Midnattsloppet Malmö

2013-05-3113:20:00
Blev påmind idag om att det är sista dagen att anmäla sig till midnattsloppet i Malmö idag, iallafall till ordinarie pris. Därefter så ökar de på priset och det är väl lite onödigt för mig kan man tycka.. gör jag iallafall. Så även om jag velat lite fram och tillbaka så bestämmer man sig ganska fort när det väl gäller. Sagt och gjort, jag är nu anmäld till Midnattsloppet i Malmö! Whoppa! Där ska vi sätta rekord tycker jag. Ner mot 40 strecket, shit jag måste springa till dess.
 
Anmälde mig i grupp 1C. Velade mellan 1B eller 1C men C är ändå mellan 40-45 min och ställer jag mig långt fram där kan jag nog hitta folk att jaga. B var under 40 och även om det är dit jag vill så tror jag att jag kommer att drivas på alltför fort redan vid start. Jag chansar på att jag har 40-45 gruppen och ställer mig långt fram. Jagar de som springer om istället och försöker hålla mig före truppen så borde jag kunna sikta in mig på 40 utan att stressas iväg alltför hårt i början. Det är planen nu iallafall, få se om 90 dagar.
 
Bara sprungit ett lopp innan och det var i Danmark, Fredriksberg. Kul. Minns det regnade vid starten så hade en tjock keps på mig som jag sen sprang med i hand. 2 varv genom Köpenhamns zoo. Skitkul även om många av djuren redan gått och lagt sig. Någon ungdomsförening som delade ut vatten som istället för detta stod och klappade och hoppade. Så vatten blev det inte mycket av, förutom regn då. Efter loppet var slut bytte jag om på McDonalds och hade en lång konversation med försäljaren om att jag ville ha varm choklad då jag var lite frusen.
 
Efter många ihärdiga försök att säga "varm choklad", "chokolaede" m.m sken han äntligen upp, tog ett skutt upp på tårna och skrek överlycklig i huvudet på mig! "AH KAKAO!!" Den känslan.. sitter i.. länge..

Skum sprudlande morgonkänsla

2013-05-3111:05:00
Pigg morgon. Utvilad morgon. Tidig morgon. En perfekt morgon. Solsken, sprätt i benen och på gymmet till öppningen. Oh, så prima!
 
Ännu en gång stegar vi bort till ställningen och kör igenom 4 set chins. 10 - 9 - 6 - 6. Det är 1 (!) mer än i onsdags. Sedan blev det dips. Sköna dips, dippa tårna i sankmark eller annat gottegott. 20 stycken till att börja med. Sedan gick jag bort till väggen och plockade på mig ett bälte och därefter en 5 kg vikt att hänga. Ett fint stycke 5 kg hängandes mellan låren.. ja..(får man skriva så?)... så blev man lite tyngre. Därefter blev det 15 och 9 dips till med vikt. Kul! Det gör vi om! Så ska det kännas.
 
Springer ivrigt iväg (läs går) och kör latsdrag. 73 kg står det på som sista viktplatta och jag kör 3 x ex antal reps.. minns faktiskt inte, så många jag orkade. Svetten sprutar och det börjar värka i skuldror och armar. Sweet, nu pressar vi på ännu mer.
 
 
Bicepscurl 3 x 10 på 30 kg växlas med axellyft utåt 3 x 10 med 9 kg hantlar som även där växlas med axellyft framåt med 2 x 10 på 12 kg och avslutar med 10 reps med 14 kg. Detta då 10 per arm.
 
Oh, the sweet burning sensation. Me so happy! Vet inte.. känner mig bara lite lätt sprudlande idag. Vet inte om det klär mig men antar att PWO:n som jag tog innan träningen kickat in nu istället. Haha..
 
Plankan, 3:30 min och så två omgångar ryggresning varav andra med 5 kg vikt och avslutade med lite strech av sätesmuskeln innan jag måste springa upp och duscha. Fort ska det gå! Sedan är man redo att möta fredagen med slappa spända armar.
 

Aeroflaska, snabbt och rangligt

2013-05-3109:39:35
Igår eftermiddag skulle jag ta en cykeltur. Direkt efter jag kom hem från jobb skulle jag bara montera ihop Aeroflaskan från Profile Design lite snabbt på styret och sen iväg.
 
Ja.. det hela började med att jag öppnade upp samtliga paket och strödde ut allt framför mig. How the hell do I do this? Gummiband, 5 sorters karrborrband, 8 delar karrborrtejp, flaskan, sugrör delad i två, en gul fluffluffmeshdonut, flaskan, ställningen och lite till. Jag vill ju bara ha praktiskt vatten! Det är såna här tillfällen man ska ta bild.. men som jag i mer frustration börjar kasta mig in i saker för att få dem fixade.
 
Minns jag såg något på youtube för den där instruktionsbladet kan de ju använda som dasspapper och tror det river lite väl mycket för att det ska vara praktiskt. Men youtube to the rescue as always så efter en kort film såg det ju inte så svårt ut.
 
Svabba med lite alkohol, välja ut 4 av de 8 bitarna karrborrtejp att sätta fast på ställningen samt styret. Sedan på med ställningen.. känns skev och ostabil men det blir nog bra. Det ska gå fort det här, hela poängen med tempo. Sedan välja ut 2 av de 5 banden att sätta fast ställningen med, att förankra den med på styret. Jag  behöver ungefär 4 cm band.. de är runt 14? klippa av är en möjlighet men inget jag vågar göra nu! Sedan gummiband som ska stabilisera själva flaskan. Gummiband?? Fan va snyggt det här blir, så stilrent.. crap.
 
 
På med banden och flaskan hänger snett. Den är stabil..isch.. men på plats. Får peta och dra lite så blir det lite bättre. Sätter ihop sugröret (!), för ett enda långt hade varit komplicerat.., och sedan fyller på med vatten. Tada.wav.. det är en tempoflaska på mitt styre. Det gick ju smidigt och med massa delar över. Fluffluffdonut av meshnät fick ligga kvar i påsen. Den ska antingen vara i (why?) eller ersätta locket som ett enklare påfyllningsverktyg men det kommer skvätta sata.. armband kanske?
 
Cyklingen då? Jodå, det var lite vind och lite ¨so-so men det gick runt. Hann inte med lika långt som jag hade önskat. 37.5 km blev det på 1 timme och 15 min. Samma sträcka som sist fast med en paus vid vändpunkten då jag körde lite fartlek och var helt slut i benen. Gick långsammare än sist, snittade 29.7 km/h. Vet inte om jag kan skylla på vinden.. flaskan.. eller bara mig själv som inte är stark nog. Tur man snart ska ut igen då.
 
 
Testade även mina tri-tights också, med en mindre paddning. Gick utmärkt. Men antingen så har de något litet vasst i sig.. eller så satte sig en geting på baksida lår och stack mig. Något stack till, det sved, men försvann efter en liten stund. Kan byxor bitas?
 
Flaskan då? Jodå, det fungerade. Den satt där hela rundan, sugröret gick att dricka ur och vid varje gupp skvätte det lite vatten lite överallt. De föreslår att man ska klippa av en bit av sugröret så det blir bättre anpassat.. jag skulle vilja förlänga det.. jag  gör något fel. Kul också sen när man häller i en energidryck i flaskan under ett triathlon och man blir sticky-sticky på benen efter en cykelrunda. Ha.. om någon springer omkring med flugor jagandes kring benen är det bara jag!

Any request?

2013-05-3016:04:37
På sistone har jag fått ett enormt sug på mat.. något att tugga på när jag kommit hem. Då det är ett par timmar kvar innan middag så har man nallat det man kunnat i kyl, skåp eller.. var det nu kan ligga.. skål.. Vilket självfallet inte är bra. Fick med mig en liten påse med hemmablandning av mandlar, torkad melon (hur lyckas man med de?) och torkad hallon. Jättegott, mättar fint med bara lite, nyttigt och jag kommer nog inte nalla på något när jag kommit hem nu. Perfekt! Samt i en praktiskt zip-lock-påse. Oh så fräscht!
 
... ser inte ett jotta.
 
På tal om hemmasnickeri. Att skriva blogg är ungefär som att försöka sälja tårtor. Det kan se lovande ut vid en första anblick men utan rätt innehåll kan det bli rätt smaklöst eller bara illa. Jag startade denna blogg för.. oh, närmar sig året nu, och tanken var att dela med mig lite av min träning, försöka inspirera andra och hjälp, tipsa om träning, prylar, kost och tävlingar. Det väl egentligen alla tränings- och hälsobloggare försöker. Men vad skulle Ni som läsare vilja se mer av från denna blogg? Läsa mer om? Jag vill ju nå ut till er men om jag inte har något ni finner intressant så spelar det ingen roll hur mycket jag försöker misshandla mina tangenter (ingen oro, jag smeker dem så fint. Inga tangenter kom till skada vid skrivandet av denna text). Så har ni önskemål så hör mer än gärna av er!

Mål 2013

2013-05-3013:21:00
 
Det är väl sånt här man ska börja spåna på efter säsongsavslutet och sätta i början på den nya säsongen.. inte mitt i. Men jag är inte som alla andra så därför tar jag och sätter upp lite mål för mig nu såhär mitt i.. lite före, jag tycker det är lite tidigt på säsongen. Vi säger så. Det kan bli vår lilla hemlis. Du, jag och.. en hel del andra... hmm..
 
 
Så, vad har jag för mål för 2013? Tja, vi kan väl börja med att definiera ner inom vilka kategorier jag skulle vilja ha en målsättning. Löpning, både för 10 km, halvmara och mara. Triathlon har jag också målsättning där även kropp/vikt inkluderas, kommer till de. Men de är mer sekundära mål.
 
Primärt Mål 
Mitt primära och absoluta toppmål för 2013 sträcker sig egentligen över till 2014. Att för första året ha en kontinuitet med träningen mellan säsongerna. Alltid skadar jag mig eller annat som stoppar upp träningen under hösten men jag vill inte behöva börja om. Mitt högsta mål är att fortsätta träna till nästa år och säsong så att jag inte börjar 2014 med att starta från grunden utan kan bibehålla den nivå jag avslutar 2013 säsongen med och stärka mig till nästa år så jag kan utvecklas istället för att komma ikapp.
 
Sekundära mål
Mina sekundära mål är mer kul att uppnå mål. Självfallet satsar jag lika mycket på dessa som det första men om jag måste välja så satsar jag ju hellre på en långsiktighet än ett enda bra lopp, i all ärlighet. Men de kan nästintill likställas.
 
Milen hade jag nog i början på året satt till under 43 minuter. Nu med ett lopp i hamn så vet jag att detta var genomförbart och är redan isåfall avklarat. Så kan ju inte sätta ett mål som redan är avklarat, var är utmaningen i det? Så iom detta återkommer jag till ett något år äldre mål, att komma in under 40 minuter. Det är en dröm och om jag bara kan fortsätta i den här takten så ska det inte vara helt omöjligt.. bara jobbigt.
 
En halvmara har jag sprungit ett par gånger och alltid legat runt 1:45, +/- 2-3 minuter. En gång lyckades jag med 1:37 men det var med väldigt mycket medvind. Så för i år vill jag utmana mig själv lite mer och sätta 1:40. Förra året lyckades jag på ett träningspass springa 19 km på under 1:30 så att ta 2.1 km till inom 10 minuter skulle ju kunnat gå. Så sätter mål på 1:40 för halvmara.
 
En mara kommer jag springa min första enskilda hela mara i Berlin i slutet på september. Jag har sprungit en hel mara tidigare men det var som en sista etapp på en Ironman då musklerna och energin var helt slut. Ingen bra tid där. Sprang Jubileumsmaran också förra året men den var på 4 mil prick, så saknade någon km där samt att mitt knä var rätt så illa redan innan så blev av smärtan tvingad att gå halva. Ingen supertid där heller, så har inget att jämföra med och vet inte heller vad jag kan satsa på. Men borde kunna hålla runt 5:30 kanske så vad sägs om en utmaning på 3 timamr och 50 minuter på en mara.  
 
Triathlon som är en sport jag vill satsa mer på har jag jag självfallet personliga rekord jag vill slå. Förra året tog jag PB på Olympisk distans och det var på 2 timmar och 30 minuter. Vet med mig att jag skulle kunna få ner simningen med någon liten minut, cyklingen lite grann och löpningen.. om jag inte mår illa som förra året borde det gå rätt så fort där med men tror inte jag kan pressa ner det med enorma tider. 2 timmar och 25 minuter tror jag att jag ska kunna spräcka. Så jag sätter 2 timmar och 24 minuter som mål. Med bra planering bakom växlingen kan jag nog kapa säkerligen en 30 sekunder på det.
 
Sedan har jag självfallet kroppsmål också. Men jag vill inte sätta vikt. Vikt är för missvisande när man tränar en del. Min vikt har ännu inte ändras på länge men jag känner att vissa kläder dock börjar sitta lite lösare. Däremot har jag under 2-3 års tid nu velat kunna köra ett triathlon iklädd kläder för en triathlet. Ett tajt linne att ha under våtdräkten. Utan att fläsket rinner ut, hehe. Så det är mål för början på augusti. Fått en kropp som kan bära upp ett tri-linne på ett graciöst och högst imponerande sätt.
 
Mycket tider och löpning detta året men det är det som är satsningen. Det samt komma tillbaka till en form som kan bibehållas framåt och inte bara tillfälligt. Gymmet spenderar jag mycket tid på men inga mål där. Gymträningen är mest till som komplement till de övriga sporterna samt en förhoppning att stärka ryggen. Nästa år förhopningsvis kan man se mål om klassikern igen samt kanske andra större lopp. Men det är detta jag vill satsa på i år. Verkar illa nog.

Alla bör va me

2013-05-2915:40:44
Onsdag! (För er som inte visste detta, dags att ha koll på de nu). Morgongym och pump av muskler. Det här med tidig morgon är inte min starka sida längre. Frukost och så tidigt på gym, det fungerar inte. Egentligen gör det inte det, men vad har jag för val. Stiga upp tidigare? .. Right..
 
 
Hinner inte längre med samma pass som jag kördem ed i vintras men jag försöker kombinera de här mag/rygg träning med resten av överkroppen i den mån jag kan så det blir lite omväxlande om morrnarna. Lite vad som hinns men även vad som är ledigt. Omväxling förnöjer har jag hört. För att optimera chins så tog jag inte och körde varannan chins, varannan dips utan för enbart 4 set chins och därefter 3 set dips. Mina triceps.. var i helvete höll ni hus i morse? Alla måste med, annars fungerar det inte!
 
Chins 4x(10 - 8 - 6 - 6)
Dips 3x(19 - 13 - 14)
Bicepscurl 30 kg 3x10
Axellyft sida 9 kg 3x10
Axellyft fram 2x12kg - 1x14 kg 3x10
Rumplyft för mage 3x30
Ryggresning 3x30
 
Liten ökning ändå för axlarna så någon var med idag. Ska känna efter lite. Ryggresning känns bra. Ska utvärdera hur väl det påverkar min rygg och förhoppningsvis i positiv bemärkelse. Om man ska återigen försöka ta med lite lite vikt. Lite sugen på dips också, att slänga på en 5 kg iallafall. De morrnar som de är med på noterna vill säga. Eftersom jag lyckas hålla 3x10 på det mesta så känner jag spontant att vi behöver allmän ökning här.
 
Tada.wav. Inte mycket.. men det är min arm.

En sån dag ja..

2013-05-2822:16:02
Molnen skingrade sig, solen tittade fram och vinden avtog. Ah, strålande! Det blir löppass idag. Tösen ville få en beskrivning av rundan på S:t Hans så jag föreslog att vi tog varsin runda dit bort och möttes upp på plats, sedan ett varv tillsammans och så hem igen. Är ändå ungefär 5 km dit och ett varv är 2,5 km så det blir en hyfsad runda.
 
 
Planen hemma gjordes om så istället för att äta efter löppasset så åt vi innan. Så mat i soffan och lite tv och jag var snabbt på att somna. Med mat i magen och lite trött efter dagen så gick det inte att hålla sig vaken alls. Slumrade till och vaknade sketnatrött. Seg, torr och inte alls på humör för att springa. Blandade ihop smurfdryck (som min PWO nu så vackert kallas tack vare dess blåa färg) för att spritta till de lite. Hjälpte sådär.
 
Bytte om och sprang iväg. Tung. Oh, så tungt! Maten i magen och all dryck alldeles för tätt inpå. Benen var stora, stumma, tunga. Man brukar skämta om att man känner sig som ett kylskåp men jag kände mig otroligt fyrkantig som på kortsidorna skuttade fram. Höll runt 5 min/km tempo hela vägen till backen och det var utan någon chans till en extra kraftinsats. En sådan dag helt enkelt..
 
På plats blev det ett varv i lugnt tempo för att visa. Coach K Runners var där och sprang i backarna med Suss längst fram, drivandes med viss del löparglädje och lite lite skadeglädje att få plåga dessa glada individer, hehe. Vad annars när man kör backpass.
 
 
Efter rundan sprang vi hem i väldigt lugnt tempo. Låg på runt 7 min/km och jag har nog aldrig sprungit så långsamt på åratal. Ändå kändes det jobbigt. Skumt. Blev slutligen 12,6 km på 1 timme och 21 minuter. Snittade 6:26 min/km i slutändan. En sådan dag, vi alla kommer ha dem och vi behöver dem. Blev ändå nästan 1000 kcal förbrukade under rundan så det firades med kvarg och te väl hemma. Nom nom.

Halvleksuppdatering

2013-05-2813:31:54
Tycker det är dags för en uppdatering igen. Utmaningen har gått i lite mer än en månad nu så mindre än halva tiden kvar och jag har tre utmaningar kvar att slutföra varav en av dessa är på god väg att slutföras så den är jag 100% säker på att jag kommer sätta. Milen har jag fortfarande snabbaste tiden på så där om det håller i sig kan jag få en extra poäng för bästa prestation i just den utmaningen. Resten kommer jag enbart få en poäng då jag inte kommer prestera bäst. Alltid någon eller några som är snäppet eller mycket bättre/värre. Just nu på tredelad andraplats.
 
Så en tre, kanske fyra morrnar til så är pull-upsen avklarade. (handflatan innåt, det jag brukar nämna som chins). Det ska jag nog sätta på iallafall tre. Har snittat 25 per morgon men jag kommer inte lämna 6 stycken till nästa morgon. No no no!
 
Back squats är lite so-so fortfarande.. det är ryggen.. men jag lutar lite åt att testa men misstänker att jag ändå inte har styrkan nog att orka med min egna kroppsvikt. Änglahoppen (hittade en översättning på youtube) borde jag nog sätta igång med. 1000 stycken är en del ändå.. men när fan ska man hinna med det när man springer och cyklar lite oftare nu.
 
UtmaningGjordaAvklarat
Back squats 5x 100% kroppsvikt - -
1000 änglahopp (hittade någonstans) - -
300 Pull-ups 219 -
Löpning 10km under 50 min 41:53 KLAR
Löpning 80 km 113.8 KLAR
4 h sportsaktivitet 27:38:00 KLAR
6 h cykling/spinning 12:09:00 KLAR
300 dips 527 KLAR
Burpees 75 under 7 min 78 KLAR
2 h Yoga/Pilates/Strech 2:10:00 KLAR

 

Aja.. Heja Mig!


It's my day!

2013-05-2809:58:00
Som flertalet gånger nämnt så håller jag på med ett litet eget experiment eller kanske mer undersökning. Att mäta och se hur olika dagar och dess aktiviteter förhåller sig och specifikt skiljer sig från varandra. För att korta ner detta lite kan den intresserade och oinvigde läsa mer om detta här. Jag har tidigare haft en lat dag och detta kan läsas mer om här.
 
Igår, måndag, så körde jag min dag. (D). Transporter skedde med cykel, jag stack till gymmet på morgonen innan jobb och tar trappor på jobb. Däremot står jag inte upp så mycket som jag borde eller rör på mig under arbetsdagen men det är en del i den vardag som jag har. Sedan om det fungerar så någon aktivitet på eftermiddagen. Denna gång blev det en PW. Typ power walk men kanske mer en Pierre walk. Valde mellan detta eller en runda på cykeln men benen var fortfarande rätt så trötta efter helgens cykling och löpning så de fick vila och sträckas lite på.
 
Så vad blev förbrukningen? En heldag med lite gym, cykling, en eftermiddags promenad samt en lunchpromenad också gav en uppmätt förbrukning på 2153 kcal. Räknade fel så tror det ble 14 timmars mättid så halvtimmen mer än sist. Men lite plus/minus får man räkna med. Den var exempelvis inte igång när jag duschade. En lat dag gav 1331 kcal så nästan nästan en fördubbling i jämförelse. Detta då genom att ta en väldigt kort cykeltur fram och tillbaka till jobb, ett gympas och en timmes promenad. Trappor också, inte glömma trappor.
 
Dag A: Lat dag. Dag D: Min dag.
 
I.o.m att jag skiftade mellan cykel och gång samt ville mäta upp mer i detalj så har jag även mer specifika uppmätta siffror för ett gymbesök på 50 minuter. Detta ger en uppmätt förbränning på 479 kcal. Jämför detta med en PW på en timmes tid med hastighet 10 km/h (ja, inte snabbaste men jag försöker vara lite relax ibland) på 219 kcal. En timmes gym skulle kunna bränna uppemot 2,5 gånger mer än en promenad. Så för mer förbränning, ta en PW till och från gym och ett bra gympass.
 
En cykeltur till jobb på en runt 7 minuter mättes det upp mellan 60-70 kcal i förbränning. Jämför detta med medelförbränningen från en lat dag som låg på 98 kcal per timme. Då har jag runt 1.5-2 km cykelväg till antingen gym eller jobb. Har man då 5 km så går det troligen fortare än med bil och en betydlgit högre förbrukning.
 
 
För att få till en ytterligare jämförelse så tittade jag lite på att springa en mil med en hastighet lite under 5 min/km. Detta ger en ungefärlig förbränning på 800 kcal. Detta baserat på lite gamla siffror från tidigare löppass. Så hade jag bytt ut min promenad mot löpning med 10 min kortare tid hade jag bränt ytterligare 700 kcal och hamnat på 2853 kcal för hela dagen. Vet att jag även rätt ofta kan ta längre pass som bränner mellan 1000-1200 per pass på eftermiddagar.. I'm just saying.
 
Det som skrämmer mig allra allra mest med detta. Det är att jag fortfarande inte går ner i vikt. Jag vet vad jag bränner i veckan ungefär, jag börjar få en bättre förståelse nu när jag kan dela upp och se vad olika aktiviteter har för effekt. Men jag äter och går aldrig ner så tror inte det är fel på min aktivitet. Tror det är fel på min kost. Jag får i mig en hel del energi jag inte behöver och jag är ibland lite fundersam över vad det kan vara.. ibland inte alls.
 
Kan tilläggas att enligt en kroppsmätning genomförd i mars mättes det upp en daglig förbrukning på 2000 kcal. Enligt en lat dag då jag inte brände på extra så mätte jag upp 1331. Så det fattas ungefär 700 som kan ses som förbrukning för att hålla organ och kropp igång. Så om vi kan anta detta kan detta antas till gårdagens pass och vi får 2853 kcal som antas förbrändes. nu leker jag lite för mycket med exakta siffror men ta det med en stor nypa salt och titta mer på skillnader mellan aktiviteter och dagar än faktiska exakta siffror.
 
Tar man en liten promenad får man ta en sekund till att titta lita på blommorna!

Zucchini pasta

2013-05-2721:48:18
Så var dagens mätning till ända. Avslutade dagen med middag som bestod av zucchinipasta, tomat, basilikapuckar och lite vitlöksås. Mycket mycket gott. Skivar upp zucchini med en potatisskalare och slänger på stekpannan lite snabbt med salt&peppar samt olivolja. Färsk tomat och vegetariska basilikapuckar vi hittade i butik för någon tid sedan. Skitgoda. Basilika är en fantastisk ört och de smakar finfint, går snabbt att steka upp också. Toppar med lite vitlöksås and I'm happy!
 
 
Hur mätningen gick? Jo, det får ni reda på imorgon. Har lite kul data från idag så få se vad vi kan få ut av det hela. Men som sagt, imorgon de. Nu ska jag koka upp lite te och unna mig en liten bit choklad. Duktig gosse.

Det här är min dag!

2013-05-2709:13:10
EN FANTASTISK MÅNDAG! Måste bara få säga detta med lite större bokstäver och det gör det inte direkt rättvisa heller. Vet inte varför jag är så sprudlande idag men det känns bara som det kan vara en fantastisk start på en minst lika fantastisk vecka. Solen lyser, det är lite lätt Beijingsmog-moln-täcke i himlen men det är ljust och jag känner mig pigg och alert. Kan vara den stora dosen PWO som jag tog tillsammans med frukost. Benen pirrade rätt så ivrigt när jag gick ut till cykeln. Det är det jag gjort fel alla dessa gånger.. halva dosen bara.. nu kittlar det dödsskönt i kistan!
 
 
Måndag morgon och det blir gym för hela slanten. Första timmen åtminstone. Chins, dips, axellyft, latsdrag, rotationer, ryggresning och magträning. Nacken fortfarande lite stel så ville inte utmana det helt och hållet men jag är lite för tung för chins men kände mig väldigt stark för axellyft. Dips känns som jag hamnar i den där farliga cirkeln med lika många reps och set varje morgon. Något måste hända! Antingen ett set till eller så börjar jag klämma på vikt. Enklast är ett set till då jag gjort så för chins. Mest för att få in fler totala reps per morgon.
 
Ryggresning har jag också kört på med 3x15 om morrnarna och jag funderade för mig själv.. varför? Så jag körde på så många jag orkade och det blev 35, 30, 25. Utan några vikter då. Hepp.. där ser man.. I've been doing it wrong all this time.. bad me.
 
 
Sedan blev det hopp på cykel och iväg. Pigg, fräsch och bara sprallig för en måndag! Idag tänkte jag även att jag kör Min Dag i mitt lilla experiment, att mäta kaloriförbrukning för lite olika dagar och se jämförelsen mellan. Så idag blir det cykling ToR jobb, gym, trappor och någon form av aktivitet på eftermiddagen. Fantastiskt väder också så tror nästan jag tar en promenad efter lunchen också. Kan läsa mer om mina tankar bakom experimentet här. Tidigare har jag enbart hunnit med en Lat Dag så nu blir det jämförelse efter att dagens mätningar. Då jag även lyckats dela upp det i gym för sig så fortsätter jag så och tar mätning för exempelvis en timmes PW för sig. Så kan man stälal dessa mot de dagliga mätningarna. Hur mycket kan en timmes PW bränna och vad gör det i jämförelse med en hel dags förbrukning?
 
En annan bloggare som jag följt ett bra tag nu är Emma som även hon fann det hela intressant och skall köra sin egna mätning med liknande scenarion/dagar som jag har. Följ med där också så blir det lite kul med jämförelse mellan oss två.

Blev en aktiv helg

2013-05-2615:08:06
Hur spenderar man en lördagskväll? På cykeln självfallet. Strax innan 20 så svidade jag om och tog med mig Tess och hakade på Jenny på en runda i perfekt väder över ett vackert Skåne. En 20 km bort hittade vi en backe som sträcker sig ungefär 2 km som vi åkte upp och ner för en tre gånger innan vi vände på hjulen och cyklade hemåt igen. Egentligen var tanken fler rundor men jag var rätt så oförberedd på så pass sen cykeltur och solen gick ner både bakom moln och horisont så det blev vackert till att cykla hem innan det blev för mörkt. Så lamporna jag tittat på för lite skojs skull kommer nog köpas in så man är beredd om det blir sent någon kväll igen. Men trevligt var det och riktigt skönt att få komma ut en 53 km. Var ute nästan tre timmar men medelhastigheten blev på 22 km/h. Väldigt lugnt i uppförsbackar men höll god fart ändå på raksträckorna. På slutet blev det lite långsammare och sen glömde jag stänga av klockan när jag kom hem.. suck.
 
 
Söndag morgon blev det tidigt upp och in med frukost för 11 var det dags för löpning istället. Ut i ett naturområde med två vänner, däribland Josse då gjorde debut i vår lilla sociallöpgrupp, och dags för söndagens löppass som blivit nästan en rutin numera. Socialt och trevligt.Vi ligger alla tre på olika nivåer men jättekul att alla kunde springa tillsammans i ett gemensamt "lugnt tempo" (beror på vem man frågar) och det blev 7 km, 10 km och 13 km för egen del. Svalt men behaglig temperatur i luften men efter några km började det småregna för att därefter övergå till mer regn. T-shirten blev dyngsur och uppenbarligen trycktes mot min kropp då den blir blöt och slibbrig..isch. Så blev lite rött vid ena bröstet men det är sånt som händer när man glömmer tejpa.. eller ja.. det fungerar utmärkt på en 10-15 km runda i lugnt tempo om man inte blir då plaskblöt.
 
 
Nu får söndagen fortsätta med lite välförtjänt vila och sedan får man ta och fira mor. Trevlig fortsatt söndag på er!
 
 

Varvet 2014

2013-05-2516:52:58
Så! Fort ska det gå, ont ska det förhoppningsvis inte göra denna gång. Då var man bokad och klar för Göteborgsvarvet 2014. Jag ska ha revansch! Jag ska ha nytt personbästa på Varvet! Sjätte rundan bestämd och klar! Har du sprungit förr, in och boka med dig! Har du inte! Då gör du det nästa år! In och boka med dig efter den 1:a Juni så ses vi nästa år någonstans längst med Göteborgs gator och stråk. Sjätte gången gillt! Jag känner det på mig!
 

Vinner över nacken!

2013-05-2514:53:47
Igår morse fick jag lite ont i nacken. Det spände och kändes som en semi-nackspärr. Den blev värre och värre under dagen och på eftermiddagen hade jag lite svårt att röra huvudet så som jag önskade. Så istället för att köra på under mitt lilla besök på gymmet efter jobb blev det istället 32 minuter på crosstrainern med ett gammalt avsnitt av Masterchef Sverige på tv:n. Armarna och axlarna hade även de velat vara med i leken och börjat ömma rejält så en stund på crosstrainern skulle nog mjuka upp lite muskler och leder.
 
Det gjorde det.. brände bort lite kalorier när jag ändå var i farten men nacken kvarstod som segrare. Som en arg geting i ett glas satt spänningen kvar i nacken och hindrade mig från någon form av akrobatik. På nedanplan sprang glada och kanske även någon trött bitter person runt i ett cirkelpass av djävulsk proportion. Verkade skitkul och man kanske ska vara med nästa gång. Men lite restriktion för eventuella stop från ryggen då. Men jag tittade förnöjt på när de andra slet och tog själv tag i lite rygg och mag övningar innan det var dags att packa ihop för veckoshopping av mat och gott.
 
 
Kvällen fortsatte sedan med att nacken vann mer mark och kände mig hyfsat handikappad när man säckar ihop i soffan och inte kan ta sig upp. Nacken och ryggen samverkar och konspirerar mot mig. Måste sett skitkul ut. Natten fick jag inte sova mycket heller. Försökte avhjälpa med både varm vetekudde och voltaren men inget hjälpte. Men idag är det bättre. Det har börjat släppa och jag har god hopp om att det kommer gå utmärkt för en cykeltur ikväll om det blir av samt även att jag ska kunna haka på att springa imorgon med de andra. Har läkt fint på stortån efter mina burpees så springa långt och lugnt imorgon ser jag mycket fram emot. Dags att ta tag i det här så jag kan se hyfsat ordentlig ut i ett mer kroppsnära tri-linne till augusti. Vill ju inte se helt slafsig ut när man cyklar med Freja. Måste matcha!

Tips inför Vätternrundan

2013-05-2513:32:27
Satt och läste runt lite igår och hittade mig till en blogg där en person för första gången skall köra igenom en Svensk Klassiker och tog tillfället i akt att tipsa om lite saker inför en blöt och regning Vätternrunda. Det var väl ok tips men iallafall ett är jag väldigt emot. Så jag tänkte att då jag själv skriver blogg kan jag ta och skriva ner mina egna tips då jag kört tre stycken själv. Mitt senaste lopp går att läsa här om man är intresserad.
 
Det stämmer utmärkt att rundan 2012 var en väldigt blöt en. Jag startade vid femtiden på morgonen och det regnade riktigt mycket. Regnade strax efter start och ner till Jönköping.. ungefär.. och sedan en bit på andra sidan sjön. Kallt var det också, riktigt kallt. Det blir till att vara stark och stå emot kylan, vinden och vattnet men när det väl försvinner blir man snabbt varm och det är en fantastisk utsikt och runda. En upplevelse man gärna gör om när rumpan inte svider längre.
 
Så vad är mina tips för en regning runda? Inte är det dock att klä in sig i en svart sopsäck, varken över eller under kläderna. En svart sopsäck andas inte ett smack. Du kommer bli varm och bli minst lika blöt av svett. Har du den dessutom över dina kläder, som jag såg många ha, kommer du få ett enorm vindfång och har du motvind kommer du få ett fint segel som drar dig bakåt. Det krävs mycket medvind för att du ska få någon form av vinning av det men tror inte du vinner i längden och dessutom.. du kommer fortfarande att svettas enormt mycket.
 
 
Återigen, mitt tips, klä dig tunt. Jag hade korta cykelbyxor och kort cykel t-shirt. Eftersom det är kallt på morgonen så hade jag även armvärmare och knä.. eller benvärmare, lite osäker men misstänker knävärmare. Viktigt att hålla dina knän varma. Dessa skyddar mot vind och har ofta lite isolerande material också så du håller dig varm, därav värmare. Dessa kan vid behöv bara dras av och läggas i en ficka, tar liten plats. Jag har tidigare köpt en tunn vindjacka som kan rullas ihop till en väldigt liten boll. Praktisk! Lite vattenavvisande är den också. Men eftersom det skulle bli lite kallare så köpte jag en liknande vatten och vindsäker jacka av lite tjockare och styvare modell. Denna går också att rulla ihop till en boll men lite större. Den har dock inbyggda band så man kan ha den som en liten liten ryggsäck. Detta körde jag med. Plus korta handskar. Är man kall om morgonen så kan man köra med diskhandskar. De är 100% vattentäta och skulle man bli för varm kan man dra av sig dem utan att några kläder blir extra blöta av svett. Men gick bra utan.
 
 
Tanken med att ha tunnare kläder är att de kommer torka mycket fortare när du väl kommer ut ur regnet och solen tittar fram. Fartvinden och solen kommer värma dig och de, då de är fukttransporterande, kommer torka rätt så snart. Ett par damasker till skorna kan också vara praktiskt. De är vattentäta men du kommer få in vatten innanför varesig du vill det eller ej. Antingen rinner det på insidan av dina kläder ner eller på utsidan, oavsett om du har byxben över eller innanför dem. Däremot skyddar de en hel del mot fartvinden så du blir inte lika kall om fötterna. Cykla med hög kadens. Kadens menas med antalet tramptag per minut. Ha du hög frekvens blir du varm. Cykla lätt och snabbt, växla ofta och håll värmen uppe så kommer det gå fint. Klär du dig för varmt i början kommer du bara börja koka när du fått upp värmen och svettas extremt mycket och så kör du slut på dig själv efter halva loppet.
 
Ha koll på vädret innan och följt det, inte bara för Motala utan för Gränna, Jönköping, Fagerhult, Hjo etc etc. Kolla varvet runt. Inte omöjligt att du blir överraskad ändå.
 
Andra bra tips. Någon form av camelbak. En ryggsäck med vattenbehållare i och slang fram. Jag hade en sådan på mig med 2 liter vatten samt två flaskor energidryck (hemmagjord på vatten, två Resorb och dextropur per flaska) på cykeln och behövde enbart göra ett stop under hela rundan, Fagerhult. Både planerad och ofrivilligt, kommer mer till de strax. Med en slang med vatten nära till hands så dricker man lite oftare så håller man sig fräsch och pigg längre.
 
Håll dig cyklande och i rörelse om det är kallt och blött ute. Det går fortare än du tror att bli kall och stel så fort du stannar. Planera dina stop, kanske behöver du inte stanna på varje. När du väl stannar va snabb. Gör de behov du behöver, fyll på flaskor, ät lite, ta lite extra till packningen och sen iväg igen. Stannar du för länge blir du stel och det kan ta flera mil innan du blir varm i kroppen igen.
 
 
Se över cykeln ett par veckor innan du ska cykla loppet. Jag hade köpt nya hjul som jag skulle ha på cykeln men av lite problem så fick jag köra på mina gamla hjul med ännu äldre däck. Mitt backdäck "exploderade" några km söder om Fagerhult så det blev ett stort hål i däcket på ungefär 5-7 cm. Efter en timme eller så fick jag skjuts in till depån i Fagerhult där jag bytte däck och slang både fram och bak. Det blev äckligt dyrt för det ingår inte i avgiften vilket jag finner högst udda. Så byt slang och däck en två veckor innan så du hinner testa att allt är rätt innan loppet. Om de nu är slitna och närmar sig bytesdags. Kolla även kedja och passa på att rengöra cykeln ordentligt så fungerar den mycket gladare!
 
Ett bra tips att ha i en bakficka på tröjan är en liten påse fylld med salta nötter och torkad frukt om man nu gillar sånt. Småäter man under loppet och det är perfekt, får man regelbundet i sig lite salt och energi under loppet, lite i taget. En bra ramväska kan också vara praktisk att ha med sig. En liten väska du fäster på ramen precis bakom styret. Lättåtkomlig när du cyklar där du kan ha lite energi, godis, mat, mobil etc.. det du gärna vill ha nära till hands. Fickorna på cykeltröjan är också praktiska att förvara saker i samt även om du har en typ av camelbak/ryggsäck med fäste över midjan. Dessa kan ibland innehålla fickor, så som min (verkar dock vara en nyare modell, självklart), och där kan man också förvara lite saker för lätt åtkomst. Behöver man som sagt inte stanna så ofta.
 
 
En annan väldigt viktig detalj är att cykla i klunga. Om man inte cyklar själv så är det väldigt lätt att man kan haka på klungor. Oftast är det en cykelklubb som leder klungan med en grindvakt, en person längst bak som hindrar andra från att komma in i deras rotation. De har tränat tillsammans länge och att ha en som inte är erfaren i klungcykling skulle bara förstöra så de drar och kör på egen hand. Detta gör att alla som hakar på får fri hjälp. Toppen ju! Bara haka på och få mindre luftmotstånd. Däremot är det lite förenat med risker eftersom man cyklar väldigt tajt. Är man inte van vid det kan det kännas obehagligt och ännu värre kan de som inte känner till det få väldigt udda formationer som är extremt mycket förenat med risker. Tre pers i bredd och cyklar utan hänsyn till andra. Några viktiga detaljer att minnas:
  • Cyklar du i backe så använder du mer energi att stå upp än att sitta. Dock kan det kännas behövligt om det är en jäkel till backe. Tänk på att när du reser dig upp skjuter du automatiskt tillbaka din cykel ungefär 0.5-1 m rakt bakåt om du inte har tekniken rätt. Ligger någon på rulle precis bakom dig kommer ni krocka och det kan sluta väldigt illa. Ska du resa dig upp, ha uppsikt om någon är precis bakom dig alternativt att gå ut lite åt sidan och res dig upp där istället.
  • Cyklar ni i klunga och det går lite för fort, va försiktig med bromsarna. Bromsar du plötsligt och kraftigt kan personen bakom cykla in i dig. Uttnyttja vinden i största mån, dvs att gå ut en bit utanför klungan så du får mer motvind. Du kommer sakta ner, du kommer inte stöta vid någon och kan styra in dig igen så snart du har samma hastighet som övriga.
  • Lär dig tecken och signaler. Mycket viktigt att information sprids inom klungen då de som inte är längst fram är halvt blinda, de ser inte vad som finns framför klungan. Du kan lära dig dem här och försök att använda dem rikligt under rundan så de bakom dig vet vad som händer. Det som inte nämns här är att föra din hand fram och tillbaka bakom ryggen. Detta indikerar ett hinder som sträcker sig över hela körbanan. Exempelvis fartgupp eller järnvägsspår.
  • Cykelklungor körs i regel i två led. Hur de roterar och så kan man läsa mer om man är intresserad men är man i en klunga med grindvakt så är det viktigate att veta att det är TVÅ LED. Två personer, sida vid sida. Det är ALDRIG tre personer sida vid sida, det är ALDRIG en person i mitten eller någon annan konstig facinerande konstellation. Detta medför högre onödiga risker. Våga säga till andra om de uppför sig oregelbundet.
  • Ligger du först i en klunga i nerförsbacke, trampa på! De andra har mindre motstånd och kommer komma ikapp om du inte cyklar på!
  • Ligg aldrig exakt precis bakom ett hjul med ditt hjul, håll lite lätt åt sidan, gärna vänster så du inte riskerar att åka in i kassetten på cykeln framför men va vaken och alert så du inte råkar komma för nära cykeln framför. En lätt touch av cykelhjulet framför dig och ni hamnar båda i backen, antagligen med resten bakom. Inte alls mening att få det att verka alltför.. hotfull.. men tar man det försiktigt så är det ingen fara, är inte så många vurpor som man kan tro ändå.. men bara man är uppmärksam så går alltid prima och man får en fantastisk runda.
På tal om rumpa i början av inlägget. Har du inte redan nu kört mycket så gör det nu. 4 mil kan gå bra, även 10-15 men efter en 20 mil och uppåt så kan det börja ömma rejält. En bra cykelbyxa med bra paddning kan bli räddningen men cykla gärna längre rundor och vänj in dig innan rundan.
 
Nu blev det ett riktigt långt inlägg men det finns så mycket man vill dela med sig av. Mycket att tänka på men det är en riktigt rolig sport och Vättern är en fantastisk runda, jättekul att cykla och har man tur kan den även bli extremt social! Fast många börjar senare på loppet att bli väldigt fokuserade så.. verkar de lite tysta så är det inte ditt fel. Stort lycka till och ha en fantastisk runda!

Översikt Cykelkomponenter

2013-05-2413:57:00
Följer olika forum friskt och under en diskussion om skifte av cykelkomponenter så var det någon som länkade till en sida med en fin översikt mellan de olika märkena och deras komponentgrupper. Tyckte den var väldigt bra och visar på ett enkelt och övergripligt sätt relationer och jämförelser mellan de tre största tillverkarna av cykelkomponenter och deras olika grupper. Exempelvis, vilka komponenter från SRAM är jämförbart med Shimanos 105? Jo, Rival. Passar bra till motionär och elitmotionär. Exempelvis då ja. Kanske kan vara smidigt att ha till hands om man tänkt uppgradera alternativt ska köpa cykel men har bara koll på ett märke, så som jag har koll på Shimano men är helt lost på de andra två, Campagnolo och SRAM. Väldigt praktiskt. Så självfallet delar jag med mig.
 
Klicka här för att komma till cykla.se och deras sammanställning. Nu är denna från 2011 men tror den fungerar rätt bra fortfarande.
 
Del av Shimano Ultegra bakväxel.

Jaha, nacken vill vara med?

2013-05-2410:00:10
Har ju vaknat upp senare på sistone och helt missat klockan. Har tyckt att volymen var alldeles för låg så igår kväll så tog jag och höjde den lite grann. Det hjälpte uppenbarligen inte. Halv sex nyheterna var återigen prick sex nyheterna och jag fick snällt ta mig upp och snabbfixa frukost och det sista av packningen jag inte orkade med kvällen innan. Alltid får man sota för detta. Precis innan jag skulle sticka insåg jag att mitt hänglås är i en väska som inte är hemma just nu så det blev morgonjakt efter ett lås och slutade med att jag fick låna ett. Mitt reservlås ligger självfallet i väska.. där mitt hänglås ligger i.. som inte är hemma. Suck.
 
Men fick en 40 min på gymmet iallafall så helt tossigt var det ändå inte. Min nacke är stel och mina armar och axlar har resig träningsvärk. Antagligen efter onsdagen samt cyklingen igår. Vad gör man åt detta? Tränar skiten ur dem. Ska de gnälla så gnäller jag tillbaka.. något säger mig dock att jag ändå i slutändan får lida för det. This is going to hurt more on me than on you. Dock var nacken inte träningsvärk.. bara redigt stel. Som en semi-nackpärr. Jobbigt.
 
4 set med chins igen varvat med 3 set dips. 55 dips, samma som tidigare och armarna var helt slut så orkade precis den sista. Det är som det ska vara men hade gärna orkat med någon till. Chins lyckades jag pressa på lite mer och slutade på 30 stycken. Så nu har jag samlat ihop 194 stycken och har då 106 kvar. Borde jag klara av under kommande två veckor så en poäng till typ isch säkrad.
 
Tricepspress, axellyft fram och sidor samt utåtrotation så var jag slut. Märktes både i rygg och nacke idag. 6 övningar totalt.. borde orkat med mer men tog lite tid över för strech av sätesmuskeln. Har fått för mig att det är bra för ryggen, we'll see.
 
Wihaa!! Äntligen fredag! Shit vad helt rätt vinkel kan göra för ens muskler! Så, kan alla hålla denna höjd?
 
Nu är det äntligen Fredag! Det blir korv till frukost på jobb, Det är gottelunch och härligt fredagsfika! Sedan är det helg!! Det börjar vi med att förhoppningsvis återbesöka gymmet men det beror på lite yttre faktorer så vi får se. Ikväll blir det varm vetekudde på nacken, den saken är klar!

4 mil med Freja

2013-05-2321:31:55
Sol. Svalt och skönt. Nästintill ingen vind. Vad hittar man på då? Självfallet hoppar man upp på en cykel och beger sig iväg på en liten tur. Eftersom vädret är så extremt gynnsamt och jag faktiskt inte riktigt cyklat på Freja var detta ett naturligt val. Klart jag och tösen ska ta en liten tur. Valde ut en runda som blir ungefär 4 mil, det blir ett bra litet pass och en fin jämförelse på nuvarande prestanda inför ett triathlon där man cyklar just 4 mil. Fast nu har jag då inte simmat innan. Skit samma.
 
Återigen kändes det ovant att cykla med Freja. Vid bromsarna finns det inga växlar och vice versa. Känns även högst osäkert att sitta i tempoställning i stadstrafik eller där trafiken är lite högre. Så väntade med det tills jag kommit ut från stan.
 
 
Kändes som det gick fort. Klockan är det enda som visar hastighet och tid men den var så pass vinklad att jag inte kunde se. Antingen är det något jag vänjer mig vid och accepterar alternativt så köper jag en tillsats så jag kan sätta klockan på cykeln.. eller så köper jag en cykeldator. Helst vill jag hålla cykeln så ren som möjligt så jag lutar just nu åt att vänja mig vid att lite då och då kunna kolla på klockan istället.
 
Kändes även lite obekvämt att sitta i tempoställning. Inte själva lutningen men att tempopinnarna sitter så pass tätt ihop att jag måste trycka in mina armbågar för att sitta tillrätta. Detta ger iofs en mindre mig mot vinden vilket är bra. Alternativ att flytta ut dem eller vänja mig. Jag ska testa ett par gånger till, återigen är det säkert en vanesak. Allt för mindre luftmotstånd.
 
 
Men det rullade på fint. Vande mig mer och mer att sitta i tempo och slutade med att jag körde tempoställning precis överallt och hur stabilt som helst. Sjukt najs! Vägen började med en skön nerförssträcka ungefär 1/4 av rundan följt av platt raksträcka. Sedan vändplats och så platt hemfärd avslutat med uppförsbacke. Snittempot sänktes nog lite där men inte med alltför mycket. Slutade med en snitthastighet på 32 km/h på 38.5 km. Väldigt nöjd med denna första runda. Kändes i benen att jag inte var så van vid cykling igen men som första runda visar det på god potential. Pulen snittade på 155 och fick en TE på 3.7 så det var ett bra pass. Sjukt nöjd.
 
Ett problem som jag känt av är att växlarna behöver justeras. Sist jag försökte mig på det så blev det bra i slutändan men tror det var jäkligt mycket tur. Så får antingen försöka lite själv eller se om man hittar någon vän som är bra på det där. Borde känna ett par som kan fixa lite.

2 poäng till!

2013-05-2309:45:13
Igår blev det ett bra pass på gymmet och körde slut på både axlar och triceps. Men av någon besynnerlig anledning tyckte jag att det var en strålande idé att köra burpees när jag kom hem på eftermiddagen. Hade en utmaning att köra 75 stycken på under 7 minuter. Så jag körde på direkt när jag kom hem och hann med 78 stycken på strax under 7 minuter. Hade nog hunnit med en till men jag var så slut att jag tyckte det fick va. Men bara sådär så var man klar med ännu en av våra utmaningar.
 
Däremot ska man inte göra burpees barfota på ett golv med en liten liten tun tun tun list mitt i. Det skaver upp skinnet på stortån. Märkte det inte förrän efter jag var klar, det kändes lite udda under högerfoten. Inget farligt men för att inte det skulle fastna skit och annat så satte jag plåster.. som ett plåster på såret.
 
Men det är väl helt ok att köra dessa två under en dag, men jag hade även bokat in så två timmar senare var jag på¨g ner till gymmet för att köra yoga. De brukar kräva lite ork i armarna men jag var bokad och klar så hur illa kan det bli.
 
Inte så illa faktiskt. Tror vi körde yoga vid namn Hatha. Solhälsningar, hundar och en del knutar. återigen fick jag bekräftat att jag är precis så ovig som jag känt att jag är. Vissa "knutar" gick bara inte att få till. Som att knyta ihop händerna och sätta handflatorna mot varandra. Handflatorna! De var ju inte ens vid samma riktnr från varandra. Såg ut som jag hade en sjuk klängväxt framför ansiktet medan jag gungade upp och ner. Jag förstår inte heller vad som är så fantastiskt med stående hund. Den är inte skön.
 
 
Men en del gick bra, i mitt huvud kändes det som jag hade ståtlig hållning och precis så rak eller skev som man ska vara. Men det överlevdes och tror jag nästan somnade vid avslappningen i slutet på passet. Till det behagliga ljudet av ett hårt cirkelträningspass/crossfit på andra sidan väggen. Det small och det visslades och det stönades och suckades. Härligt!
 
Men nu så fick jag en timme yoga och med det ännu en utmaning avklarad. Så nu är jag uppe på 7 poäng och delad förstaplats. En månad kvar och jag har änglahopp (har jag sett att ett svenskt namn på det kan vara) kvar att sätta igång med. Har 1000 stycken att göra så bäst snart att sätta igång. Mina chins har jag precis kommit förbi halvvägs så behöver öka tempot lite på dessa också.

En lat dag

2013-05-2212:37:40
Igår påbörjade jag som nämnt ett litet eget experiment. Att ta reda på hur mycket det kan skilja sig i förbränning vid olika dagar. Har fyra olika dagar jag tänkt testa och dag A, som jag så fint kallade det, genomfördes igår. Det innebar att jag tar bilen till jobb, jag tar hissen, sitter mest vid skrivbordet och när jag väl kommit hem så gör jag inte mer än som behövs, vilket blev mest soffa och tv men även matlagning och lite fix i köket. En lugn kväll helt enkelt.
 
Blev 13½ timme totalt som mättes. Så den tiden kommer jag använda för de andra dagarna också. Slutade på 1331 kcal som förbrukades. När jag tittade till klockan vid ungefär 3 timmar och 6 timmar så följde kaloribörbrukningen med på ungefär samma hundratal som timtal. Så vid 3 timmar lågdet på runt 300 och vid 6 timmar på runt 600. Snittet blir 98 kcal per timme men om man rundar av lite så kan man nog säga 100 per timme under dagen. Tror att sista soffliggandet sänkte medel lite.
 
Men detta är en mätning på en dag på en person så kan inte dra någon slutsats av det alls. Men man kan nog jämföra efteråt när alla andra mätvärden och typer av dagar är klara. Sedan vet jag heller inte exakt hur Garmin mäter så ska ta och kolla om man kan ta reda på det. Om det är tänkt att vara en total mätning baserat på en grundförbränning samt baserat på puls, kroppsbyggnad och distans. Eller om det är en mätning utan hänsyn till en grundförbränning vilket känns mer rimligt. Annars åt jag defintivt för mycket igår.
 

En tidig bra morgon

2013-05-2210:49:18
 
Äntligen! En smidig morgon och på plats innan dörrarna öppnats. Så härligt att äntligen efter så länge vara ute i tid och vara först på plats att tända upp lamporna i omklädningsrummet. Blir en sån härlig visuell bekräftelse att man fått ordning på morgnoen och har full tid att spendera på gymmet. 50 minuter blev det idag och då mycket kändes väldigt positivt och skönt, även om mina chins inte gick fullt så energirikt, fortsatte jag med överkroppsbanan.
 
Som nämnt, inledningsvis som vanligt med chins och dips. Eftersom jag ligger lite efter med chins i vår utmaning så tog jag 4 set istället för 3. Sammanlagt 26 chins och 55 dips. Segare och stelare än på länge men så har jag inte varit där på evigheter heller. Latar man sig får man lida.
 
Sprang in och körde lite latsdrag. Kändes mycket piggare i överkroppen så jag valde idag att fortsätta där. Blev mer övningar för triceps och axlar och därefter mer axelövningar med axellyft med hantlar både fram och sidor. Känner fortfarande av att det värker lite i axlarna, riktigt skönt! Det var länge sen. Hann med rygglyft och lite magmuskler innan jag fick hoppa mot duschen (gick). En bra morgon. Me like.
 
Tänkte bild från ny vinkel och råkade komma åt avtryckarknappen. Så nu är det bevisat, jag petar uppenbarligen ut tungan när jag pysslar med saker. Aldrig märkt, bara fått höra. Ha!

Daglig energiförbrukning

2013-05-2109:23:45
Vaknade upp idag och kände mig otroligt seg. Lätt huvudvärk har jag också. Får man höra att man ser otroligt sliten och trött ut. Uppenbarligen inte sett såhär sliten ut på väldigt väldigt länge. Då kan man tillägga att jag knappt rörde mig igår. Kanske det som var felet.
 
Tur då är att jag har min lat-dag idag. Vad är detta? Latar han sig? Usch! Men nej, det är precis så illa som detl åter men samtidigt ändå inte. Goda intentioner! Tankarna spretade omkring i helgen och jag kom in på banan om energiförbrukning dagligen. Att välja rätt under dagen för att vara mer hälsosam och bränna mer genom att ta cykeln istället för bilen, att ta trappan istället för hissen, ta en promenad och mycket mer. Så jag blev nyfiken på just hur mycket det kan skilja sig beroende på vad man gör.
 
Så detta är ingen exakt vetenskap. Detta ger inga absoluta siffror. För att få en bättre data utav detta lilla test skulle jag behöva göra om testet ett flertal gånger, skulle behöva fler personer för att få in en större mängd variationer och behöva betydligt bättre utrustning för att få fram mer exakta siffror. Så detta är bara ett litet eget experiment för att se om man kan se någon fingervisning, ett litet hum om vad det kan röra sig om.
 
Så upplägget som jag funderat på och ska testa ser ut såhär:
Jag kommer använda min Garmin för att få ut lite data. Puls, distans och kaloriförbrukning. Detta är som sagt ingen exakt vetanskap men med de olika dagarna borde man kunna jämföra och se om man kan se någon större förändring i energiförbrukning. Tänker inte stirra mig blint på siffrorna utan mer skillnaden mellan dagarna. Tanken är att dagarna lite halvt iallafall ska kunna representera en "verklig" dag. En dag då man tar sig till jobb, man arbetar, tar sig hem och sen stannar hemma. Det är inget ovanligt att man blir trött efter en arbetsdag och sträcker sig så långt att man lagar middag men sen vilar innan man lägger sig. Men hur skiljer det sig då om man skulle lyckas slänga in ett litet löppass från att inte göra det?
 
Jag jobbar på 6:e våningen så att ta hiss eller trappor känns som en större skillnad. Jag har ungefär 2 km till jobb så detta gör större skillnad för den som kanske bor 10 km från jobb och cykelpendlar dagligen. Men jag kan bara köra på de förutsättningar jag har och se skillnaden därefter.
 
De olika dagarna jag tänkt köra är:
Dag A: Den lata dagen. Jag tar bilen till jobb och hem. Tar hissen var gång jag ska byta våning. Går inte mer än jag behöver och kommer lata mig när jag väl kommer hem. Inte ut och gå utan stanna hemma, fixa mat och glo lite på tv.
 
Dag B: Den aktiva dagen. Jag cyklar till jobb och hem. Tar trapporna när jag byter våning. Jag tar en promenad på lunchen. Försöker att stå upp när jag jobbar, åtminstone halva dagen. Är aktiv hemma och fixar med något istället för att se på tv. Dock ingen promenad.
 
Dag C: Aktiv dag med motion. Samma som dag B men med ett litet inslag av motion. En kort löprunda med lugn takt och runt 30 min. Se hur stor ändringen blir om man kan få in en 30 min lugn jogg under en dag. Inget större eller mer märkvärdigt.
 
Dag D: Min dag. Jag kör helt enkelt en "vanlig" aktiv dag för mig. Det innebär gym på morgonen, cykeltransport, trappor och något i motionsväg på eftermiddagen. Skulle nog bli en löprunda.
 
Det hela är tänkt som en kul grej men ´jag är väldigt nyfiken på om man kan se stora förändringar från dag till dag. Vad tror ni att man kan se från detta? Hur stora skillnader tror ni det kan bli? Har nia andra förslag på upplägg man kan jämföra?
 
Resultat kommer att läggas upp allteftersom så får vi se om det blir bra eller bara misslyckad rinnig kaka av det hela.
 

Löpning bygger gemenskap

2013-05-2015:04:00
Efter att jag hade duschat, blivit dränkt av iskallt regn och därefter börjat smutta på min Rootbeer ställde jag mig vid banan och tittade på alla som sprang. Letade givetvis efter alla vänner och bekanta som springer och hoppades man skulle hinna se några av dem. Blev tyvärr inte så många men någon styck ändå. Alltid kul att få heja på någon man känner. Vet ju själv vilken boost det ger.
 
Fick därifrån annars en perfekt vy att titta på alla andra som springer. Stod där i säkert 2 timmar och kan säga att jag vet inte vad som gjorde mig mest yr. Bristen på vätska eller att stirra på alla som springer. När jag försökte fokusera på en fast punkt emellanåt så rörde sig resten av världen. Huu..
 
Men det är alltid jättemånga som klär ut sig och det är skitkul att se! Batman, två kvinnor i manskroppar (kropsstrumpa med kroppsfärg och enorma könsorgan som hängde och dinglade)m en äldre herre i skinmössa och tuta som fick folk att småskratta när han tutade sig fram. Män i kvinnokläder och vice versa. En ängel, ett par clowner och massa massa fler! Jättekul att ni ställer upp med dessa roliga inslag. Det verkligen gör loppet till så mycket mer och det ger en stor glädje till de som tappert står och hejar på hela dagen. Förra året sprang jag med en som hade klätt ut sig (och väldigt bra dessutom) till Bolibompas krokodil/dinosaur och sicksackade sig fram och hejade på alla barn som stod vid sidan. Jättekul!
 
Men så fantastiskt att se alla som springer, som kämpar och tar sig fram. Kanske en kul runda, kanske sitt livs lopp och utmaning. Unga, gamla, krisålder. Män, kvinnor och med nationaliteter från hela världen. Bra, mellanbra och sega. Elit som motionär. Alla springer, alla har roligt (ett litet antagande) och vi springer alla oavsett olikheter mot samma mål. Jag tycker det är en sådan fin visuell gemenskap. Inga bråk, inget hat utan ren och skär löparglädje.
 
Jag önskar fler kunde springa tillsammans. Alla bör vi springa tillsammans!
 

Då vatt de månda igen!

2013-05-2010:48:58
 
Jag måste bli hårdare mot mig själv och lägga mig tidigare. Tidigt morgonmöte så kunde inte köra på hela passet. Så när man anländer sent till gymmet så hinner man inte med så mycket som man kanske önskar. Men började med explosiva och starka chins. Iallafall första set. Likaså för dips. Kändes otroligt starkt och bra. De följande vardera två seten var inte lika starka och energirika. Tvärtom så var de riktigt stumma och sega men då får jag väl straffa dem tillbaka med att vägra ge mig tills man tappar taget. Så går det när man inte är på samma nivå som chefen.
 
Benen är rätt så pigga igen efter varvet. Det är bara låren som är rätt så stela och fasta. Bäst hade varit att spenderat söndagen i rörelse men det blev istället stillasittande i bil och därefter soffa. En liten kvällspromenad blev det men inte alls i den utsträckning som hade varit skönt för benen. Så får väl försöka röra på mig lite mer idag. Kanske leda cykeln hem istället.
 
Efterföljande var mag och rygg övningar. Allt för att stärka bålen ännu mer och förhoppningsvis lindra mitt ryggproblem. Så det fick bli måndagmorgonens korta pass. Imorgon blir det inte träning utan då tänkte jag försöka mig på ett litet experiment. Bara för skojs skull. Förväntar mig själv inga fantastiska resultat och inget man direkt kan dra några bestämda slutsatser ifrån men jag vill bara få ut ett litet hum, en riktning, en liten liten fyr av strålande hopp och information. Få se vad det blir av med det, jag är nyfiken iallafall.
 

Race Report Göteborgsvarvet

2013-05-1918:32:00
 
Efter många månader med planering och sikte på Göteborgsvarvet blev det äntligen den stora dagen! Göteborgsvarvsdag. Visst, all planering och träning har ju inte varit inför detta men det är ett stort lopp och en stor milstole under säsongen. Dagen började riktigt tidigt på lördagsmorgonen för att köra iväg norrut utan att hamna i kö. Visste om att det var vägarbete som kunde ge runt en timmes extra tid om inte mer så planerade om rutten från Halmstad för att undvika kö. Visade sig sedan att det var inte så många ute så pass tidigt att när vi körde förbi såg vi att det inte var någon kö alls.. Happ.. men vi fick se lite nytt denna morgon, det är alltid något.
 
 
Vid 10 var vi uppe på Åby travbana och fick direkt en buss att åka med till startområdet. Ingen kö till nummerlappsutdelningen och sen snabbt genom mässan. Storshoppade detta året med en bit tejp för 20:-. Glömde packa ner min egna och mina bröstvårtor är inte jätteglada annars så det var bara att köpa nytt.
 
 
Blev lunch med den hemmafixade salladen i skuggan av ett träd. Det var varmt ute idag. I skuggan hade någon mätt upp 30 grader och det tror jag säkert. Solen stekte och det såg definitivt ut som att kunna bli en repris från 2010 där folk kollapsade till höger och vänster. Men jag har druckit mycket och jag är beredd på det så det ska nog gå prima!
 
 
13:05 insåg jag att jag har 23 minuter kvar till start och jag står just nu vid startlinjen med väska och allt. Drack upp det sista och småjoggade iväg mot väskinlämningen där jag hade inlämning självfallet längst bort! Paniken börjar komma upp och jag känner mig stressad. Tiden tickar och min uppvärming blir att snabbt få in min väska, ner mot träden och göra en sista flödeskontroll. Kommer ut mot startgrupperna och inser att det är två grupper före min kvar. Perfekt, springer ner till startlinjen igen och får lite mer dricka. Har druckit som en Gnu men denna lilla runda fick mig att känna mig snustorr. Ett par klungar vatten och snabbt iväg till min startgrupp och tar plats i övre halvan. Gott om tid kvar, det är ju lugnt, inga problem, no stress!
 
Startskottet bränner av och inget händer. Som vanligt, det är packat med folk och det tar ungefär halvminuten till minuten innan man börjar röra på sig. Går sakta fram för att öka farten och sen över mattorna. Klockan går igång. Jag har en bra startgrupp med folk som springer i min takt så det rullar på ok men det är ändå mycket folk som är ivägen. Det är många där som håller någorlunda bra tempo men det är många som man undrar hur de lyckades komma i denna grupp. Det är inte möjligt! Sicksackar fram och bästa plats att ta sig fram är höger sida. Det är absurt att det går fortast på höger sida.. det är helt fel men som på alla lopp det som fungerar bäst.
 
Första 5 km går bra. Två vätskedepåer där jag tar en klung vatten i båda och springer på. På samtliga stationer, både dessa och följande, slänger jag bort min mugg från banan. Det är för er skull som kommer efter. Jag vet vilken papier mache massa det blir efter ett par grupper så jag gör mitt bästa för att få det så bra för er, hehe. Inget behov att tacka, jag gör det med glädje. Efter 5 km blir det Älvsborgsbron med lite hårdare vindar än förr. Håller ungefär samma takt som alla andra så det går smidigt framåt. Nerförs är det många som bromsar upp så tar vägen ute bland gräs och lyktstolpar för att lättare kunna rulla framåt. Vätskedepå. Tar vatten och energi. En klunk vatten till mig och en stor kopp över huvudet. Aldrig hällt vatten över mig på ett lopp förut men idag är det stek!
 
Hisingen är fint som alltid. Mycket folk ute och man pushar på. Tar en klunk vatten eller två på samtliga stationer och antingen resten eller en kopp till med vatten över huvudet. Det är varmt, det är varmt! Efter 12 km börjar det bli tungt. Riktigt tungt. Känns som hälften av mina maskiner i kroppen bara lagt av och gått hem. Så på halvmaskin pressar jag mig framåt. Har köpt och tagit med mig en gel och en liquid energi. Tar gelen nu mellan 12-13 km och försöker bibehålla bra fart. Fram hit har jag lyckats öka på min tilltänkta fart. Jag satte klockan på att ha koll på mig och en 4:57 min/km tempo och jag är 49 sekunder före. Men nu börjar det gå segt och jag ser för varje km hur mitt försprång sakta går ner.
 
Japp, lite händelserna i förväg så en spoiler kanske.. men kände det var trevligt med något att bryta av texten med. En fantasisk euforisk blir på en tveksam jag med blodsprängda läppar..
 
Götaälvsbron. Upptäcker att min nrlapp gått sönder på övre högra hörn så jag försöker sätta fast den igen medan jag springer. Når toppen och börjar rulla ner. Upptäcker efter en stund att jag nått botten men mina tankar har varit på annan plats. Av någon besynnerlig anledning har jag funderat på att binda räntor och olika banker man kan prata med. Inte den inre konversationen jag tänkte mig men fick mig att befinna mig på en helt annan plats där ett tag. Rundar Nordstan och tar sikte på Götaplatsen på Avenyn. Mellan 15-16 km tar jag en första klung på min liquid. Sparar andra halvan till senare. Springer längs med Avenyn och försöker med jämna mellanrum att klappa igång publiken. Vet inte om det är ruschen av kontakten mellan en löpare och publik eller bara armrörelserna men när jag klappar springer jag fortare. Kul är det också när man får en enorm respons. På toppen får jag tag i en vattenfylld svamp som jag tar och smäller rätt in i ansiktet så det skvätter om et. Så skönt! Av med kepsen och tvättar av mig. Spretar lite med armarna och hejar på publiken och i ett svagt ögonblick undrar jag om inte de också är väldigt varma och behöver svalkas lite. Men behåller svampen för mig själv. Min svamp.
 
Svänger av på Vasagatan och njuter av mer skugga. Dricker mer, dränker mig i mer vatten och försöker fortsätta och hålla högt tempo. Hittar lite folk jag försöker haka på för att behålla tempot på runt 5 min/km. Vid 18 km tar jag sista klungen liquid och siktar mot mål. Ungefär som vid start.. då man stod några hundra meter från de.
 
När jag springer under en liten cykeltunnel precis innan jag ska korsa Dag Hammarsköldsleden smäller det hårt och högt som f*n. Vad i helskotta vad det där? Första frågan i huvudet var "vad var det som exploderade?" Andra saken var "Boston?". Därefter fortsatte krakeleringen av åskan och jag förstod att det bara åskade och inget annat. Men vilken jäkla smäll. Sedan blev det bara att köra på in mot mål. Sista hundra metrarna spurtade jag in och fick en behaglig dusch av kallt vatten när jag passerade mållinjen och stannade klockan på 1:46:49. Sjukt besviken var jag att inte slå förra årets tid, att inte röra mig förbi denna "runt 1:45" tiden. Lite bitter men ändå glad att gått i mål så plockade jag medalj, kexchoklad och banan. 5 gången gillt.. men på den sjätte så händer de! Nästa år ska jag ha min revansch!
 
 
Efter jag duschat så bröt regnet lös. Det öste ner och var svinkallt. Det var så dags. Jag är ju klar nu! Det vräkte ner i stora iskalla droppar och efteråt har jag hört att det även haglade på Hisingen. Svalkan som kommer efteråt hjälpte nog många att ta sig runt. Det mildrade luften lite och det blev betydligt bättre att springa i. Stora moln som hindrade solens strålar från att steka. Men de skiter jag i.. varför var det inte så när jag sprang!! Men nu var det gjort och jag kunde njuta av mitt fina egna lilla njutningspris. En god, sval och helt fantastisk sockerfylld Rootbeer. Nom nom nom. Till den minimala smärtan av två lätt irriterade bröstvårtor. Tejpen hade lossnat iom allt vattenhinkande över kroppen så de försvann någonstans där ute. Inte så farligt som många andra man såg. Det verkligen hade blött sönder och det har bara hänt mig en gång och efter det tejpar jag alltid på lopp. Någon man jag såg hade även stort blodmärke på.. ja.. de undra regionerna.. ingen aning om hur han lyckades men ouch.. the pain.
 
 
Såhär efter man gått i mål så får jag ändå säga att jag är väldigt nöjd. Av runt 44 000 startande var det rekordmånga som bröt på 1960 stycken.. runt.. vad jag hörde nu söndag morgon. 3 av dessa var elit och det har aldrig hänt förrut. Så.. jag är lite bättre än eliten, jag tog mig runt, hehe. Dessutom när jag stod och väntade vid kanten och såg på alla människor som sprang så hörde jag om andra som brutit. Någon hade hamnat på sjukhuset och kom inte ihåg sitt namn, vad som hänt, var han var eller något. Helt tomt. Många hade kollapsat längst med banan som man hade sett medan man sprang och flertalet kördes in mot arenan med hjälp av små flakbilar med drop kopplat. Jag är väldigt nöjd att jag tog mig runt utan större men så att säga.
 
Dagens bästa för ändå tillägnas mannen vid duscharna som med en härlig övertygelse i rösten sade lite lätt förvånad: "Jag förstår inte vad som gick fel. Jag har gjort allt rätt. Jag har tränat regelbundet, en gång varje månad."
 

Göteborgsvarv! Tagga!!!

2013-05-1721:15:45
Idag blev det inte mycket till aktivitet. Eller ja, inte varit helt passiv men inget utöver det vanliga, nödvändiga. Mycket trappor dock. Iom en intern flytt på jobb har jag gått från 1 trappa till 4 och upp och ner varje dag ett par gånger blir en del. Kul med lite extra vardagsmotion. Så får man tävling också när andra väljer hissen!
 
Men dagen har gått åt att förutom då jobb och annat att ladda upp inför Göteborgsvarvet imorgon. Ska bli åsum oavsett väder! Skitkul att få springa det en femte gång, se hur Hisingen växer fram och höra publikens jubel, Heja mig! Det är ett sånt ofantligt projekt Göteborgsvarvet. Så otroligt mycket människor. Tro f*n det är världens största halvmara.
 
Pastaparty hemma med makaroner och stekt falukorv, gourmand som man är. Käkat hela dagen och jag känner mig som ett klot. Får väl smälta lite tills imorgon.
 
 
 
Igår köpte jag på mig lite energi. Tanken är nog att ta en gel vid 12 km och därefter är det två portioner liquid uppdelat på 15 och 18 km. Isch. Jag tror inte jag kommer behöva detta men ja.. nu finns det så kan ju känna av på plats. Kanske bara tar med liquid så har man en portion vid 12 och sen en vid 15-16. Få se få se.
 
 
Har även fixat en helskön liten sallad med matvete och matkorn, grillad kyckling, bacon, mozzarella, tomat, paprika och säkert lite annat också. Vitlöksås eller pestovinegret för den som önskar. Mumms! Kommer sitta fint på plats en 2 timmar innan start. Nom nom.
 
 
Så nu ska jag bara packa klart och lägga mig. Imorgon sticker vi tidigt tidigt så man undviker allt strul och kan ta en lugn förmiddag på plats och bara slappa och njuta av denna fantastiska upplevelse!
 
Lycka till alla där ute som ska springa! Hoppas vi ses! Tagga till nu!!

Inför Göteborgsvarvet

2013-05-1615:01:00
Nu såhär bara någon dag innan Göteborgsvarvet så blir det till att ta det lugnt och ladda på med energi och kraft. I eftermiddag blir det till att ta en promenad i det fantastiska vädret till att köpa på sig lite energi om det nu skulle behövas. Har inte bestämt mig riktigt hur jag ska lägga upp allt men används det inte denna gång så finns det flera möjligheter därefter.
 
Lite osäker på om det nämnts här men jag har småtjatat lite om det nu ett par dagar. Som det ser ut som ska det bli varmt under loppet. Det mesta jag läst har siktat på 20-23 grader men någon har även nämnt 27 och det är riktigt varmt. Kroppen är inte van, man kanske missar att dricka lite, man svettas ut all vätska och där även mineraler, salter med mera och så kollapsar man.
 
För tre år sedan var det liknande under loppet. Då hade det iofs varit svalt veckorna innan och plötsligt blev det kanonfint under just dagen för Göteborgsvarvet och runt 25 grader. Ett av de mer läskiga loppen jag sprungit då folk föll ihop lite till höger och vänster, kollapsade av värmen. Många av dem såg "snabba" ut så jag gör en gissning på att de sprungit mycket innan utan att dricka (då det var svalt) och körde på som vanligt och siktade på bra tid. Så med mer värme och brist på vätska höll inte kroppen ut och de föll ihop. Såg några som föll ihop bara några hundratals meter från målet, helt utan förmåga att ta sig framåt. Riktigt läskigt. Själv är man inte lika snabb och drack rätt ofta så det gick bra, även om man fick lite lätt yrsel sista kilometern mot mål.
 
Så mitt tips till ett bra och varmt varv? Vänj dig vid värmen. Det är varmt ute nu så passa på att bara vara ute. Gå, cykla, titta i butiker eller bara ligg och slappa. Men försök vänja kroppen vid sol och värme. Minns inte vad man säger men en 1-2 veckor för kroppen att vänja sig vid nytt klimat? Så jag tänker iallafall vara ute så mycket som möjligt innan.
 
Drick rikligt men inte i dränkande mängder tiden inann. Egentligen bäst att börja en vecka innan eller ännu bättre, alltid, men drick lite kontinuerligt under dagarna så du faktiskt har en bra vätskebalans innan. Det hjälper inget att dricka kopiösa mängder samma dag som loppet. Det rinner bara rätt ut och har man otur trycker det på när man precis börjat springa. Så drick hela veckan och drick lite under morgonen och försök sluta dricka ungefär halvtimmen - timmen innan start. Kanske en liten klunk precis innan start.
 
Drick lite men ofta under loppet. Loppet har rikligt med vätskedepåer så man behöver inte törsta. Bästa är att dricka vid samtliga men lite. Jag kan iofs ibland skippa första och sista beroende på hur det känns. Sista är så pass nära mål att det inte känns lönt om det nu inte är som så att man känner sig dålig och i behov av det. Varje depå har vatten och energidryck. Jag siktar på att försöka få i mig en klunk av energidryck följt av en klunk av vatten. Behöver inte dricka upp hela muggen men bara så jag fyller på. Energidryck är bra då de innehåller salter och mineraler som du svettas bort.
 
När du sprungit upp för Avenyn och rundar Götaplatsen delar de ut vattendränkta svampar. De brukar stå runtom fontänen så är man riktigt varm och i behov av svalka så ta en så tidigt som möjligt och töm ut över huvudet så du svlkar dig ordentligt. Ta sedan en lite senare som du kan springa med i hand. Så kan du badda lite när svalka är önskad. Använder du en keps så har jag även sett de som lägger den mellan huvud och keps. Eller annan form av huvudbonad.
 
Och inte helt överraskande, försök bara klä dig svalt så blir det behagligt. Själv blir det min högt värderade skärmmössa på så undviker jag en massa svidande svett i ögonen och så kan man få lite skugga från solen.
Ett annat litet tips är att ta med buntband eller extra säkerhetsnålar. Ibland kan det hända att det kommer med för få säkerhetsnålar till din nrlapp så då är det praktiskt med någon extra. Händer extremt sällan men när det händer är det skönt att inte behöva leta runt. Sedan så får man även till en lapp med nr och namn att sätta på väskan som du lämnar in. Mitt minne sviker men jag är rätt så säker att lapp finns men inget att fästa den med. Man kanske kan få tag på något där men då återigen, skönt att slippa den stressen. Så med buntband eller säkerhetsnål så får man på lappen också på sin väska. Högst osäker på om det behövs men har för mig så.
 
 
Samt som avslutande ord, ta med något jäkligt gott att unna dig själv när du gått i mål. Har haft Newcastle tidigare som legat och blivit härligt ljumen i min svarta väska på en gräsplätt i sol men den har varit lika god varje gång. I år blir det Rootbeer och kanske lite godis. Kan även vara frukt eller en prilla, helt upp till var och en men är man duktig förtjänar man en belöning tycker jag.
 
Ha det skitkul så hoppas jag vi ses i vimlet om du ska dit!

Yoga och diskbråck

2013-05-1610:54:34
Igår så var jag med om något lite skumt som tidigare nämnt. Bröstkorgen liksom låste sig i någon krampaktig form och höll så i sig under dagen men släppte lite allteftersom mot kvällen. Inte helt bra när jag la mig men bättre. Nu på morgonen var det fortfarande väldigt ömt men mot bättring och det är skönt. Hade inte varit kul att ha det på allt man redan har när man ska springa en halvmara på lördag.
 
Igår blev det en icke planerad vila vilket blev till att slappa på balkongen i en baden-baden stol i strålande solsken och värme. Somnade till där en halvtimma och det var så skönt! Efter middagen dock blev det en kort cykeltur till gymmet för mitt första yoga pass. Enda gången jag testat på det innan var på Playitas när man hade morgonhälsning till soluppgång. Detta var inte riktigt helt likt det där. Mest bara att det var 40 minuter längre. Men intressant, definitivt. Mycket öppna upp vilket jag känner igen från tips för just simningen, att öppna upp bröstet mer. Jag är väldigt stel i muskler. Jag har lyckats att komprimera dem väldigt bra. Var inte så skönt när instruktören gick runt och tryckte på en lite extra som "hjälp" för att komma längre ner. Samtididgt som man får uppmaningen att slappna av och njuta. Det bränner! Oh, it burns!
 
Men balansen har jag ändå rätt bra, iallafall på höger sida. Vänster not so much. Den var det lite vingligare med. Men alltsomallt gick det bättre än jag först trodde. Bäst var nog det sista att ligga och vila under en filt. Sweet.
 
Efter passet dock så pratade jag lite med instruktören. Hon kom fram och pratade lite med oss då vi var nya. Jag nämnde lite i förbifarten att jag hade lite dålig rygg och hon frågade ut lite mer och konstaterade därefter att det mycket möjligt och väldigt mycket lutade åt att jag har diskbråck. Happ, det var inte så jäkla kul att höra men iofs bättre att få ett namn på det. Hon var sjukgymnast och gav lite tips och nämnde att jag kunde träna upp det med en sjukgymnast. Såhär strax efter kommer man självfallet på att man kunde ju hört om hon kunde hjälpa en men då hade hon redan gått så får ta en titt förbi nästa vecka igen. Så spenderat nu lite tid att läsa på mer om just diskbråck och det jag läser är ju positivt förutom att jag inte blivit bättre på någon månads tid. Så det betyder att jag gör en massa fel. Men att få ett namn på det känns som ett litet steg i rätt riktning. Tur man inte har så illa som man läst flera kan ha. Jag kan ju röra påmig och träna, vilket är bra. Fick mig att minnas en gammal klassiker.
 
 

Saucony Powergrid Hurricane 15

2013-05-1514:28:00
Så blev han med ett par nya skor.. igen. Mina tidigare Asics Kayano 19 (först 18 men sedan bytta till 19) var alltför små och trånga för mina breda förkantiga fötter. Lite synd för de var snygga. Älskade färgen och designen på de första, 18, som var härligt blodröda.
 
Men oavsett hur de ser ut så spelar det ingen roll om det gör ont när man springer. Så det blev slutligen som så att jag kollade upp lite nya skor. Hade tidigare gått igenom lite recensioner och liknande på nätet och letade upp just de modeller som var sades vara lite mer rymliga. Blev en kortl ista med både New Balance och återigen Asics men väl på plats i butik så testades det även med Saucony, Brooks, Nike, Mizuno och andra. Fick även testa en sko som var stickad. Japp, den var stickad. Inte helt då men ovandelen var en enda lång tråd på något 2 km lång. Den var mer flexibel och skulle hållas över ångande vatten ett tag och därefter vid kylningen formas kring den egna foten bättre. Verkade sjukt intressant men efter en provning så kändes det inte rätt. Hade varit kul annars!
 
Gick igenom många skor. Kändes redigt skönt att kunna gå in och säga "Hej, jag vill titta på ett par nya löparskor. Nu har jag ett par Asics Kayano 18 men de är för trånga. Jag vill titta på ett par skor som är bredare då mina fötter är mer fyrkantiga än avlånga, neutral till lätt pronation samt minskad dropp så jag övergår mer åt en plattare sko men inte för hastigt. Jag springer både milen och halvmaror med plan för marathon så önskar en mängdsko jag kan springa mycket i och som är bekväm hela vägen.". Det resulterade i en hel del skoprovning som kan misstänkas och det var intressant hur många som faktiskt är för trånga för mig. Det är inte helt lätt att hitta ett par bra skor som sitter skönt direkt.
 
Men jag hittade ett par som vann över den slutliga lilla grupp av möjliga kandidater och det blev Saucony Powergrid Hurricane 15. 317 gram så lite tyngre än de förra, 8 mm dropp (tidigare tror jag låg på 12 mm). Så tyngre skor men mer vänliga mot ett mer naturligt löpsteg med bibehållen support och stöd. Kändes mycket bekväma och har en väldigt generös mesh över foten som svalkar betydligt bättre än Kayanon. Läste lite på nätet att de Saucony har en tendens att ha en lite högre hälkappa än andra märken och efter senaste lopp kan detta bekräftas. Lite lätt skav i hälen men det kommer man både vänja sig vid men även att skon kommer mjukna upp lite. Det jag också upptäckt är att de är väldigt breda i basen under framfoten. Upptäckte det när jag sist skulle cykla hem att jag måste sätta foten en bit ut på pedalen för att allt ska få plats.
 
Har tyvärr bara hunnit med två pass med dessa än så länge varav ett var senaste loppet där tiden på milen blev nytt personbästa så so far so good. Nästa prövning blir lite lustigt Göteborgsvarvet. Jag är fullt medveten om att man aldrig ska prova utrustning under lopp och speciellt inte längre lopp men de är än så länge betydligt skönare än mina Asics och jag tänker göra en satsning på dessa nu på lördag. Så om allt går väl och de är sköna så finns det nog ett par väldigt lätt begagnade Asics Kayano 19 till salu.
 
 
 
 
 

Nödslakt?

2013-05-1510:00:00
Vaknade till morgonnyheterna 0530. Tänkte att ajg kände mig hyfsat pigg och det glädjer mig alltid när man på sistone alltid varit lite småseg. Lyssnade på nyheterna och därefter äntligen få en lugn morgon med lite frukost och fix innan gym. Så f*n heller. Det var nyheterna klockan 6 och nu var det långt efter. Hepp, nu blir det jäkt!
 
Men trots stress och lite sent på så blev det ändå en 40 min på gymmet. Började igen med chins och dips. Äntligen då klar med mina 300 för utmaningen så ännu en punkt jag kan checka av från listan. Chins är jag iallafall uppe med över en tredjedel nu men har nog inte råd att missa många fler pass på morgonen får då får jag intressanta dagar innan repet dras.
 
 
Därefter sket jag i att köra latsdrag utan sprang istället bort och körde lite axelrotationer och drag till hakan. Det var vid drag till hakan som något hände. Det högg till i bröstkorgen på mig och det kändes som allt tog ett steg åt något håll, uppåt (?) och tryckte på fel. Det kändes väldigt obehagligt men inte så farligt. Men valde ändå att avbryta där och gå över till core övningar istället. Ingen idé att riskera något här, jag pressar redan på med ryggen. Var ju lite stel och öm i bröstmusklerna vid simningen igår så kanske något med det?
 
Resten gick hyfsat. Fick äntligen tummen ur och fick lite träning till de raka magmusklerna. Sidorna ville inte, det högg till så fick hoppa den. Synd. Undrar om musklerna låst sig igen i ryggen? Kunde dock köra lite rygggresningar och sist innan dusch blev det strech av sätesmusklerna. Om det nu är de som jäklas så får jag väl göra något åt dem. Ont i rygg, ont i bröstkorgen, lättare besvär med knäna för tillfället.. har jag några alternativ förutom nödslakt?
 
 
Glömde handduken hemma också så fick duscha och torka mig med den lilla.. det gick bra, den är inte så liten som kanske låter men den räcker inte till så mycket mer.
 
Nu kommer jag dock till dagens specialare. Bara nyligen för en 30 min sedan så gjorde jag uppenbarligen något som låste hela bröstkorgen på mig. Som att precis allt krampade ihop och spänner. Det trycker mot revbenen och jag går med en fantastisk men ansträngd hållning. Det är sjukt obehagligt så om någon har någon som helst idé vad som hänt och vad jag kan göra åt det så tas det emot väldigt tacksamt!

Baka bröd?

2013-05-1415:46:00
Fick ett plötsligt sug på att baka bröd. Det var evigheter sedan. Sist blev det fyra limpor surdegsbröd, jättegott. Hmm.. om man skulle hitta lite tid till brödbak hemma.
 

Morgondop

2013-05-1412:33:00
Morgonen bjöd på vattenplask. Simmade i 50 meters bassäng och samlade ihop 1500 m på en 32 minuter. 500 meter uppvärmning vilket behövdes. Var riktigt öm i musklerna efter gymträningen igår morse. Man ska inte vila en vecka från träning, det är inte bra för en. Men efter 500 m blev man varm och utstrechad. Följande 500 m med paddlar för lite mer stress på musklerna och därefter 500 m bara sim. Fick nog bättre ordning på rotationen denna gång . Började lite väl spänd men kände det rätt så tidigt och slappnade av mer. Rumpan agerar fortfarande sänke och jag trodde att den ändå skulle ha viss flytkunskap men nee.
 
Tror jag börjar fastna vid 1500 m också. Det är inte bra. Det blir så bra tid, man blir klar eter halvtimman, man duschar och beger sig mot jobb och anländer i god morgontid. Men borde öka på det lite så man inte fastnar. Kanske även sluta med att bara simma utan även blanda i mer övningar mellan. Man kanske skulle köpa den där plattan jag tittade på. Så får man plaska lite med benen. Tog en 50 m spurt idag också.. eller inte spurt utan mer bara högre tempo. Borde nog haft ett par istället för en. Lite högt tempo, lite teknikövningar, lite uppvärmning, lite redskap.. Prylsport?
 
Nu när solen ändå börjat titta fram kanske den kunde passa på att värma lite vatten åt mig. En liten insjö eller ett hav kanske? 
 
 

Har folk dödslängtan?

2013-05-1409:27:03
Nu är det dags för mig att gråta ut. Tror jag iofs redan åstakommit detta tidigare men jag blir så frustrerad, dagligen! Har människor en dödslängtan? Är det verkligen så hemskt att leva?
 
Varje dag jag är ute och cyklar eller kör bil så möter jag så många människor som antingen pluggat södner sina öron med hörlurar och dundrar på med musik eller så har de sågat bort varenda nackmuskel så de lättare kan hänga med huvudet och kolla mobil/facebook, sms:a eller vad annat man kan tänkas hitta på eller så har de bara en huva på sig som är 3 storlekar för stor och täcker bättre än skygglappar till hästar. Kan även finnas ett par som bara stirrar rakt fram utan någon som helst tanke på omvärlden.
 
Så går folk, alla jag möter och de går exakt dit de själva vill utan att ta en enda titt på omvärlden och korsar både cykelbanor och vägar utan att se sig för eller åtminstone visa någon som helst kontakt med resten av befolkningen runtom.
 
De har cyklat ut rätt framför bilen, de går rätt ut framför cykeln, de tar upp en hel trottoar eller bara går mitt på vägen (nästan). Igår morse när jag cyklade till gymmet så var det en kvinna som gick över ett övergångsställe som var delat i två, en övergång för fotgängare och en för cyklister. När hon väl var över och jag precis bakom henne väljer hon att korsa över precis framför mig. Inte en titt om det kommer någon bakom utan bara traskar rakt framför. Får gira undan och missar henne precis men ångrar jag inte stannade och frågade ut om jag kanske gjorde fel? Om hon kanske ville jag skulle borra in mitt cykelhjul i henne. Problemet hade varit att jag hade skadat mig också och det vill jag självfallet inte.
 
Det är så sällan jag ser folk som går över vägen som faktiskt tittar om det kommer bilar eller ej. De har nästintill alltid hörlurar på sig så de hör inga bilar men stirrar rakt fram och bara traskar över utan tvekan. Tänk om det kommer någon med lite för hög hastighet från en vinkel personen inte ser från och inte hinner stanna. Kan berätta att listen på vissa bilar som omger framrutan ibland kan vara lite väl tjock och i perfekta vinklar så kan den dölja en fotgängare eller cyklist.
 
En hög önskan från mig till er, ta en titt när ni ska korsa vägar eller är ute och går. Oavsett vem som har rätten på sin sida så kommer det kunna göra jävligt ont och detta i bästa fall. Så för både min, din och andras skull, ta kontakt med omvärlden när du är ute och går, se dig omkring och stäng inte in dig i din musik-pepp-bubbla.

Uppdatering utmaning

2013-05-1316:16:00
Nu har det gått några veckor på utmaningen på jobb så varför inte en uppdatering?
 
UtmaningGjordaAvklarat
Back squats 5x 100% kroppsvikt - -
1000 växlande enbenshopp (knäböj) - -
300 Pull-ups 97 -
Löpning 10km under 50 min 41:53 KLAR
Löpning 80 km 79,7 -
4 h sportsaktivitet 16:50:00 KLAR
6 h cykling/spinning 8:13:00 KLAR
300 dips 250 -
Burpees 75 under 7 min - -
2 h Yoga/Pilates/Strech - -

Så 3 poäng och då avklarade utmaningar än så länge. En fjärde (80 km löpning) extremt nära avslut och det blir det i veckan eller iallafall senast helgen. Så den är jag inte orolig över. Tog milen på rekordtid (personlig) och just nu snabbast på listan så förhoppningsvis vinner jag den grenen och tar hem en extra poäng. Pullups håller jag på med för fullt men får nästan öka på takten där lite. Dips är jag snart klar med så borde nå målet på 300 nu på onsdag. Eller rättare.. det ska jag.

Sedan är det burpees som skall göras någon eftermiddag när knäet är bra, likaså börja samla på mig de där enbensknäböjhopp. vet inte vad det heter.. men de är en massa så måste sätta igång snart. Sedan är det inbokat ett pass yoga på onsdag så halva avklarad där. Backsquats.. ja.. vi får väl se.

Men det är på G och borde kunna sikta mig in på minst 9 poäng när tiden är klar.


Halvstolt så den bjuder vi på

2013-05-1314:56:44
Imorse blev det första turen till gymmet igen på länge. Evigheter känns det som.. men egentligen är det bara en vecka. Men det är en hel vecka! På en liten sketen vecka har man ju tappat så mycket, det kändes direkt. Så det blir till att köra på för att komma tillbaka. De brukar säga lika många veckor att komma tillbaka som man varit borta men ibland känns det som mer.. beror väl på hur duktig man är.
 
Ryggen gjorde ont. Försökte mig på med en del core-träning som jag brukar men det gjorde ont så då skippade jag den övningen och gick över till nästa. Fyllde ut med 40 min utan problem men det blir en liten process att komma tillbaka. Märks även att man varit snäll mot sig själv. Måste vara mindre sötsugen!
 
 
Fick även se en bild på hur jag lyckats trimma skallen i helgen. Köpte nyligen en ny trimmer och har testat den en två gånger innan utan problem. Men denna gång blev det visst inte helt lyckat men det är bara att skratta och hoppas det växer ikapp snart igen. Så får människorna bakom en något att småskratta åt. Den bjuder vi på!
 
Resultatet från Lundaloppet kom också. Tiden 41:53 som officiell tid kvarstår men lite kul att se att man kom in på plats 206 av 2206 pers. Jag är lite stolt, bara lite.

Race Report Lundaloppet

2013-05-1118:36:00
Dags igen för årligt event. Lundaloppet. Ett av de första loppen jag sprang och ett återkommande lopp som jag springer årligen. Mest för smidighet men alltid kul med lopp som ligger nära till hands. Det blir så mycket enklare!
 
 
Började morgonen med en strålande frukost. Ciabattabulle med bacon och ost. Mmmm, breakfast of Champions! Detta följdes av en kort promenad i lite halvsol innan den försvann bakom de alltför mörka molnen och en 2 timmar innan start så åt jag en halv räk/laxbomb. More food of a Champion! Kan väl erkänna att mitt pepp och laddning för loppet inte var den bästa. Kändes som lite svullnad eller bara något fel i mitt högra knä och var bara inte pepp. Speciellt efter en seg löpning i torsdags. Men Lundaloppet brukar vara kul så man peppar nog till när man väl kommer ner.
 
Vädret var bra. Molnigt så ingen stekande sol. Behaglig temperatur på en runt 14 grader och väldigt lätt vind. Perfekt! På med mina nya skor och nya strumpor som inköptes igår. Japp, alltid helt rätt tillfälle att testa nytt på lopp, hehe. Idag gör jag allt man inte ska känns det som. Ett par tunna vita löparstrumpor från Seger blev det. Ingen bomull alls i dem, perfekt! Efter loppet var de inte så vita längre. Mina nya blåa skor färgar visst av sig. Vem kunde gissat de..
 
 
Peppade till mer väl på plats. Drack min PWO då den brukar få igång mig lite och jag startade en rätt så bra uppvärming på idrottsplatsen. Min skärmmössa var på också. Inte så mycket för solen men för att hålla svetten på plats. Långt borta från mina ögon.
 
Börjar närma sig start och jag går ner mot kompisseedningen. Tänkte att ställa sig vid 45 tiden blir nog bra. Sprang ju på 44 minuter på seedningsloppet i Mars men känner mig inte så laddad men kan ju hoppas man drivs med. Knyter om skorna, väntar och startskottet går. Går fram mot startlinjen och sätter igång klockan och benen. Det flyter på utmärkt. Rullar iväg och håller jämnt tempo med övriga runtom. Känns skitbra och jag ökar bara liiite. Känns fortfarande utmärkt och försöker att inte dra på mer även om det känns som det hade gått hur lätt som helst. Första kilometern är inte klar än så vi ska inte köra slut på oss direkt. Första kilometern passeras, klockan vibrerar och jag kollar min km tid. 4:01. Ehh.. va? Hur i.. se på fan. Detta går ju bra. Jag kommer ju vara helt slut efter 4 km men vi testar. Nu drar vi på.
 
Rullar framåt och det känns bra i ben, fötter och allmänt överallt. Temperaturen är perfekt. Fortsätter med bra tider och springer om lite folk man känner och både får drag och drar. Hittar en gammal vän som vi växlar om att dra lite, fungerar utmärkt! Efter halva biten börjar jag bli trött men lite nerför och sen uppför igen. Känns lite i backen men det är bara så kort kvar, kämpa på! Tiden är bra, vi håller den där.
 
 
2 varv avklarade och svänger ner mot målet. Klappar händerna och manar på publiken att heja. Skriker "Hurra för mig" och någon svara "Hurra för dig". Tack. Den hakar nog många på och tar emot som pepp. Orkar inte spurta in de sista 200 metrarna till mål. Annars är det ett schysst avslut men jag har denna gång verkligen kört slut på min energi och iom att jag inte tillfört något så är det dött. Avslutar istället med lite höga knän, segertecken och allmänt roligt/fult ansiktsuttryck för att ploja till det lite. Klart man ska ha lite skoj också!
 
 
Stoppar klockan och tittar. 41:54. Tar bort 1 sekund i huvudet som tog mig att passera linje och faktiskt stoppa tiden. !!! 41:53. Det är nytt PB! Det är tamigf*n inte sant. Så fort har jag aldrig sprungit milen förut i mitt liv! Det finns hopp för en iallafall. Även med en superb uppladdning med baconmackor och räk/lax-bomber. Det ger mig bara mer ved i elden att bästa uppladdning inför ett lopp är mat som gör en glad och inte trolldeg! Best in life!
 
 
Nu ska jag fortsätta i dekadens och köpa pizza! Hurra för mig!!
 

Löpning i solen

2013-05-1112:19:10
Nu blev det sådär tyst igen. Det har varit en uppbokad vecka. Kom iväg på löppass i torsdags när det ändå var röd dag och allt. Jag och en polare, kan kalla för K, skulle springa lite halvlångt sådär, en 13-14 km tänkte vi och därefter bastu. Det var en strålande dag men riktig skön värme, sol och lite vind. En perfekt dag att jäsa på balkongen men något kallt att dricka till. Hur skönt som helst, sommar!!
 
 
Blev även en första runda med mina nya löparskor som jag provat ut. Saucony Hurricane 15. De känns sköna än så länge och hoppas de fortsätter så. Hur som haver så bytte vi om, det blev shorts och t-shirt samt min omtyckta skärm som jag börjat använda regelbundet under varmare turer. Den skärmar av så man inte får sol i ansiktet och hindrar det mesta av svetten från att rinna ner i ögonen. Inköptes på Playitas och kommer användas regelbundet sommaren igenom!
 
 
Sprang iväg i lugnt tempo som alltid men denna gång kändes det inte lika lugnt som det brukar. Vi kan alltid prata obehindrat med varandra men det blev liiiite ansträngande denna gång och då var vi inte ens igång på riktigt. Hmm. Efter en 5 km önskade K att vi stannade till lite och så blev det, i skugga. Värmen slet och vi var inte vana vid 20-22 grader värme och stekande sol. Det var liknande förhållande som fick folk att segna i backen till höger och vänster under ett Göteborgsvarv för något år sedan. Plötslig värme är olidlig att springa i.
 
Efter kort vila fortsatte vi på och sprang om en annan kompis hem där vi tog ett kort stop för vätskepåfyllning för att sedan fortsätta iväg igen. Vi sprang på någon km till och fick sedan stanna en kort stund för att sedan springa sista biten innan 10 km avklarades och vi valde att gå resten hem. Jag var väldigt besviken på löpningen, att det gått så segt och jobbigt. Hade mått lite so-so på morgonen och det kändes att det fortfarande satt i så.. nae, besviken och orolig.
 
Nu är det däremot lördag och om bara några timmar ska jag springa Lundaloppet! 10 km genom park och små gator, två varv. Har sprungit den många gånger förr och min rekordtid är nere på 42 minuter och 34 sekunder, 2010. Hade varit kul att hamna där igen men känner mig idag lite seg, ont i ena knäet och inte alls laddad för lopp. Ogillar denna känsla, vill ju vara sjukt pepp och igång! Men får ta och äta lite nu och sen snabbt cykla ner
till starten för att taggas till av alla på plats!

Busy week

2013-05-0813:59:02
Oj, nu har det varit lite tyst här på sistone. Det har varit en busy busy vecka. Efter Toughest i lördags så åkte jag iväg med ett gäng på svensexa och hade trevligt! Dagen efter skulle jag ta en lugn löptur men fick ta en promenad istället. Efter Toughest så hade jag fått en mindre svullnad i knäet som höll i sig i en dag eller så. Försvann så småningom men ville inte utsätta knäet för några hårdare slag med löpningen.
 
Sedan har jag haft fullt upp på jobb både måndag och tisdag och har inte haft någon möjlighet till att köra någon morgonträning. Måndagen efter jobb blev det snabbt hemom för ombyte och sen ut med Tess och Jenny på en cykeltur med sikte på 6 mil, vilket det blev i slutändan också. 6,2 mil. Hade en lite under 6 mils runda som jag hade planerat. En gammal runda jag cyklat på några gånger för något år sedan men tog fel i en sväng så med hjälp av lite andra vägar tog vi oss runt och hakade därefter på den ursprungliga rundan och kom slutligen hem efter en 3 timmar och 45 minuter ute. Blev en del pauser dock på vägen och  tog det lugnt i det behagliga vädret men snart tror jag det blir till att öka tempot lite, hehe.
 
Igår kväll skulle jag springa men fick flertalet ärenden efter jobb och lyckades få in en kort promenad innan läggdags. Imorse var det tidigt på jobb igen och lite trött fortfarande efter cykelrundan, blev off på sömnen där då jag kom hem betydligt senare än först tänkt. Så denna vecka har varit mer jobb än träning men nu blir det 2 dagar ledigt! Då ska det bli löpning under morgondagen och testa nya skor jag nyligen fixat, berättar mer sen. Men även en hel del fix hemma. Jag bor inte i någon villa än men har redan fått de där typiska listorna efter en. "Oh, har vi två dagar ledigt? Vila vore skönt och göra något kul men jag har den här listan med saker jag måste göra, då tar vi tag i dem". Suck. Blir väl att göra på fredag. Då ska jag vila inför lördag då det är Lundalopp! 10 km genom Lunds gator! 5:e året på raken. Ska bli skitkul1 Hoppas vädret är bättre än som det ser ut just nu.
 

Race Report Toughest

2013-05-0521:31:00
 
Lördag morgon. Vaknar upp vid fem, halv sex, sex och två gånger runt sju i ren panik att jag försovit mig och missat att komma iväg för Thoughest. Dock varje gång med en lättnad och sedan upp halvtimmen innan klockan ringde. Nervös och taggad? Inte då. Inte det minsta.
 
Kort om Thoughest. En hinderbanelöpning i Malmö som gick för första gången detta året. 8 km med 20 olika hinder. Däremot används en hel del av dem flertalet gånger så mer än 20 hinder. Räknar 37 hinder på kartan. Skitkul! Riktigt roligt! Iallafall, kom ut till tävlingen i väldigt god tid innan min start. Var på plats kvart i tolv men startade inte förrän halv två. Är alltid i god tid. Så hann få ut min nrlapp, nervöspissa en 5 gånger och se när strömmen gick, målet säcka ihop och teamet lösa problemet och få både mål och musik på banan igen. Ja, musiken spelades vid sidan om banan men ni fattar.
 
 
Halvtimmen innan start går jag ner till startområdet och börjar värma upp. Folk hejar och har sig. Otroligt mycket cross-fit människor som tävlar och även en hel del som kör military training. Man känner sig liten och obetydligt bland alla muskler och ja, runt tar man sig men ska försöka ha kul under hela loppet. 7 minuter innan start, grupp nr 5 sticker iväg och jag och resten av startgrupp 6 går fram till startlinjen och räknar ner till startskott. Sjukt nervös. 1 minut kvar, 30 sekunder, 15, starten går och vi alla springer iväg!
 
 
Tar det lugnt i början, springer på med bra tempo men inte alltför starkt. Jag är seg i starten, det är jag alltid och behöver mer än bara en kort uppvärmning för att komma igång. Dessutom har jag noll koll på banan så vill hålla kvar energin i kroppen så länge som möjligt. Det är bara 8 km men en hel del hinder. Satsar på runt timmen.
 
Hindrena avverkas. Det är stockar, staket, vallgrav och klätterhinder. Man är inte lika smidig som många andra men jag tar mig över med viss elegans -2 i jämfört med många andra lite mer spänstiga och studsiga människor. Vadar ut i en liten sjö och det luktar as. Fumlar runt i botten och försöker ta mig fram så fort jag kan. Halkar lite och får vatten och sand på fingrarna. Ser att det är dags för monkeybars och försöker rengöra händerna så gott det går men är fortfarande våt. Det blir halt och andra taget halkar jag på och ramlar ner i vattnet. Det brukar gå så bra annars men det var bara för halt med grus och vatten. Det blir straffrunda. Över en stock och ner i vattnet igen, runda allt och sen upp över en gigantisk stock och iväg. Mycket löpning på stranden nu. Springa i sand, kräla i sand, upp över hinder, under hinder, över, under, över och mer sandlöpning.
 
 
Nu börjar Pierre piggna till och bli varm. Nu ökar Pierre och börjar komma ifatt folk. Får lite beröm för gott tempo och jag manar på alla jag springer om att haka på, nu ska vi dra oss mot mållinjen. Mer krypa, ut i vatten och springa, mer sandlöpning, upp över, ner under, upp över, ner under, mer löpning i sand och sand överallt!
 
Äntligen in över gräs. Kan öka på ytterligare med fast underlag. Springer om en hel del människor som (för att citera okänd person i omklädningsrum) lunkar fram +1. Det är nu jag inser en fördel jag har. Alla som kör cross-fit, de är hur starka som helst och kan pressa och lyfta.. men inte springa. De har en sämre kondition och är inte alls vana vid löpning på samma sätt jag är. Fördel Pierre! Springer om och uppmanar alla att kämpa i lite mer, mer än halva banan klar. Springer till en gammal bunker och klättar upp och kommer samtidigt ikapp en tös. Hoppar ner men hon är nervös och klarar inte höjden. Så jag stannar till och hjälper henne ner som stöd med armar.. lite motstånd så hon inte faller handlöst ner. Mycket uppskattat. Jag tackar och drar ifrån. Sen är det bara kort bit kvar mot mål. Några fler hinder, höbalar, och mer klättra och jag drar om fler. Shit vilken kick när man springer om folk som man såg från startgrupp 5. Detta går lysande! Rundar målområdet och springer in mot mål.
 
 
Försöker tagga igång publiken att heja och fortsätter att forcera de sista hindrena. Upp, ner, upp, ner, upp med viss ansträngning och sista hindret, krypa under taggtråd, inga problem. Springer fram på alla fyra som ett litet barn efter godis och spurtar in i mål! 41:48 blev slutresultatet. Riktigt bra! Jag är själv imponerad över min prestation. Plats 214 av runt 1000 deltagare. I'm that awsome!
 
 
Gött! Detta var skitkul! Fy f*n, detta gör vi om! Och det ska vi i september! Får min medalj i form av en dogtag. Skitkul! Mycket roligare än de vanliga medaljerna man brukar få, väldigt fyndigt. Får även ett helt kalkonlår jag senare äter upp halva. Skitstort och väldigt manligt. Lättöl serverades också men den tackade jag nej till. Frågade dock efter dusch men ingen som visste någon om dusch. Så fick gå bort till närmsta gym och låna dusch där. Hade lite bråttom då jag efter allt detta begav mig på svensexa, men det är en annan historia.
 

Inför Toughest

2013-05-0315:37:00
Idag blev det ingen träning som egentligen tänkt. Vaknade upp och var redigt trött. Har fått lätt ont i halsen också vilket inte är jättepositivt inför både Thoughest nu imorgon och sedan om det blir värre så har vi ju en hel del lopp som väntar. Så blev vila och sen blir det mer vila och energiladdning för att pressa på imorgon!
 
För då vankas det Toughest! Hinderbanelopp med både lätta och svåra hinder, antar jag. 8 km bana med 20 olika hinder varav några återkommer så det är mer än 20 faktiska hinder på banan. Det blir mer än 1 hinder per 400 m. Det är rätt tajt ändå. Ska bli riktigt roligt och jag sitter och funderar på vilka kläder man ska ha på sig. Blir mina löpartights så de sitter nära och bra och inte blir ett hinder även om de blir blöta. Får bli mina gamla NewBalance också, de sitter bra men är lite gamla och slitna så gör inget att man sliter ut dem lite till under ett sådant lopp. Sen ska man bara hitta en t-shirt som sitter tillräckligt bra och tight och som är en offringsbar sak, just in case. Men ska bli skitkul och jag är redigt pepp!
 
Bra första testomgång inför Tough Viking sen i september.

Frisk luft med Freja

2013-05-0310:53:02
Jag vet att mycket här hamnar lite på efterkälken men blir lätt så när man är uppbokad hela eftermiddagar. Men igår blev det mycket som behövdes tryckas in mellan allt planerat då jag vid hemkomst upptäckte en liten klassisk papperslapp i min brevlåda. Som ett brev på posten kom ett avi från posten. Oh, ett paket. Till mig? Jamenabsolut!
 
Väskan tömdes på gymkläder, skor och allt som hör till och upp direkt på cykeln igen och iväg med tryck i benen mot mitt kära paket! Ett stort paket visade det sig vara. Det gick inte ens ner i väskan och den är ändå stor. Happ. En tom väska på ryggen och en klumpigt under armen medan man cyklar hem. Alltid kul att stanna och nästan tappa allt.
 
 
Men hem kom jag, hel och med paketet i famn, hårt i famn. Självfallet blev det genast till att riva upp paketet som en vild hund som hittat ett stycke mat längst med vägen. Vad fanns då att njuta av? Ett stycke strumpa för cykling. Vet inte hur specifik den är men var samma märke som skorna så jag fick rabatt (behövde öka på pengen lite för att få båda billigare så strumporna gratis). Ett par cykelskor av märke DHB modell T1.0. De passade! En aningen för stora kanske.. men det gör att mina fötter trivs in dem. En storlek mindre och det hade nog resulterat i lite för trångt på sidorna. Men skruvade genast på klossarna under så man kunde använda dem direkt!
 
 
Men vad fanns det mer? En vattenflaska aero som ska sättas ihop med hållaren jag beställde förra gången och som ska sitta mellan tempopinnarna på cykeln framme. Så man inte behöver ändra sittställning för att dricka, bara suga i sig med sugrör. Den har inte sats på än men det kommer.
 
 
Fick även hem min lilla väska jag beställde. Minsta storleken för att få den så aero som möjligt. Med lite sjå så fick jag fast den på cykeln under sadeln och sen var det bara att fylla den inför första rundan. En slang, två däckavtagare och cykelpump med patron samt en i reserv då den jag har på nu kanske är halvfull. Det fick med mycket planering och liiite våld plats i väskan. Den är liten, så jäkla liten i jämförelse med den på Tess. Men ska ju inte behöva ha med mig kastruller heller så. Verktygen fick sitta i ryggfickan istället.
 
 
Sen blev det ju självfallet dags för en premiärtur med Freja. Första rundan! Äntligen får hon frisk luft och solljus! Kyla fick hon också känna på, liksom jag. Så snabbt runtom kvarteret på någon minut och så hem om för att dra på knä och armvärmare. Det är ju skitkallt. Passade även på att höja sadeln lite, den var alldeles för låg. Sen ut igen! Whoha!
 
Shit det känns osäkrare än på Tess. Ovan att ha denna typ av styre och med bromsarna längst ut på sidorna och sedan växlarna på tempopinnarna. De brukar ju finnas ihop. Men det gav med sig efter liten bit men känns ändå lite osäkert. Vanesak. Tanken är ju att jag ska cykla på och inte hålla på att bromsa hela tiden, men sjukt praktiskt om de finns tillgängliga!
 
 
Rundan blev kort. En 8 km bara. Sadeln höjdes och sänktes ett flertal gånger och nu tror jag den kan stämma. Ska känna av med styret nästa gång. Tempipinnarna sitter väldigt nära så det blir en väldigt ovan och just nu obekväm ställning när jag sätter mig i aeroposition. Antingen har jag kvar det så, mindre motstånd, eller så ökar jag distansen för mer bekväm position men mer motstånd. Får ge det ett par gånger till innan. Lite rassel och krångel med växlarna också. Det går inte så perfekt som jag vill. Det rasslar lite och växlar lite långsamt så får ta och justera på det senare. Skorna klämmer lite på fotryggen men tror det är nu i början då skorna är nya. De behöver mjuka till sig lite. Nästa gång ska det bli en längre färd, gärna utan vindar. Man blir väldigt vinglig med sidovindar i aero-position. Oh, vilken kul och lite udda känsla! Nu vill jag ha fint väder och bara spurta iväg på någon ensam lång väg.

Rengöring av kassett

2013-05-0214:47:22
 
När jag ändå var igång i måndags och rensade kassetten tänkte jag att man kunde ju ta lite bilder och lite hastigt gå igenom för de som inte vet hur man kör en redig renköring av denna. Nu är det inte jättesvårt men vi tar det tillammans lite kort ändå.
 
Först, verktygen! Nedan är vad du behöver. En kedjepiska (yepp) och en avtagare (i brist på bättre namn). Börja med att ta bort bakhjulet från cykeln. Nu blir det avancerat! Därefter tar du bort snabbkopplingen från hjulet. Ta bort muttern på ena sidan och sen dra bort den. Tappa nu inga delar!
 
 
Så, nu har du ett hjul med kassett på. Lägg nu ner hjulet på golvet (eller var du nu vill lägga den) med kassetten uppåt och passa in avtagaren i hålet ovanpå. När du nu försöker spänna loss låset så kommer allt att rulla med. Det är här du behöver kedjepiskan för att hålla fast kassetten så den inte snurrar runt. Lägg kedjan på kugghjulen så den inte sticker iväg och spänn loss låset. Ska nog ta en bild på den någon gång.
 
Nu när det är lossat kan du ta och lyfta av hela kassetten. Nu är det dags för rengöring. Mitt favoritmedel är Yes Powerspray. Ritkigt effektivt mot sketen. Putsa och borsta med en gammal tandborste, väldigt effektivt. Ha samtidigt koll på alla delarna så du har dem i ordning. Du får ihop det ändå efteråt med, men det blir bara enklare om du har ordning på allt direkt. Spraya på, borsta rent, sköjt bort och låt torka.
 
 
Torka rent med något som inte luddar av sig. Papper är en dålig idé. En gammal t-shirt eller annat tygstycke är praktiskt. Torka rent alla delar och sätt därefter ihop allt igen på hjulet. Börja självfallet med största delen innerst och arbeta dig därefter utåt och glöm inte distanserna som ger rätt distans mellan klingorna. Om du tittar noggrannt på navet kommer du se att det finns små urfrästa spår som du kan använda för att passa in klingorna. En av dessa är betydligt smalare än de andra, det blir ditt riktmärke för att placera dem rätt. Du kan inte sätta in dem på annat sätt så det kommer inte bli fel. Texten på klingorna är riktade utåt.
 
 
När allt är på plats så låser du fast låset igen. Kedjepiskan behövs inte denna gång. Därefter bara på med hjulet på cykeln igen och passa in kedjan. Det är även ett utmärkt tillfälle att samtidigt rengöra kedjan. Efter allt är rengjort och fint, olja in med en droppe olja i varje kedjelänk på kedjan, snurra runt lite och därefter låt det sjunka in och torka sen av all överbliven olja. Du ska ha oljan i kedjan och inte utanpå, varken på kedjan eller kassetten. Drar bara till sig onödigt smuts.
 
Torr olja för somriga torra landsvägar och mer kletig olja för blöta höstdagar och vintrar. Själv kör jag bara på sommaren så det blir torr rätt igenom.

Tuffaste laddningen

2013-05-0212:47:25
Att vakna 0600 gör en bara stressad. Tur man är nästintill färdigpackad kvällen innan. Torsdag och mot traditionerna besökte jag gymmet. Det har varit dåligt med gymbesök denna vecka så fick bli en denna morgon samt plan för fredagspasset. Dagens rutin blev armar, axlar och skuldror med lite mer än halvtimmen att leka på.
 
 
Imorgon blir det nog mer core och vila resten av kroppen in för Thoughest som uppenbarligen är på lördag. Det har legat så långt framför mig att jag inte tänkt på det så mycket men nu är det dags och de 5 kg som jag tänkte jag skulle gått ner till loppet sitter fortfarande fastklängda på mig. Har man lite mer tryck i sig när man försöker forcera sig framåt!
 
1:a maj passerades igår också. Det var första dagen på maj månad och första dagen på en vit maj månad. Jag har misslyckats nu ett halvår nästan att gå ner i vikt. Till viss del kan det nog bero på alkoholintag till helgerna, även om de varit extremt få. Dessutom så är jag väldigt torr av mig vilket både känns och syns och alkohol hjälper inte att behålla en jämn vätskebalans i kroppen. Även som så att kroppen behöver energi och tid att ta hand om detta gift vilket ofta kan resultera i en träningsfri dag. Detta gynner inte på något sätt mina önskade mål och har väl egentligen långt innan insett att jag inte kan både ha kvar kakan och äta den. Däremot harj ag aldrig tagit tag i det. Men nu så iom månadsskifte så tyckte jag det var passande att sätta ett stopp där och fokusera mer på just träningen och utveckling.
 
Borde även sätta stopp för godis, chips och annat gott som hindrar min viktnedgång ännu mer men jag tror det kan bli dumt med att klumpa ihop förbuden. Eller ja.. antingen de eller så blir det en typ supermånad men total fokus. Känner dessvärre mig själv tillräckligt väl för att veta att det inte kommer gå men med mer träning så minskar mitt sötsug så förhoppningvis går det kanske lite hand i hand.

RSS 2.0