Låg luftfuktighet

2013-03-3114:05:25
I veckan blev det shopping på hög nivå. Har ju en dålig tendens att bli så när lönen kommer in. Men vi hade tidigare en termometer som vi läste av temperaturen både inom- och utomhus. Dock var det lite missvisande ut då vi slutligen kom fram till att man skulle dra av en 7 grader.. fast ibland var det 5.. ibland verkade den stämma.. så vi visste aldrig vad temperaturen var utomhus så.. den försvann. Istället köpte vi en ny, lite snyggare, med en trådlös mätare för utomhustemperatur och den visade även luftfuktighet inomhus.
 
Temperaturen blev genast mer korrekt och det är vi mycket nöjda över. Kan man vara lite säkrare på vad det är ute då det ibland ser varmt ut men är sketnakallt. Fast.. sticka ut handen lite kort hjälper också. Men iallafall, det är inte riktigt det jag tänkte på just nu utan luftfuktigheten inomhus. Den har jag aldrig tänkt på innan och genast visade vår termometer en väldigt ledsen gubbe. Dålig luftfuktiget? Är den för låg eller för hög? Vad ska den vara på och vad spelar det för roll? Har inte en susning så det får vi ta och kolla upp.
 
Google, do your magic! Vår mätare visar på mellan 20-35% och enligt det jag kunnat läsa ut från das internetz så vill vi människor ha en luftfuktighet på 50-60%. Över 70% börjar det bli risk för mögel och annat illa som trivs med fukt. Så en 50% kanske man ska sikta på. Vad gör då för låg luftfuktiget för en? Torr hals och slemhinnor som irriteras lättare. Hosta. Inget kul helt enkelt men inget jag direkt tänkt på. Däremot har jag lite torr hud, kanske ett samband?
 
Hur får man upp luftfuktigheten och varför är den så låg? Under vintern har vi lägre luftfuktighet ute, självfallet. Vi har nyligen fått vår fläkt i köket utbytt mot en mer energisnålare och effektivare variant. Den sköter även ventilationen inomhus så den drar ut luft och runtom i lägenheten under fönstret har vi små luftkanaler där luften kommer in utifrån. Så vi får in luft med låg luftfuktighet och det vi själva fuktar upp dras effektivt ut genom ventilationen. Aha.. Ok, så vad kan jag bidra med? Duscha, laga mat, torka tvätt i lägenheten m.m. bidrar till att fukt tillkommer i luften. Mmm, men vad mer? Det sker ju lite då och då och försvinner hyfsat fort igen.
 
En luftfuktare var det några som hade installerat men det är nog för svårare utrymmen, drar el och är lite overkill känns det som. Dessutom måste man nog köpa rätt för att man inte ska sprida legionella. Vissa enklare produkter kan bidra med detta och det vill man ju inte. Några hade experimenterat med att i något kontor satt in luftfuktare och i annat en hyfsat stor Hibiskus. Rummet med plantan vann, växterna bidrar på ett naturligare och bättre sätt till bättre luftfuktighet.  Några nämnde även att just låg luftfuktighet i lägenheten kunde bidra till att deras växter inte mådde så bra och det får väl erkännas att det kan kännas igen här. Så någon mer stor planta kunde vara ett trevligt tillskott till familjen här. Så det ska jag nog leta upp. Känns som ett trevligt sätt att försöka lösa ett tillfälligt problem. Under sommaren är det lite högre luftfuktighet så då är det nog inte lika illa. Om vintern kan jag nog täppa till luftintagen lite så det inte tillkommer så mycket av utomhusluften men tillräckligt för att det inte ska bli instängt.
 
Är det ett stort problem? Njae, tror inte det. Har ju överlevt så här pass länge. Är mätsiffrorna 100% tillförlitliga? Njae, tror inte det. Skiljer nog en del. Är det kul att leka med med tanken, experimentera och läsa av resultatet? Absolut! Är växter fina och trevliga? Definitivt! Kan det bli kul att se om man känner något skillnad? Självfallet, det ska bli intressant om det gör någon skillnad eller ej.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0