Rengöring av kassett

2013-05-0214:47:22
 
När jag ändå var igång i måndags och rensade kassetten tänkte jag att man kunde ju ta lite bilder och lite hastigt gå igenom för de som inte vet hur man kör en redig renköring av denna. Nu är det inte jättesvårt men vi tar det tillammans lite kort ändå.
 
Först, verktygen! Nedan är vad du behöver. En kedjepiska (yepp) och en avtagare (i brist på bättre namn). Börja med att ta bort bakhjulet från cykeln. Nu blir det avancerat! Därefter tar du bort snabbkopplingen från hjulet. Ta bort muttern på ena sidan och sen dra bort den. Tappa nu inga delar!
 
 
Så, nu har du ett hjul med kassett på. Lägg nu ner hjulet på golvet (eller var du nu vill lägga den) med kassetten uppåt och passa in avtagaren i hålet ovanpå. När du nu försöker spänna loss låset så kommer allt att rulla med. Det är här du behöver kedjepiskan för att hålla fast kassetten så den inte snurrar runt. Lägg kedjan på kugghjulen så den inte sticker iväg och spänn loss låset. Ska nog ta en bild på den någon gång.
 
Nu när det är lossat kan du ta och lyfta av hela kassetten. Nu är det dags för rengöring. Mitt favoritmedel är Yes Powerspray. Ritkigt effektivt mot sketen. Putsa och borsta med en gammal tandborste, väldigt effektivt. Ha samtidigt koll på alla delarna så du har dem i ordning. Du får ihop det ändå efteråt med, men det blir bara enklare om du har ordning på allt direkt. Spraya på, borsta rent, sköjt bort och låt torka.
 
 
Torka rent med något som inte luddar av sig. Papper är en dålig idé. En gammal t-shirt eller annat tygstycke är praktiskt. Torka rent alla delar och sätt därefter ihop allt igen på hjulet. Börja självfallet med största delen innerst och arbeta dig därefter utåt och glöm inte distanserna som ger rätt distans mellan klingorna. Om du tittar noggrannt på navet kommer du se att det finns små urfrästa spår som du kan använda för att passa in klingorna. En av dessa är betydligt smalare än de andra, det blir ditt riktmärke för att placera dem rätt. Du kan inte sätta in dem på annat sätt så det kommer inte bli fel. Texten på klingorna är riktade utåt.
 
 
När allt är på plats så låser du fast låset igen. Kedjepiskan behövs inte denna gång. Därefter bara på med hjulet på cykeln igen och passa in kedjan. Det är även ett utmärkt tillfälle att samtidigt rengöra kedjan. Efter allt är rengjort och fint, olja in med en droppe olja i varje kedjelänk på kedjan, snurra runt lite och därefter låt det sjunka in och torka sen av all överbliven olja. Du ska ha oljan i kedjan och inte utanpå, varken på kedjan eller kassetten. Drar bara till sig onödigt smuts.
 
Torr olja för somriga torra landsvägar och mer kletig olja för blöta höstdagar och vintrar. Själv kör jag bara på sommaren så det blir torr rätt igenom.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0