knäcker den igen.
 
Avslutade hela morgonen graciöst med att hälla ut en del av min proteindryck över min t-shirt jag skulle ha under dagen. Snyggt, fint, klant! Suck, fick helt enkelt cykla hemom innan jobb för att plocka fram en ny t-shirt. Var iofs rätt trevligt att dumpa av den stora väskan hemma så man slapp släpa på den, får erkännas men nog inget som blir rutin. 
 
 
 

Belöning

2013-04-1821:03:25
Har man varit duktig idag så blir det belöning.
 

Startbeviset är här!

2013-04-1816:14:55
Som ett brev på posten kom kom starbeviset för Göteborgsvarvet i lådan idag! Det är riktigt najs att de fixade samarbete med Aktiv Träning så får man ett ex samtidigt. Gillar den tidningen då den är rätt så spridd i sitt upplägg och täcker både löpning, cykling, simning och mycket mer. Kost, prylar, trail etc. Fick en tidning för MalmöMilen också då jag visat intresse men eftersom den krockar med annat lopp så blir det inte av.
 
 
Startgrupp 6 så tror jag antingen är kvar på samma som förra året men vill minnas jag varit nere på 5 någon gång och hade gärna kommit dit igen eller ännu bättre, ner till 4. (Varför ens nöja sig där). Det är så många som springer och är duktiga att man måste börja prestera bättre för att behålla sin startgrupp. Alla är superduktiga och det börjar bli jämnt i startgrupperna. Men 6 är jag nöjd med och hoppas jag ska kunna prestera på bra i år och få nytt PB för Göteborgsvarvet samt komma in och hinna vinka av mina vänner som jag åker upp med. Lyckades med en förra året och det är en väldigt.. det är en extremt skön känsla.
 

Skön simning

2013-04-1810:19:01
Wiiiii, det rullar på! Nerförsbacke hela vägen till gymmet och en efterlängtad 50 meters bassäng. Passar på att njuta.. vet att det blir ju uppför hela vägen tillbaka sen.
 
Men jo, det är torsdag mina vänner, om någon mot förmodan missat detta. Torsdag innebär om allt klaffar simmorgon. Sedär, det klaffade! Lite sent på det på morgonen men jag kom dit och jag bytte om och jag hoppade i.
 
So, what's the plan? Simma! Igen! Sist jag var i plurret hade jag en hjälpsam tös som pekade och kommenterade över min simning. Fick massvis med bra tips, förbättringsförslag och övningar och jag ville inte tappa detta nu utan knyta an till förr passet och öva in de "rättelser" jag fick.
 
Folk i vattnet överallt men hittade en bana med bara 2 i, så nu blev vi tre. De simmade på men hade lite övningar och tog det lugnt så jag bestämde mig att ta det lugnare än jag brukar. Har alltid en tendens att paddla på men om jag nu ska lägga fokus på min teknik så kanske jag inte ska pinna på som annars. Så jag simmade lugnt, lugna armtag och försökte få till alla de tips jag fick sen sist.
 
Mjuka armar, betydligt mindre spänd. Rumpan vettefan om hur ofta den var uppe vid ytan så den har jag nog backning på. Skum mening. Men antagligen av en effekt av lugnare bentag. Mer rotation som delvis var bra och delvis lite halvt obefintlig. Men när jag tänkte på det själv och rättade till så kändes det betydligt bättre så en vanesak helt enkelt.
 
Tänkte jag simmar 1500 m men det blev visst 1600 m. Tiden= 37 minuter. En hel del pauser mellan varven då jag kommit ikapp de som simmade framför så jag väntade in lite och en simmade iväg. Så lite återhämtning och ledig tid. Det ger ett medeltempo på 2:04 min/100 m. Fortare än de senaste "runt" 1500 pass då de legat på 2:16 och 2:17 min / 100 m. Till ännu större glädje så var jag inte trött. Lite i början men när man väl värmt upp så var det bara att simma på. Snabbare och med mindre ansträngning. Jag tror vi har något här. Shit vilken direkt effekt detta gick, jag är så glad!
 
Fina in det mer och sen blir det både paddlar, fenor och simplatta för mer specifika och stärkande övningar. Ska även ta och utnyttja de övingr jag fick sist också, när det ges bra möjlighet till det i bassäng. Men det är riktigt kul att se sådant resultat och känna sig så fräsch efteråt.
 
Nu ska man heller inte anta alttför mycket. Det är en gång så kan bero på mycket, men jag är optimistisk och ser en säsong med klar förbättring i min simning. Behövs också när jag nu satt upp målet att för Malmösimmet ska jag simma 2 km med bättre tid än förra året men samtldigt vill jag känna mig pigg och fräsch efteråt då jag har triathlon dagen efter. Små mål.
 
Tror bestämt jag behöver raka mig..
 

Så mycket träning, så lite tid

2013-04-1712:05:48
Så trött. Kroppen var helt slut efter träningen på sistone och min duktiga beslutsamhet att skippa kolhydrater till kvällen. Trots en trött morgon hävdar jag ändå att jag känner mig piggare än tidigare. Har nog mycket att tacka för att jag kan ta mig upp tidigt varje morgon, även om jag är lite försenad.
 
Trötta ben och en punktmarkerad träningsvärk på rumpan. Lite som att man tagit en spruta och är lite lätt öm runtom. Intressant Antagligen från backträningen igår, fick visst en respons från kroppen, både direkt efter och nu. Hmm, we have a winner!
 
Onsdag morgon så gym. Chins varvat med dips som vanligt som starter. Jag säger chins.. en del säger det också.. vissa säger pull-ups.. har gogglat på det och de används friskt till båda övningarna så lite svårt att säga vad som är rätt och fel. Men jag kör med handflatorna från mig. Så vet ni de. Första omgången kändej ag en enorm kraft. riktigt skön känsla. Skitkul när man känner reslutat. Dips gick också med kraft. 15 stycken gjorda på nolltid! Därefter var det inte lika roligt längre för något av dem men orkar ändå på men det känns lite ansträngande, men det ska det ju göra. Det är ju ingen spa-anläggning vi besöker direkt.
 
Fortsatte med bänkpress. Insåg i veckan att den kan jag ju köra utan att påfresta ryggen för mycket. 50 kg, 10 x 3 och det gick utan problem. Så definitivt ökning till nästa gång men ville prova nu först hur det låg till. Var ju ett tag sen. Tog sedan tag med dagens dos latsdrag. Ökning där med och fungerar ypperligt. Göttans! PUMPA!
 
När jag stod och villa mellan dips och chins så testade jag armgång i den stora leksaken strax bredvid och det knakade till och ilsknade till i ena axeln så avbröt direkt. Antingen bara besvär denna morgon eller så är det något krasst där. Men har inte kört så mycket axelträning alls på sistone så tog axelrotation utåt också. Gamla övningar som börjar göra comeback.
 
Sedan kan jag uppdatera om att min rygg börjar kännas mycket bättre. Jävligt mycket bättre och det glädjer mig minst lika jäkla mycket! Antingen är det att det bara blivit bättre eller så har core övningarna jag fått tilldelad och kört på sistone gett resultat. Vet inte med säkerhet men jag vågar inte sluta med dem nu! Så upp på en pilatesboll och diagonalt upp med ett ben och en arm. Fugnerat bra hittintills. Även snea magmuskler med åttans boll.. antar det är 8 kilogram men kan betyda vadsom. Men den är tung och det fungerar bra som motstånd. Nästan dags för ökning faktiskt. Men ett tag till, litet tag till. Ryggresning också utan vikt, 15x3. Tog upp hela morgonen.
 
Saknar lite att träna mer axlar och armar. Bröst också. Skulle vilja få tillbaka helpass med armar/axlar/bröst och övre rygg som tidigare. Men vill inte bli av med tid för mage/rygg heller då det verkar fungera ypperligt. Ser inte att jag just nu kan få in mer pass i veckan och träna hemma fungerar inte, det vet jag. Hmmm.. hur göra..
 

Backar och lera

2013-04-1621:10:57
Fantastiskt väder! Äntligen sol, vår och värme! Det var varmt, riktigt varmt.. så pass varmt att jag bestämde mig för att springa (iofs bestämt sedan tidigare) och även vågade visa mina bleka och lätt håriga ben för befolkningen!
 
Läste ett inlägg om backträning och blev inspirerad. Så jag bestämde mig i.. kan varit igår, att idag skulle jag springa iväg ner till St: Hans som om jag inte minns helt fel är en gammal soptipp som jag även nu fick lära mig bär smeknamnet Monte Composto.. humor. Så på med tightsen, hörlurar, armväska (heter det väl..) skorna hoppades in och med full utrustning tog jag en hyfsat lugn löptur iväg en 5,65 km bort till backarna och påbörjade mina intervaller. Från botten (inte hela vägen ner utan bara översta backen) och till toppen 10 gånger med höga knän och verkligen belasta allt på låren att trycka mig uppåt. Vaderna fick sitt också. Snabbt upp och sen gå ner med gå-vila så man ska orka prestera till fullo. Första 3 gick bra sedan fortsatte det gå bra alla 10 men man märkte när man närmade sig toppen att det började bli lite trött i låren.
 
 
Nästa gång kanske jag tar hela vägen nerifrån istället så får man gott om vila ner men framför allt 10 chanser att verkligen pumpa slut musklerna hela vägen mot toppen. Passade även på att justera lite lätt på skorna under vilan så nu är nog banden rätt placerade. Många som var ute och sprang bland backarna idag också, alltid folk som springer där. Eller har picknick på toppen och blir störda av alla löpare som springer upp och ner.. eller så stör de löparna.. inte bestämt mig än.
 
 
Men det var blött där. Geggigt. Fick leta mig upp varje gång för att hitta passager som inte var geggiga och ville tvinga mig direkt ner igen. Vattenpölar fanns det gott om, även dolda.. men de hittades! Haha, jag finner allt jag inte vill. Sura skor.. love it! Verkligen.
 
Efter backarna gick jag hela vägen ner och sen sprang jag hem igen. För första gången på länge började vaderna vilja krampa men det fick de självfallet inte. Men det är bra.. då har man utmanat dem iallafall lite idag. Kan de gott ha, de har haft det alldeles för bekvämt på sistone. Men det var trevligt med fint väder och ett pass med ett mål. Lockade ut en bra. Lite trött i benen fortfarande efter både söndag och imorse men det är bara att kämpa på, så trött är man inte att man inte kan springa lite, uppenbarligen. Nu får de dock vila lite till fredag då jag är upptagen fram till dess. Men då, om allt går som jag vill, ska det bli supertusingar igen!
 

Upp med rumpan och mer gung!

2013-04-1609:59:19
Vaknade imorse till att nyheterna redan var igång. Lätt omtöcknad och nyvaken men försökte lyssna lite. "2 explosioner vid mållinjen till boston Marathon" var det jag vaknade till. Får erkännas att första tanken var att det var ju en kul grej. Eldbollar vid mållinjen, det måste vara imponerand. Sedan lyssnar jag vidare och förstår vad som nu skett. Fruktansvärda nyheter. Hoppas de får fast den jäkeln eller de som gjorde det. Förstår inte vad de ville få ut av det alls.. iofs aldrig ett sätt att få ut något.
 
Men kom ändå upp sen och fick i mig lite frukost och piggnade till lite. Väskan packad sedan gårdagen så ut och cyklade ner till 50 metaren för simning. Fick erbjudande och kunde inte tacka nej till något sådant fantastiskt så fick lite simcoaching av Jenny. Återigen, jättestort tack för du tar dig tid att hjälpa mig.
 
Fick simma först lite på egen hand så hon kunde få en överblick över hur jag simmade just nu och lite uppvärmning. Tror jag tänkte/pressade på lite för mycket direkt för jag kände att jag blev trött redan då. Men brukar iofs vara lite seg i starten och sen komma igång ett par hundra meter in. Likaså som för löpning, ge mig 5 km sen börjar jag komma in i det.
 
turligt nog och till min stora glädje så hade jag ändå en bra grundteknik. Men jag behövdes trimmas lite i kanterna, putsas till och få lite extra glans. Jag är inte tillräckligt rak i vattnet. Med våtdräkt antar jag att det fixar sig bättre men i pool utan så kommer rumpan ner och benen likaså och "släpar" efter och ger motstånd. Så första delen var att komma upp med rumpan och benen. Sparka lite snabbare och inte lika "stort" i bentagen utan mindre benspark med högre frekvens. För att få upp benen lite. Antar jag senare när man får till det bättre kommer sänka frekvensen då jag för långa simpass vill ha färre spark så man sparar energi, men fortfarande starka nog att ta mig framåt.
 
Ungefär då kände jag mer av tröttheten i benen efter löpningen i söndags. Men var inte så farligt så det var bara att pendla på. Mjukare rörelser och mer avslappnad kom också upp. Har en viss elegans (egna ord) i min simning med rätt så raka linjer, vinklar och rörelser vilket kräver att jag är rätt så stel i kroppen som både slösar energi iom att jag spänner mig hela tiden och måste aktivt föra armarna runt. Så blev lite övning på att hitta taget/draget i armarna och att köra med överdrivet mjuka rörelser, nästan halvdöda armar som faktiskt gav väldigt mycket. Mjukare, inte lika spänt men kanske ändå snabbare. Upp med rumpan också. Fan, missade de, ooh, upp upp.
 
Därefter blev det pendlarrörelsen med överkroppen och iofs hela kroppen. På med benspark igen, in med armarna och gung gung gunga framåt med enbart benspark! Kändes som man inte kom någonstans. Första omgången var inte bra. För lite gung och för lite vinkel. Fick backning och göra om och göra rätt. Mer gung krävdes och mer gung gavs. Mycket bättre gpendlarrörelse denna gång och därefter simmade kort med denna nyfunna teknik och det gick smidigt och snabbt. Brukar försöka tänka på att få igång mer gung men missar det nog efter ett tag.
 
Armarna fick sig en känga också. Tänka mer på armarna ut, längst med vattenytan med överarmen och försöka greppa vattnet mer och använda de större musklerna.. lite svårbeskrivet men har tittat på det innan men har väl haft pik under en morgon men sen inte mer men uppenbarligen mer av detta i tekniken.
 
Det blev mycket nytt, det blev mycket att tänka på under kort tid så klart det blev lite vingligt och med lite bristfällig andning och så. Men under kort tid fick jag mycket bra input och nu blir det till att simma simma simma och få in allt det här så gott jag kan. Upp med rumpan, upp med benen, bredare armtag, avslappnare rörelser i armar och kropp och mer rotation i kroppen. Stort tack, nu ska det plaskas i bassäng!
 
Kan se utskällningen nedan: Ner med huvudet!

Glöm inte att dricka

2013-04-1510:36:29
Var inte pigg idag. Eller jo.. vaknade och var pigg i skallen men kroppen var inte riktigt med mig. Men tur man kan tvinga sig upp när man märker att klockan tickat iväg lite. Morgongym med, ja.. det låter beige, liknande program som förra veckan. Dock känner jag mer kraft i mina chins vilket glädjer mig. Tror latsdragen tar betydligt bättre nu sedan jag fick mer instruktioner på korrekt utförande. Ökat i latsdrag också och dips slits på som vanligt. Det där med lite extra vikt var det ja..
 
Corepass för magens sidor, ryggresning och typ hunden eller vad det heter på en gigantisk boll! Hund och boll.. går ihop. En övning jag fick för att få lite bättre balans och signaler runt midjan/bäckenet. Körde lite magmuskler med att ligga ner och lyfta ben men det klickade så oroväckande i ryggen hela tiden och ryggen började bra men blev lite surare på mig. Till råga på det började det snurra lite i huvudet och jag insåg att jag druckit lite taskigt på sisone. Efter gårdagens löprunda så hann jag nog inte fylla på tillräckligt och det är viktigt att fylla på regelbundet och inte enbart inför ett lopp eller bara plötsligt på tal om inget. Det fungerar inte utan drick vatten varje dag och ha välfyllda depåer.
 
Visst ni att så fort du tränar och börjar bli törstig har du redan tappat 20% av din prestanda? Kul att komma ihåg när man springer långlopp och börjar känna torrheten om läpparna. Så riktligt med vatten dagligen så man aldrig blir mindre uttorkad. Många dricker mycket precis innan man ska springa ett lopp men att hastigt fylla på gör bara att det rinner rätt igenom och man måste gå på dass kontinuerligt under hela loppet och fortfarande vara uttorkad.
 

En bättre belöning

2013-04-1420:15:45
Efter löpningen idag så fick jag ett infall av att vilja köpa hem lite gottegott för kvällen. Lösgodis.. eller chips.. B&J kom också på tal. Allt accepterades. Därefter på vägen mot butik för att inhandla lite annat plus denna dagens belöning så diskuterades lite. Var vi verkligen sugna på detta? Kändes mer som ett invant beteende att efter en lång och bra prestation så har man alltid gett sig själv lite gott som belöning. "Klart man kan unna sig lite gott nu när man varit så duktig" och så har man köpt en fin påse med lösgodis eller annat trevligt. Men var vi/jag verkligen sugen på just godis eller liknande? Nej.. det var jag ju inte.
 
Så varför ska jag då köpa det om jag nu inte är sugen på de? Enkelt, de ska jag inte. Inte ens i butik när man gick förbi fick man något infall att ändå köpa lite.. suget fanns inte där. Hade jag inte tänkt efter hade jag nog handlat de mest på rutin.. klart man ska unna sig.
 
Istället vid grönsaksdisken tittade vi in lite ananas, galiamelon och kiwi! De fick de bli, en liten härlig, frisk fruktskål till dessert efter middag. Mycket gott och så mycket bättre. Slog på stort och fixade ihop lite te också. Så.. detta är belöning. Ska man bara försöka ändra på sig beteende också. Bra prestation belönas med frukt. Ananas, passionsfrukt och annat gott och friskt.
 

Distanspass i vårens famn

2013-04-1417:54:17
Vi är ett glatt litet gäng som ska springa Göteborgsvarvet. Själv springer jag den för femte året i rad i år men de andra sitt första. Det är ett skitkul lopp och jag hoppas de kommer uppskatta den minst lika mycket som jag gör. Vi ligger alla på olika nivåer vilket jag tycker är jättekul att se utvecklingen på samtliga även om träningen kanske inte gått helt så på räls som man kanske önskat.
 
Så för att råda någon form av bot på detta så gjorde jag ett försök med att planera in att samtliga söndagar fram till Varvet skall vi träffas och springa distans. Tanken är att åka dit tillsammans och hem tillsammans. Själva träningen ska vi ha ett tema på, som idag distans, men sen får man springa själv, i grupp, i par eller vad som än passar än bäst. Så länge vi kommer iväg! Så jag har fixat ihop lite och även utnyttjat bokat.se som är redigt praktiskt att arrangera såna här event/träningspass. Vi är 5 men tyvärr kunde 2 inte delta idag så vi var tre glada "jävlar" som stack ut i helt enkelt strålande fantastiskt väder! Det är vår och det är vår och det är helskön vår i luften, i marken och för alla sinnen. Kunde inte blivit bättre. Solen skiner, det är varmt och mer eller mindre vindfritt.
 
Hade lite kval om klädval men gick från R90 ställ med t-shirt, till långarmad tunn tröja med R90 väst till att faktiskt springa iväg med två lager t-short (undre är långarmad så egentligen inte t-shirt..). Det var jättebehagligt och vi satte av i lugnt tempo. (Senare sprang vi in igen efter 6 km och tog av underlagret av tröjan och körde resten i t-shirt, det var varmt ute!) En sprang själv som önskat och jag och en polare sprang iväg tillsammans. Vi ligger inte helt på samma nivå men vi hjälper varandra. Han håller mitt tempo nere och jag håller hans uppe. Gick utmärkt. Han presterade imponerande och slog personbästa i distans och jag lyckades hålla honom igång (antagligen under indirekt tvång) och han höll mitt tempo nere så jag kunde köra på och få distans i benen. Lite såhär i efterhand kanske det inte är så rättvist att han får slitas ut men inte jag.. men jag är ok med det ;)
 
Det blev 18.5 km sprunget i rätt så backig bana. Ett friluftsområde i närheten jag gillar att springa i. Ett snitt på våra olika GPS:er. Tiden slutade på 1 timme och 51 minuter. Tempo 6:04 min/km. Lite segare i slutet men jag tyckte att det kändes jätteskönt. Pulsen likaså som hamnade i medel på 154 och toppade på 179. 
 
Dusch med bastu efteråt, välförtjänt och precis lika förtjänt av burgaren som vi tog på plats direkt efter vi var klara. Jättegott och välbehövligt. Redigt hungrig efter allt springande. Så hungrig att bild blev det.. efter jag var klar. Lovar, det såg gott ut och det var det. Lite mycket lök bara..
 

Tagga till för bövelen

2013-04-1319:51:47
Satt precis och skrev senaste nytt på bloggen. Om hur jag körde ett gympass igår, fredag.. ett sedvanligt pass med samma övningar som på sistone (iofs inte sedan jättelänge tillbaka) och det fann inget direkt.. det fanns ingen taggning, ingen pepp.. jag känner det inte nu heller när man läser det.
 
Nej, varje pass behöver inte vara århundrades pass med alla fantastiska resultat och PB men märker själv hur det lite gått över till beige träning. Det ska göras och vi kör på som vanligt.
 
Satte mig sen att läsa igenom lite bloggar som poppat upp sen sist och avslutningsvis satt jag med studs i kroppen och ville bara köra skiten ur mig! Nu går det dessvärre inte just nu för nu ska jag fixa käk och har redan hela kvällen planerad men imorgon blir det löpning, distans med vänner! Tar och berättar mer imorgon men ska bli skitkul att komma ut, springa, långpass med vänner!
 
Så.. nu tycker jag att vi taggar till här (med vi menar jag uteslutande mig)! Hur får man ihop så man kan träna precis det jag vill, med folk precis när jag kan? Jag behöver göra fler middagslådor. Man kanske ska gå med i en triathlonförening.
 

Lasagne nom nom

2013-04-1318:36:54
Jag skippade ju mitt sedvanliga fredagsmorgonsgympass till fördel för simning. Men så var man i krokarna på eftermiddagen så tittade in (helt oväntat ombytt och redo) för ett pass. Fredag eftermiddag och därmed lite mindre folk. De körde crossfit pass (misstänkte jag) och det var liv och rörelse runtom en. Såg redigt kul ut faktiskt. Minns tillbaka till passen på Playitas, de var roliga, även om ryggen inte alltid då höll med mig.
 
Själv blev det ingen crossfit utan körde det som var tanken (vana). Chins, dips och latsdrag. När jag kör chins så orkar jag inte med så många fler som för flera veckor sedan tillbaka men jag har känt en ökad ork i musklerna att även om det tar emot och man känner sig helt slut så orkar man att sakta dra sig hela vägen upp. Not bad.
 
 
Därefter blir det lite core-fokus. Magmuskler, raka och sido. Plankan kördes igenom en 7 minuter med lite olika sidor och sätt. En boll på 7 kg användes för att köra träning av sidomusklerna. Ryggresning utan vikter.
 
2 dagar med morgonsim och så en liten körning på kvällen räckte gott för jag skulle känna mig trött i armar och kropp under kvällen. Så det tog emot lite när jag gjorde klart min lasagne.
 
Hade innan jag stack iväg påbörjat att göra köttfärsåsen till lasagnen. Hade ungefär 1.2 kg köttfärs som förfinades i en gryta med massa ingredienser som sedan skulle bli en färdig lasagne. Får faktiskt erkänna att jag tycker min lasagne brukar bli rätt så lyckad och så även denna. Lite mer kryddning bara men blev helt ok och piffade till den med röda linser och sojabönor. Inte helt vanligt med sojabönor men det smakade faktiskt inte så dåligt med dem. Linser brukar jag använda i min köttfärsås. Blanda ungefär 40/60 köttfärs och röda linser. Märker ingen större skillnad när allt är klart och det drygar ut det mer och blir lite nyttigare.
 
Lyckades dock göra min bechamelsås aningen ostfylld. Blev så fylld att man hällde ner lite i plåten och "klippte" av resten som man behöll till nästa lager. Intressant men nu när allt är klart blev det hur bra som helst. Med plåt 6.5 kg härlig lasagne som slutade i 6 stora portioner till mig och 8 till tösen. Lunchen är räddad!
 

Behövs simmössa?

2013-04-1214:27:52
Ännu en morgon med simning på schemat. Egentligen ska det ju vara ett pass på gymmet men detta fungerade mycket bättre logistiskt sett. Cyklade ner till 50 meters bassängen och med dagens grandiösa plan. Simma. Återigen bara simma och göra det tekniskt bättre. 1500 m eller till klockan halv, vilket som än kom först. På plats passade jag även på att köpa ett armband för att ta mig in/ut ur byggnaden utan att stå och nöta kassa varje gång så sparar man lite tid. Förutom denna gång, shit det var omständigt. Så min plan började redan se ut som halv skulle komma först. Men fick mitt band och nu kan jag bara dra dit och slippa vänta.
 
Som sagt, simma simma simma i 50 meters bassäng och hinna med 1500 m. Dock blev det inte ritkigt som jag tänkt. Det var avspärrat i mitten så de hade 25 m banor istället.. meh.. ville ju bort från 25 så man inte  vänder för jämnan. Suck, aja, det går väl super. Tar den djupare delen längst bort så kanske man får ha egen bana, vilket jag fick.
 
Simmade på rätt bra. Var trött i slutet efter passet. Roterade på bra med kroppen, sträckte på armarna, sparkade låren och en gång per armtag, ner med huvudet och förhoppningsvis mjuka rörelser. Fick inte ihop mina 1500 utan det blev 1275 m på 28 min och 40 s. Men det kändes som det gick fortare än gårdagen och utan plattå att stå på så blev det betydligt mindre avbrott. 25:an jag annars simmar i.. det är inte 25 m. Kan det inte vara. Misstänkt det ett tag nu men har alltid glömt ta med min tumstock och ingen info har jag sett om det men det känns som kortare än det var idag.
 
Men ser ut som man ligger i samma fas som förra året innan tävling och då plaskade man på rätt så bra ute till havs med våtdräkt och allt. Så det ska nog gå bra det här. Mer träning och bättre teknik. 2 km simning ska kännas som ett lätt träningspass när augusti kommer!
 
Bråttom idag så ingen plåtning men något kul kan ni väl få titta på. Ser fram emot färska jordgubbar till sommaren med sol och värme så man kan simma utomhus istället! Har jag nämnt att jag vill ut och simma?
 

Bara simma lite

2013-04-1114:18:00
Det var kallt imorse. Inte mer kyla.. ge upp nu. Give me some heat! Tur man blir varm när man trycker pedalen i botten.. om och om och om och om igen. De och peppen man får när man laddat upp och spurtar uppför den branta backen och i hög hastighet flyger förbi de andra som halv cyklar, halvt försöker att inte ramla åt sidan där de 50/50 cyklar/står stilla. Moahahaha, the power of things that gives me great power!
 
Dock lite sen till morgonsimpasset. Det var öppet och uppenbarligen redan folk i vattnet men det fanns plats för en till. Skippade paddlar och allt vad prylar man kan leka med förutom simglasögon och vatten. Ja och klockan då också. Inte glömma Garmin. Undrar om man kan döpa sin framtida unge till Garmin..
 
Planen denna morgon: Simma!
 
Så genialiskt att jag nästan får en tår i ögat. Men bara simma, utan spurter, utan teknikdelar utan bara simma och försöka få med det jag tränat på under senare tid och förhoppningvis bli snabbare. Siktade in mig på 1500 m. 1500 meter blev det.. även om klockan säger 1475 m och min uppskattning är att det nog mer ligger på 1500 +. De sista 500 m räknade jag antalet sträckor för att få ett hum om tiden tills jag var klar och skulle bege mig. Första 10 längderna räknade klockan med 8. Den missade två! Misstänker att den missat fler.. jag får nog återgå till att räkna själv också. Men det kommer ju ge jätteskum data om jag börjar editera på egen hand för distans för då stämmer inga andra siffror.. så får väl låta de gå och ha koll på det själv istället för total distans men genomsnittlig data som klockan visar borde ju ändå ge mig ett hum om hur det ligger till.
 
Men iallafall, passet blev på 1500 m på 35 min 33 sek. Snittar 2:16 min/100 m med 9 armtag per längd. Tiden innefattar även pauser då jag stannar vid varje längt lite kort och ibland lite längre, dricker vatten, passar in på de andra tränande så.. får väl ta tiden utomhus sen när man får större rundor att simma. Tror faktiskt att jag blivit effektivare på sistone. Roligt nog på exakt samma nivå som förra året. Fortfarande trött efter mina 1,5 km men får fortsätta med träningen så ska det nog bli bättre. Dessutom är det en jäkla skillnad sen utomhus med våtdräkt och utan stop var 25:e eller 50:e meter. Längtar! Så.. give me some heat!
 

I am superior!

2013-04-1112:52:35
Igår kväll skulle jag ut och springa. Satt länge och funderade på upplägg. Supertusingar eller kanske annan form av intervall... kanske ska man bara springa och isåfall ta en ny runda som kan roa.. slänga in lite fartlek när man ändå är igång så blir det en kombination/variant av båda.
 
Efter viss tänk och efter gemensam planering hemifrån blev det inget av det. Det blev gymmet istället. Planen blev uppvärming med crosstrainer, benstyrka en 20-30 min och därefter löpning på transportband 30 min. That's the plan. Precis som med budgetplaner.. det blir inte alltid som man tänkt sig.
 
Uppvärmingen gick som planerat, inte jättesvårt där. 10 min på crosstrainer till ett avslut av Family Guy på sexan. Gick därefter ner till gymmet och de fria vikterna men det var packat med folk. Folk... överallt.. de frustade och pustade och flexade och hade skumma kläder.. slitna stora saker.. isch.. nu låter jag som någon mode-fantast men det är jag inte, långt ifrån. Men visser ser bara... äckliga ut.. i brist på bättre ord. Så jag flydde upp till maskinerna och körde på där istället. Tycker ändå det är helt ok för benträning. Ogillar maskiner i stort men för benen har det ändå fungerat. Lyxade även till det lite med en Celcius.
 
 
Efter ett ungefärligt ok benpass så hoppade jag upp på random transportband och pluggade i hörlurarna i mobilen och brände på med peppmusik. Det behövs om jag ska springa på det här. Ställde in på random backe och sprang iväg.. trodde jag. Gå.. eller ja.. krypa iväg. Hmm.. ställer in, ställer om... den lägger av. Ok.. försöker igen. Kryper iväg, försöker höja lite, både på maskin och hastighet men nej.. helt poänglöst. Skit i det, vi tar manuellt program istället. Klick klick done! Det rullar på, ökar hastigheten och höjer till höjd 2... något. Men det blir bra. Studsar iväg och klampar fram, massivt imponerande och tung som man är. Det känns som det skakar och sladden till hörlurarna gungar iväg.. det gungar.. det gungar och det irriterar. Försöker fixa det medan jag springer.. går inte.. åhh.. vad jag ogillar löpband.. stoppar musiken och slänger av mig lurarna. Hör nu vilket jäkla liv jag för. Någon säkerhetsklämma av plast ligger och slår emot så det låter en massa och min halvtomma Celciusburk smäller mot och låter ännu mer.
 
Jag suckar djupt för mig själv och stänger ner. Dricker ur det sista och slänger burken, sätter klämman till rätta och lägger mobilen på golvet. Så! Inget ska störa. Men vill inte bara springa.. hmm, finns det något annat roligt.. fitness test! Ja! Det provar vi. Massa olika test men jag tar standardtestet. Mer klickande och fixande och sedan drar det igång. Sätter händerna på pulsmätarna och noll i puls.. död.. om man får tolka mätaren. Meeee.. och den lägger ner i protest att användaren har ingen puls. Hepp.. suck.. ok, sista försöket, tar nästa maskin och gör samma inställningar igen. Klick klick klick och det rullar på. Greppar tag om pulsmätarna och sedär, jag lever till högsta grad! Shit vad glad jag blir, lite orolig där ett tag.
 
Fitnesstestet gick ut på att gå i 5.4.. km/h?... något.. och den höjer löpbandet ungefär ett snepp varje minut. Börjar på 0, går därefter upp till 4, sedan 5 och fortsätter upp till 16. Då jäklar i det lutar det. Min handduk ramlade ner och försvann med hjälp av bandet. Tur man la ner mobilen. Känns som man sakta sätts i position för att skickas iväg till rymden eller bara iväg och tackla omkull någon på första raden crosstrainers som upptaget tittar på masterchef. Shit så förvånad denna skulle blivit.
 
 
Klarar testet och får resultat att min fitness är superior och det tror jag så mycket på. Men jag tänker hänvisa till det ändå!

I'm gonna let you in on a little secret

2013-04-1010:57:44
Morgonpigg, upp och studsa! Fortfarande kallt ute.. men ljuset är tillbaka till bright light nivå! Stolt igen att vara på plats innan de öppnat dörrarna. En indre stolt känsla att vara först på plats men även en inre rädd känsla av att vara fanatisk.
 
Chins, dips och latsdrag. Same procedure as every morning James. La på lite mer på latsdrag och absolut att det tar på ett annat sätt nu. Fortsätter såhär ett tag och ser om det ger bättre resultat än sist. Dips börjar bli många var omgång.. om man skulle försöka få dit någon vikt också så man får lite mer motstånd.
 
Efteråt gick jag lite hastigt över till core. Ryggresningar, balansövning, sido och raka magmuskler. armhävningar hamnade där på ett hörn också. Lite oväntat men kul. Infall är fantastiskt. Tyvärr var det hastigt på gymmet idag och snabbt iväg för att komma till jobb i tid för möte. Men en 35 minuter och allt det där är inte fy skam ändå.
 
Ryggen börjar kännas bättre också. Lite värk, självfallet men jag börjar kunna röra mig mer fritt utan smärta och det glädjer mig.
 
Bilder nedan. En liten ärlig visning om ens nuvarande kroppsstatus. Sanning är att jag konstant går och håller in magen. Jag har gjort så sedan mellan/högstadie och det är naturligt för mig. Inget jag diskuterar med folk så vet inte om det faktiskt är normalt eller bara något som jag gör. Men om man slappnar av helt så åker magen ut och självfallet lyckas jag även få till en min som en kronjuvel till det hela. Fattas bara nätlinne, senapsfläck och en bira i hand. Jag trycker inte ut magen.. är bara avslappnad. Men så ser det ut nu.. så ser det inte ut i slutet på sommaren. Den ska väck och så är det bara!
 
 

Tacos och morgonsim

2013-04-0910:48:30
Igår blev det tacos till middag. Egentligen var planen annat men hey, det är gott och rätt så ok i nyttighet också. Kanske kunde dragit ner lite mer på de "onyttiga" tillbehören men åtminstone inget tillsatt socker i tacosåsen och det är inte så farligt på papper när man läser innehållsförteckningen och näringslistan. Däremot är det brödet man lindar in alla godsaker i kanske inte det bästa. kött är bra, lite kryddor, massa sallad och annat grönt och så lite sås på det men så allt inlindat i bröd. Så för att det ska få fungera till vardags så tog vi och körde på, som någon gång tidigare, att skippa brödet och linda in allt i salladsblad istället. Det är redigt fräscht och redigt gott. Däremot läcker det så förbaskat. Nu har jag inte hittat det optimala salladsbladet och denna gång blev det två blad på vardera sida som ja.. det blir j uen öppning och det knäcks lite i bladet så det blir små hål där det läcker ut men det är gott och papper finns det ju att torka sig med. Kanske blir det även lite lättare om man inte överdoserar med tillbehör som jag alltid lyckas med! Men gott och med betydligt färre kolhydrater.
 
 
Imorse blev det lite tidspress. Har en del att hinna med på jobb på morgonen så blev upp tidigt, iväg tidigt och komma till Actic tidigt. Simmade idag och blev den 25 m stora bassängen som ligger närmre till hands så man kunde simma, byta om och komma i god tid till jobb.
 
Dessutom blev det stort plus/surprice idag! Bassängen helt tom när man kom in. Inte en käft. Vattnet låg spegelblankt och jag var tvungen att sakta och "graciöst" glida ner för att inte störa stillheten för mycket. Behagligt och rogivande. Varför kan det inte alltid vara så? Kanske kan boka bassängen helt för mig själv någon morgon.. ooohhh the pleasure! På med glasögonen och gled iväg i det stilla vattnet. Efter en stund kom det lite mer folk och då försvann lugnet men det lilla räckte gott!
 
Simmade på lite, försökte få till min simning med benspark, rotation, sträcka ut armarna ordentligt, upp med benen, ja allt jag försökt få till på sistone. Hur det blev? Tja.. sådär tror jag. Men det är ju bara på'at igen. 1000 m enbart idag, tog mig en 26 minuter ungefär för det med lite pauser och lek med paddlar. Några snabba intervaller med paddlarna och sedan började det bli mycket folk och tid för mig att gå. Inte mycket träning men lite är ändå bättre än inget.

Introduction av Freja

2013-04-0815:59:56
Freja har nu bott i vardagsrummet ett par dagar och tänkte jag skulle göra en lite bättre presentation av henne. Egentligen ska hon bo i hallen tillsammans med Tess, min racer, men såhär första dagarna känns det lite snällare att ha henne lite närmre, så hon känner sig mer hemma.
 
Freja är en tempocykel för triathlon bruk. Av märket Felt och modell B16. Finns massvis med information på nätet men kortfattat så har hon en helkarbon kropp (ram) och likaså framgaffel. Växlarna är av märket Shimano Ultegra, precis som på Tess. 10 delad 11-28 SunRace kassette. Ingen aning om märket men har en Dura Ace 10 delad kassette liggandes som jag tänkte jag skulle använda på tävlingshjulen, Zipp 404.
 
Tassarna är de nyinköpta pedalerna från Shimano, 105 SPD-SL. Såg ut som det var silver på vevarmen på cykeln så tog silverpedaler också. Skillnaden att cykeln är matt medan pedalerna är kromade och glansiga. Tycker det blir bra ändå, blir det lite glitter och glamour på Freja som sticker ut lite. Kommer dock inte synas sen när man klickar i och sticker iväg. Kanske bländar en och annan redigt kort person.
 
Skorna (hjulen) jag fick till verkar lämpa sig bra som träningshjul men till tävling blir det andra och just nu har jag bara ett par finare aero-hjul och det är ett par, som nämnt, Zipp 404 som jag köpte till Tess. Men de får dela. Tänkte mig att senare eller då kanske mer åt nästa år eller så införskaffa ett diskhjul till Freja. Har spanat in ett märke som är lite av budgetnivå men vad jag än så länge har sett fått bra betyg. Så det kanske vore något. Kan även få dem mer diskreta när det kommer till märke och etiketter så då kanske det är mindre chans att man får den strikta cykel-eliten efter sig då man kör med två hjul av olika märke.
 
Freja har helt fantastiska former, tycker jag självfallet och har en diskret matt svart färg tillsammans med inslag av vitt. Inget som sticker ut men behöver inte för hon är vacker i sin form. Iom att hon är så diskret och bra som en bas så kan man alltid piffa till med lite färgfläckar. Liva upp det lite. Har spanat in lite tri-kläder som är just svart/vita till färg men med inslag av rött. Minns inte exakt vad märket är men Zipp hjulen är även de svart/vita men med röda detaljer, så som navet exempelvis. Rött kan vara redigt snyggt så kanske ska just satsa på det. Lite röda detaljer. Hjulen jag spanat in kan man få med röd nav och röda detaljer så det hade varit klockrent! Se om man kan hitta skor som matchar de.
 
Sedan kan man inte undgå att se hur snyggt det blir när mycket av det "utstickande" försvinner. Kablarna är dragna inuti ramen så de syns inte förutom vid styret och när de sticker ut i andra änden. Dessutom är bakbromsen placerad väldigt diskret och skitsnyggt bakom vevpartiet.
 
Freja och jag har inte justerats efter varandra men tänkte jag skulle ta en omgång på det så fort jag fått in just skor. Så blir det premiärtur därefter. Ska bli skitkul! Ser väldigt mycket fram emot att få cykla och köra lopp med Freja. Hon ser snabb ut, även stillastående!
 
 
 
 

Lallar omkring och petar vikter

2013-04-0810:28:49
Måndag morgon, lite kyligt men man trampar sig iväg ner mot gymmet, duktig som man är. Blev ett.. hur ska man beskriva det på ett bra sätt.. det blev ett lite lallarunt pass. Fast inte lalla omkring heller, det känns lite väl oengagerat. En friare morgon? Hmmm.. passar inte heller.
 
Min rygg är ju lite ondskefull och elak mot mig nu och har varit så länge så det är ingen överraskning. Skillnaden nu efter jag varit hos naprapat och försökt åtgärda med både vila, träning och salvor med mera så varierar sig det onda. Först var det vänster sida, sen blev det höger och nu känns det mer bara rakt mitt på. Det blir bra och så kan det hugga till. Så man vågar ju inte köra på alltför mycket och för hårt. Så jag vågar inte ta tunga vikter och flaxa med dem för långt fram eller marklyft etc.
 
Men iallafall, för att komma till sak, jag körde på och blandade ihop lite vad som kändes för och vad jag ville "experimentera" lite mer med. Chins och dips som start är nästan mer sedvanligt. Sedan latsdrag och testade att köra på lite mer och försöka bibehålla samma teknik som precis lärd och det finns absolut en tidigare gräns än innan. Jag gör om och jag gör rätt!
 
Därefter lite drag till hakan.. mest för jag kände för det.. no more no less. Sedan ville jag köra mer triceps och biceps och bröst och allt.. men gick istället ner till mattorna och körde lite rygg, både typ stålmannen med vikter på händerna, simmaren som den kallades sist, och ryggresning på ställning. Utan vikt dock! Letade upp 5 kg vikt och görde stående och lutning sida till sida för sidomuskler. Kände att det var lite lätt så letade bland bollarna i närheten och testade att öka. 8 kg boll (antar jag det var) blev sketnabra och kändes rätt så bra på sidorna.
 
Så blev lite blandade övningar idag och kanske kan göra så någon gång till men får sätta ihop något program istället. Det känns bättre med en mer planerat träning. Imorgon tänkte jag se om jag inte tittar förbi poolen och simmar lite men borde få in coreträning också.. men när ska jag göra de? Jag är nästan allergisk mot träning på gym på eftermiddagen.. folk.. överallt..
 

Löptur och föreläsning

2013-04-0718:51:23
Soligt och fint ute, då tar jag mig en löprunda på ett naturområde i närheten. Kul nog började det snöa när jag kom ut men positivt nog slutade innan jag kom fram och skulle börja springa. Då blev det behagligt igen. Yay! 

10 km skulle det bli och så blev det också. Även om man fick springa en 400 meter extra på banan igen när man väl kommit i "mål" för att få ihop 10 km. Mycket folk var det också. Några hörde att man kom. Antingen av mina tunga steg i gruset eller att jag harklade mig lite eller hojtade "Hepp" när jag närmade mig. De flyttade sig åt sidan eller gick ihop så jag kunde springa förbi och varje gång tackade jag både muntligt och med handen med en liten vinkning. Jättekul att folk kan ställa upp lite. Men vissa ignorerar en. Antingen att de inte hör eller bara skiter i att bry sig. Det blir jag redigt irriterad på. Att folk inte kan visa lite hänsyn. Absolut att vissa kanske inte hinner höra men vet några där majoriteten av gruppen gick åt sidan men en eller två stannade kvar mitt i gången och blockerade. Högst irriterande och nonchalant!
 
Men blev 10 km med rätt så kuperat underlag på 48:33. Under 5 min tempo större delen förutom på slutet där det är mycket långa och höga backar att ta sig uppför och där tar det lite tid. Men det jag kom på mig själv, så som många andra gånger iofs, är att i backar saktar man ner. Man blir trött efter flera kilometers löpning och det tar lite emot, självfallet. När man väl nått krönet och det planar ut igen så finns det en tendens till att man springer vidare men i ett lägre tempo. Man är lite trött efter backen så det är inte helt överraskande men våga ändå att ta ett par starka kliv framåt, öka tempot och kör på. "Det är ju ändå plan mark, klart man springer fortare än det här." Rätt så snart kommer man orka mer och öka tempot lite till så man hamnar på samma nivå som innan men bara så man slipper lite "förlorad tid" och jag iallafall har mycket lättare att fastna i ett lägre tempo än i ett högre. Mest för att man inte orkar fastna i ett högre tempo men det är inga problem att låsa sig fast i ett lägre tempo då det uppenbarligen då kommer vara lite lättare.
 
 
Kvällen bjöd på en föreläsning på Actic. "Rätt Val" om hälsa, kost och myter. Vi var hela 6 pers i denna intima grupp i en hyfsat för stor sal. Men det var trevligt. Dock inget nytt som togs upp, iallafall för mig. Bra föreläsning för de som börjar men kanske inte för de som varit med ett tag och lyckats läsa på och snappa upp en del under årets/årens gång. Dessutom var det nog också ett litet sätt för Actic att sälja in sin egen träning, sina pass och Lifestyle by Actic. Självfallet, varför inte men ja.. kul, något litet som man fick förklarat för sig som satte ihop två saker man hört om innan men annars inget överraskande. Kul dock men sånt här, ska se om man inte kan gå på mer saker som kanske kan lära en mer. Ska hålla utkik!

Säg hej till Freja!

2013-04-0619:51:12
Åter kommer med en mer detaljerad presentation senare men kunde inte hålla mig borta från en snabb presentation. Alla, säg hej till Freja!
 

She has arrived!

2013-04-0518:41:44



Repetera och repetera

2013-04-0509:53:18
Hyfsat morgonpigg men seg i kroppen. Inte seg utan bara energilös. Tror det kan vara en del i att jag på senare dagar lyckats rätt bra med att undvika kolhydrater för både middag och lunch. Ska väl bli lite duktig igen och få i mig lite mer kolhydrater till lunchen så man har energi för eftermddagen men är väldigt nöjd med att få bort dem till middagen.
 
Men när jag kom till gymmet imorse så kände jag mig lite orkeslös och slö. Lite rodd som uppvärmning men det fanns liksom inte någon energi i dragen. Släppte det hela efter en liten stund och gick över till dagens program. En kopia av gårdagens PT övningar. Vi började igår med korrekta latsdrag och kabelrodd så det blev det nu på morgonen också. Tyckte det gick bra. Testade först med lägre vikt för att få in känslan igen och ökade sedan stegvis för varje nytt set. För latsdrag känns det som jag hittat rätt men kabelrodd får nog en ökning vid första set.
 
Därefter, eftersom jag gillar det så mycket, så körde jag lite dips. Det är bara en så kul övning och känns skönt att få gjort. Men tog sedan och gick igenom core övningarna som vi gick igenom. Tog även och la till en sidomagmuskelövning som naprapaten rekommenderade. Känns bra och kul att få till lite fler övningar för rygg och mage så ska nog ta med dessa samt andra övningar jag kört på tidigare och sätta ihop någon core program jag kan antingen köra hemma eller på gym. Blir nog gym.
 
Avslutade med strech men vet inte om jag gjorde fel för jag fick så förbaskat ont i ryggen efteråt igen. Suck, man blir så trött på det. Är ju iofs fredag så en lugn kväll hemma med lite god mat och sen lite rygg-pampering.
 

Teknikveckor

2013-04-0420:32:36
Imorse skulle jag iväg och simma. Vaknade och låg och drog mig lite innan jag slutligen kom upp. 0630...! Happ, då ska jag ju vara på plats. Häpp, då blir det lugn morgon. Lyssna på kroppen, uppenbarligen vill den vila.
 
Men det blev gym och PT efter jobb. Idag blev det fokus på lats och core. Så perfekt! Latsdrag och rodd, gick igenom i detalj med fokus på korrekt teknik. Man har ju tränat det förr men verkar som jag gjort fel varje gång. Nu ska jag bara bearbeta detta så rätt teknik sätter sig. Så imorgon bitti sticker jag tillbaka så går jag igenom samma övningar igen så jag inte glömmer. Inte för jag gör det men känns vettigt att köra en omgång till. Redig skillnad nu, ska vi fixa saftiga latsmuskler!
 
Core blev det också. Sidomagmuskler, raka magmusklerna, magmuskler, ryggmuskler m.m. Hard Core helt enkelt! Så mycket att blanda in. Skitkul, blir jättekul med coreövningar som ska placeras in någonstans i veckan.
 
Idag blev det mycket fokus på teknik på gymmet. Innan dess var det teknik på löpningen och innan dess teknik för simningen. Teknikveckor! Det har blivit teknikveckor så nu kör vi teknikveckor! Önskar bara någon kunde se att jag gjorde rätt.
 
Dagens middag. Broccoli, äggsås och torsk. Helt ok men glömde krydda, hehe. Lite väl bländ, inte glömma kryddor!
 

Principles of Natural Running with Dr. Mark Cucuzzella

2013-04-0412:38:00
För någon dag sedan slänge någon person upp denna video (ok, länken till den) på ett forum och det fick gott betyg av folk. Så jag tänkte jag kunde ta mig en titt. Det stämmer in på mycket av andra liknande videor om löpteknik och hållning. som jag tidigare tittat på men jag gillar att han just springer barfota så man får se isättningen av fötterna. Bättre visuellt än folk som springer på löpband exempelvis.
 
Jag försökte eller rättare testade att springa med något som kanske liknar denna löpteknik under gårdagen och personligen känns det som man måste hålla lite högre tempo för att det ska gå att springa på detta vis. Tror inte jag hade exakt lika vacker teknik men det gick lite fortare som märktes och det kändes lite jobbigare/ansträngande men vet inte om det var att tekniken i sig eller just att jag varit sjuk, denna fantastiska färskvara av kondition som är lite sämre än innan.
 
Men jag har sprungit mycket i mina dar och jag har varit snabb utan någon form av teknikövning eller någon lärarstyrd träning utan bara sprungit på med den teknik som känts skönast för mig. Alla pratar om barfotalöpning och naturlig löpteknik. Det känns som de som börjat springa men inte får till det sådär perfekt som alla pratar om ger upp och ser sig själva som dåliga löpare. Men bara för att du inte springer så som alla säger du ska springa, så betyder det inte att det är fel. Du har din teknik och så länge du kan springa, det fungerar utan skador och du kan utvecklas så är det helt rätt för dig. Men titta gärna och se om du kanske finns ett annat sätt som också kan fungera för just dig. Kör bara inte ner hälen i marken, det iallafall kan alla intyga inte är bra.
 
Jag ska testa på det här lite till och se om jag kan få till den bättre efter hand. Att ta sig fram är inga problem, nu ska man bara göra det energisnålt också.
 
 

Ny snörning!

2013-04-0319:33:18
Direkt när jag kom hem tog jag med mig löparskorna in och plockade ut de nya snörena och svidade om skorna till ny stass! Vågar inte klippa av det överblivna snörena än innan de är justerade till.. nästintill perfektion.
 
Igår under min shoppingrunda så var jag även inom och bytte ut mina hörlurar från Philips. Ena luren var helt död och den andra försvinner emellanåt. De sitter iofs bra så jag hoppas att det bara var ett otursexemplar så de får en chans till.
 
 
På med skor, på med lurar, nyladdad Garmin och mobil, plug and run! Ut i det soliga vädret och se vad som händer idag. Ryggen var lite butter men bara lite och sen tyckte den också det var rätt skönt att komma ut. Åh, så göttans! Skorna gick utmärkt också. Riktigt skönt med dessa snabbsnörningar. De flexar som gummi så man behöver man inte "öppna" upp dem utan bara spänna ut och dra på. Perfekt för T2. De trycker inte utan de omfamnar foten och håller skon på plats utan att "skära in". Riktigt skönt. Fick lite ont sista kilometern men ska lossa lite till längst fram så ska det nog bli sketnabra!
 
Fantastiskt väder, det var varmt ute och massvis med andra löpare precis överallt. Saknade min nya keps jag köpte på Playitas. Typ skärmmössa. Stoppar svetten från att rinna ner från pannan, skyddar mot solen men fläktar håret a la balsamreklam. Förutom på mig.. lite kort hår. Men jätteskön runda och det gick fort. 10 km på 45:37. Shit, det gick lite fortare än jag trodde det skulle bli. Riktigt pepp! Så pepp så min pulsmätare inte riktigt hängde med. Fick en chock när jag kom hem och maxpulsen låg på 215 slag/min. Da f**k? Ah, första mätningen slog i taket och sen kom den ner till sans.. ah... never mind then. Men tror det kan finnas en liten annan hemlighet i att jag lyckades hålla ett rätt så högt tempo såhär direkt efter en lång vila. En sak är iofs lång vila.. men kanske kanske det kan vara en sak till.. jag återkommer till de.
 
 
 

Ett paket kommer lastat!

2013-04-0316:55:00
 
Mitt paket har kommit! Iiiihhh, jag blir som en liten skolflicka på en BSB konsert.. ja, jag har noll koll på vad som gäller nuförtiden så jag tar mig till minne av vad som töserna skrek åt och överbelastade printern med när man gick på mellan/högstadiet. Men äntligen! Det tog ett litet tag men det var det värt, kan man väl uttrycka sig med.
 
Snabbt iväg och hämtade ett överraskande platt paket.. trodde det skulle vara lite mer kubiskt.. men allt fick plats så varför inte. Enklare att cykla med än ett klumpigt stort paket. Snabbt hem och slita och dra i tejpen. Sax hade underlättat men tragiskt nog tog jag mig inte tiden till att hämta en utan slet upp allt. Så gammal men ändå så ung i sinnet.
 
Paketet innehöll en hel del till mig och lite till andra så jag tar väl och ignorera andras saker och går igenom vad jag själv slängt ihop till mig. Först plockas vi upp skosnörena som jag ska inviga senare idag! Gummisnören med snabbsnörning. Det är inte ens snörning utan bara spänna på och springa iväg. Ska bli skitkul att prova. Förhoppningsvis ger flexen mig lite skönare löpkänsla och till triathlon så sparar jag in lite tid i T2 när jag ska ta på mig löparskorna och springa iväg.
 
 
Ett par nya pedaler till cykel blev det också. Ett par Shimano 105 SPD-SL. Shimano gillar jag och även 105 då det ger mig bra kvalité till ett bra billigt pris. För mig spelar det ingen större roll på pedaler men lite bättre än det enklare får det vara och att ta dyrare i form av Ultegra eller ännu bättre Dura Ace kändes lite overkill. Dura Ace känner jag överhuvudtaget som att det är för mycket pengar för en mindre förbättring från Ultegra. Ultegra känns som värt pengarna men det kan jag tänka mig för växlar och liknande men inte pedaler. Så 105 blev både snygga säkerligen toppenbra. Klossar fick jag till också, som alltid. Det röda på bilden är inte på pedalen utan reflektion av min mobil. Så nu ska jag bara ha ett par nya cykelskor till klossarna.. och en cykel till pedalerna. Detaljer detaljer.
 
 
Jag gillar mina simglasögon från Zoggs. De är lite fräcka, syns klart och tydligt från långt håll med färger och former så man är lätt att hitta.. eller iallafall lättare, bland den stora massan plaskande folk i havet. De fungerar och sitter bra på mig men de har börjat imma igen. Så för en liten peng köpte jag en spray som ger nytt skydd på så kan jag fortsätta använda mina glasögon. Ska bara komma ihåg att skölja av ordentligt efter jag sprayat så jag får en hinna enbart och inte rinner in en massa i ögonen. Hann läsa att det inte är bra för mig. Kan jag nog räkna ut själv också.
 
 
Sist men inte minst låg det en liten och blyg påse innehållandes en hållare för strömlinjeformad vattenflaska. En hållare att sätta mellan tempobågar så man därefter kan placera en vattenflaska i mitten. Så kan man cykla i en mer aero position utan att behöva resa på sig så fort man vill ta upp lite vatten.. eller bara krångla runt utan dricka och cykla samtidigt på ett smidigt och enkelt sätt. Ska jag bara ha flaskan också.
 

Utkavlad och degad

2013-04-0309:24:08
Igår efter jobb körde jag direkt till naprapaten för ett återbesök. Gick ju dit för någon vecka sedan med ryggproblem som han bedömde vara lite problem med en ryggkota och en inflammation i området. Detta löste sig rätt så bra med hjälp av Voltaren och att inte böja mig åt "fel" håll vilket var i vinkel klockan 10-12. Ungefär. Det blev bra och efter 1,5 vecka så kom det tillbaka igen fast lite annorlunda. Det har känts lite i slutet nu innan återbesöket som om musklerna på höger sida, nu på andra sidan istället, har varit stenhårda.
 
Han tog en titt och jodå, det gick att böja sig rätt så bra på vänster sida, ser ut som en bra utveckling och ska fortsätta ta det lugnt där. Men på höger sida rörde sig ryggraden inte alls när jag försökte böja mig rakt åt höger. Det var spänt, från sätet upp till skuldrorna. Allt hade låst sig uppenbarligen så det blev till att knäcka, knåda, böja, strecha och mer knåda. Liten kort check och jo, mer av ryggraden följer med rörelsen när jag böjer men inte hela vägen ner så mer knådning, strechning och hela paketet.
 
Slutligen blev det rätt så bra igen och jag kunde böja på mig. Så ta det lugnt, inte lyfta för tungt och fortsätta ta hand om ryggen och speciellt fortfarande 10-12 vinkeln. Få se, vi får se. Men vill bara även poängtera att nu är det två personer helt utan relation som påpekat att jag är betydligt rörligare och vigare än jag själv vill tro! Så jag är inget kylskåp, utan mer som en bäddsoffa. Stor, mjuk och flexibel.
 
Imorse blev det upp med tuppen igen.. faktiskt lite innan tuppen.. latmask.. och cykla iväg till gymmet. Första morgonpasset på ett bra tag nu. Var kul att komma tillbaka igen men fan va kallt det ska vara ute. Det är ju april nu. Men det är väl någon vecka till sen så är det nog varmt och skönt, som de ska vara. Ryggen kändes bättre men man är för det första fortfarande lite försiktig när man böjer sig och det känns inte helt bra så tog det försiktigt.
 
Började med 17 min på crosstrainern för att värma upp. Sedan traskade jag ner och körde lite  chins och dips. En skum känsla av att både bli starkare och svagare sen sist. Mycket lagrad energi så exploderade i kraft första omgången och sen droppade det lite väl fort. Avslutade med plankan och strech av sätes, rygg och latsmuskler. Hur ser det ut? Får jag till plankan rätt? Ser lite ut som röfven är lite för högt uppe? Lite längre ner och upp med huvudet tror jag för att få en rakare linje genom kroppen. Vad säger ni som kanske är lite bättre på det där?
 

En uns av vårkänsla

2013-04-0213:15:03
Igår var det fantastiskt väder ute! Nästan helt molnfritt, solen sken och det var varmt om man letade sig ut från skuggan. Själv mådde jag inte så bra utan var lite lätt illamående så efter en kort tur ute på förmiddagen höll jag mig inomhus istället. Framåt 15 tiden började jag må bättre och kände att jag bara måste komma ut och springa en runda i solen.
 
På med de gamla paltorna. Tunnast hittintills för i år. R90 ställ och t-shirt. Perfekt! Snart där! Första rundan med nya skorna också. Mina nya Asic Kayano 19 som jag fick i byte när jag lämnade in mina Kayano 18 då de lossnat i tyget på insidan efter alltför få mil. Knalloranga, lysande skor med blåa kanter och ännu mer självlysande neongrön insida. Tänker inte matcha dessa i klädväg! Förutom blått då kanske.. som jag iofs även gjorde.
 
Ut och tog det lugnt.. igen.. då jag mest bara ville ut igen då jag inte sprungit sedan Göteborgsvarvets Seedningslopp då jag dagen efter blev sjuk. Jag kände att jag varit sjuk, man känner det i bröstet. Det hindrar inte men det känns inte 100% rätt men antagligen bara lite skit kvar efter förkylningen. Så därav tog det lugnt. Fötterna började kännas av och efter ungefär 3 km så kändes det obehagligt. Troligen för tajt dragna skosnören då fötterna svällt lite och stoppat lite blodflöde eller så. Så det var bara till att stanna och knyta om det. Böjde mig antagligen fel för när jag började springa igen högg det till i ryggen. Det som började bli bra igen.. Det höll i sig litet under resten av löpningen. Magen började må lite så och så igen så... med lite känning av förkylningen, lite ont i fötterna, ryggen och magen så tog jag det mycket svåra beslutet att styra mig hemåt.
 
Så det blev en alltför kort runda på 6.4 km på 31 minuter. 4:52 min/km i tempo och det är ju ok men hade velat springa längre. Men ryggen får bli bra, ska till naprapaten i eftermiddag så få se vad som kommer fram då. Skorna var nog ingen överraskning, blir alltid så med nya skor så får fortsätta att springa in dem. De är i storlek 0.5 mindre än de förra så blir ju lite tajtare men kommer att fixas till sig efter ett par mil. Har även beställt nya skosnören som är lite mer elastiska, om jag minns rätt, så det ska underlätta lite.
 
Kan avsluta lite glatt med ännu ett inköp som gjordes i helgen. Tandborstar.. av el höll jag på att skriva men som går på el. Oral-B historier från Braun. Kom i två pack, hans och hennes, så nu har vi varsin som rensar käften rätt så bra tycker jag. Inte hunnit använda min alltför intensivt på bara en helg men det känns ändå lite bättre än när man borstat själv. Så kanske gör liten skillnad ändå. Om tandläkaren håller med och även min räkning därefter så är det klart värt de!
 

RSS 2.0