Daglig energiförbrukning

2013-05-2109:23:45
Vaknade upp idag och kände mig otroligt seg. Lätt huvudvärk har jag också. Får man höra att man ser otroligt sliten och trött ut. Uppenbarligen inte sett såhär sliten ut på väldigt väldigt länge. Då kan man tillägga att jag knappt rörde mig igår. Kanske det som var felet.
 
Tur då är att jag har min lat-dag idag. Vad är detta? Latar han sig? Usch! Men nej, det är precis så illa som detl åter men samtidigt ändå inte. Goda intentioner! Tankarna spretade omkring i helgen och jag kom in på banan om energiförbrukning dagligen. Att välja rätt under dagen för att vara mer hälsosam och bränna mer genom att ta cykeln istället för bilen, att ta trappan istället för hissen, ta en promenad och mycket mer. Så jag blev nyfiken på just hur mycket det kan skilja sig beroende på vad man gör.
 
Så detta är ingen exakt vetenskap. Detta ger inga absoluta siffror. För att få en bättre data utav detta lilla test skulle jag behöva göra om testet ett flertal gånger, skulle behöva fler personer för att få in en större mängd variationer och behöva betydligt bättre utrustning för att få fram mer exakta siffror. Så detta är bara ett litet eget experiment för att se om man kan se någon fingervisning, ett litet hum om vad det kan röra sig om.
 
Så upplägget som jag funderat på och ska testa ser ut såhär:
Jag kommer använda min Garmin för att få ut lite data. Puls, distans och kaloriförbrukning. Detta är som sagt ingen exakt vetanskap men med de olika dagarna borde man kunna jämföra och se om man kan se någon större förändring i energiförbrukning. Tänker inte stirra mig blint på siffrorna utan mer skillnaden mellan dagarna. Tanken är att dagarna lite halvt iallafall ska kunna representera en "verklig" dag. En dag då man tar sig till jobb, man arbetar, tar sig hem och sen stannar hemma. Det är inget ovanligt att man blir trött efter en arbetsdag och sträcker sig så långt att man lagar middag men sen vilar innan man lägger sig. Men hur skiljer det sig då om man skulle lyckas slänga in ett litet löppass från att inte göra det?
 
Jag jobbar på 6:e våningen så att ta hiss eller trappor känns som en större skillnad. Jag har ungefär 2 km till jobb så detta gör större skillnad för den som kanske bor 10 km från jobb och cykelpendlar dagligen. Men jag kan bara köra på de förutsättningar jag har och se skillnaden därefter.
 
De olika dagarna jag tänkt köra är:
Dag A: Den lata dagen. Jag tar bilen till jobb och hem. Tar hissen var gång jag ska byta våning. Går inte mer än jag behöver och kommer lata mig när jag väl kommer hem. Inte ut och gå utan stanna hemma, fixa mat och glo lite på tv.
 
Dag B: Den aktiva dagen. Jag cyklar till jobb och hem. Tar trapporna när jag byter våning. Jag tar en promenad på lunchen. Försöker att stå upp när jag jobbar, åtminstone halva dagen. Är aktiv hemma och fixar med något istället för att se på tv. Dock ingen promenad.
 
Dag C: Aktiv dag med motion. Samma som dag B men med ett litet inslag av motion. En kort löprunda med lugn takt och runt 30 min. Se hur stor ändringen blir om man kan få in en 30 min lugn jogg under en dag. Inget större eller mer märkvärdigt.
 
Dag D: Min dag. Jag kör helt enkelt en "vanlig" aktiv dag för mig. Det innebär gym på morgonen, cykeltransport, trappor och något i motionsväg på eftermiddagen. Skulle nog bli en löprunda.
 
Det hela är tänkt som en kul grej men ´jag är väldigt nyfiken på om man kan se stora förändringar från dag till dag. Vad tror ni att man kan se från detta? Hur stora skillnader tror ni det kan bli? Har nia andra förslag på upplägg man kan jämföra?
 
Resultat kommer att läggas upp allteftersom så får vi se om det blir bra eller bara misslyckad rinnig kaka av det hela.
 

Kommentarer
Postat av: Emmas Vikt(iga)

Det ska bli riktigt kul och följa! :D Jag blev lite sugen på att prova det själv. Dock skulle jag nog bli helt knäpp i huvudet av "latdagen". Haha.

Svar: Jo, tänkte först att jag nog var helt ute och cyklade men har fått många positiva reaktioner på idén. Så det blir till att fullfölja det, vilket det iofs hade varit oavsett men det är lite roligare nu. Jo.. blev både behagligt igår då det ändå regnade ute men bara en sådan sak som vi tar en promenad passade inte in och ja.. kändes udda. Men nu är den avklarad =)
Pierre

2013-05-21 @ 23:20:09
URL: http://emmasviktiga.blogg.se
Postat av: Josefin Sjöberg

Vad roligt :)

Svar: Japp, lite är det faktiskt. =) Fortfarande glad över en rätt så positiv respons på det hela. En dag klar så om ett tag så borde man ha någon form av resultat.
Pierre

2013-05-22 @ 14:47:55
URL: http://jossefinast.blogg.se/
Postat av: Emmas Vikt(iga)

Jag blir bara mer och mer sugen att prova själv. Så det lutar nog åt de när jag "är tillbaka på banan" igen efter min knäskada från gbg-varvet. Eller knäskada och knäskada. Överbelasta lite så det får bli vila någon dag till innan mjuk träning dras igång. :P Riktigt kul idé och läste första "latdagen" ovan. Jag trodde ändå inte man brände så mycket på en "latdag".

Svar: Det där med hur mycket man bränner kan man nog ta med en nypa salt. Men det är nog inte helt upp i det blå ändå. Själv tyckte jag det var lite lite med tanke på vad man äter om dagarna. =)Hoppas knäet återhämtar sig fint. Oftast är det inte knäet som är problemet utan musklerna så lite strech och så kanske kan fungera. Jag kördel ite sånt här när jag hade problem med mitt knä och det hjälpte. Antar att det hjälpte iallafall. =)
http://www.youtube.com/watch?v=LDhKVtkfnsg
Pierre

2013-05-22 @ 22:19:38
URL: http://emmasviktiga.blogg.se
Postat av: Emmas Vikt(iga)

Ja, det är klart man ska ta de med en nypa salt. Men som du säger, helt ute och cyklar är de ju inte. :) Jo, knäet verkar återhämta sig väldigt fint. Körde styrketräning igår och spinning idag och inget har känts. :) Samt lite löpning på löpband ca 2 km i lugnt tempo (11 km/h) och det verkade också funka bra. Kändes en aning i slutet eller så inbilla jag mig de för jag kände inget mer sen. De är kanske som du säger, någon muskel. För det sprider sig längs hela utsidan upp på låret och ned en bit på vaden. Känns som "ett segt gångjärn" eller vad man ska säga. :P Också får jag världens blåmärke på knät. men blåmärken får jag aslätt. Även när jag känner av benhinnan lite lite så får jag värsta stora blåmärket på smalbenet där det känns. Det går inte att dölja något på mig om man säger så. ;) Men tack för ditt tips om stretching, det ska jag lägga på minnet.

Jag har bestämt att göra samma test som du gjort nu, mest för skojs skull och skulle va kul/intressant och veta hur de ser ut för mig. Då är vi ju 2 som gjort de. Kommer såklart länka dig från min blogg! Det lovar jag!

Svar: Försökte vara duktig och stänga av GPS:en när jag satt ner men när jag gick så hade jag den igång. Blev ett jäkla klickande av/på. Men när man ändå är inomhus så är mottagningen inte den bästa så it's a bit all over the place. Vet inte om det har jättemycket input till att ge en högre förbrukning men tror ändå det är en god fingervisning. Enligt en sån där mätning med vikt, muskler, fett, bmi etc så hade jag en daglig förbrukning på 1997 kcal så nog inte helt fel ändå.
Löparknä, om jag förstått det rätt, är en muskel som går längst med utsidan av låret och som fäster precis ovan knäskålan. Om den blir för "sladdrig" eller om den är för kort.. osäker.. så kommer den hamna fel och trycka och ge smärta till knäet. Det finns tunnare band med en plast"plupp" på som man sätter precis ovanför knäet med denna plastdetalj mot musklen så den inte kan röra sig uppåt utan håller sig på plats. Den ska uppenbarligen hjälpa. Men om du inte har löparknä så är det nog bara ansträngning och du behöver vila. Gör inte som jag gjorde efter första Lidingölopp. Kändes bra efter 2 dagar så stack ut och sprang 15 km hyfsat kuperat och fick sedan problem med knäet som höll mig från löpning i ungefär 3-4 månader.

Men det blir kul, se om det blir liknande förhållanden mellan de olika dagarna. tänkte du köra liknande scenarion eller andra? Haha, det är helt ok. Klagar inte över mer reklam dock. ;) Lycka till!
Pierre

2013-05-23 @ 23:48:41
URL: http://emmasviktiga.blogg.se
Postat av: Emmas Vikt(iga)

Jo, jag har läst om det faktiskt. Men jag tror inte det är det. Jag tror mer det är överansträngning för jag hade liknande fast värre i höstas när jag sprang min första 2-milare. Det gick över efter vila. :) Så jag hoppas de är samma. Jag känner ju inget nu iaf. Men kommer ju att börja försiktigt. Och nej, jag kommer inte köra samma som dig. drar inte någon mil-sträcka förens om tidigast 1 vecka. tänkte prova 5 km på söndag. ;) Ja, de ska bli kul! Kör nog igång nästa vecka om knät fortfarande känns bra efter söndag. Det blir samma upplägg som dig och det finns ett inlägg uppe med länk till dig. Tjoho! :D

Svar: Skönt om det "bara" är överansträngning. Är väldigt jobbigt annars. Men bra du tar det lugnt på vägen tillbaka. Bra köra en lugn 5:a och sen ta det därifrån. Tror nog du är uppe i tävlingsfart väldigt fort. Själv kan jag aldrig hålla mig tillbaka men så blir det som det blir ibland =)Jo, såg ditt inlägg, tack så väldigt mycket för fina ord. Jättekul att höra något jag skriver är lite vettigt. =)
Pierre

2013-05-24 @ 22:07:17
URL: http://emmasviktiga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0