Triathlon Tips

2012-08-2011:47:00
Senast uppdaterad: 20-08-2012
 
Har inte genomfört alltför många triathlon men jag har läst igenom en hel del forum, har lite erfarenhet och youtube är guld värt att lära sig som småsaker och tips. Så nedan har jag skrivit ihop lite tips som kanske kan hjälpa att antingen göra ditt första triathlon lite bättre och säkrare eller spara in och förbättra till ditt nästa lopp. Jag ska försöka hålla den levande så förhoppningsvis kan det tillkomma nya tips och idéer så ta en titt innan ditt nästa lopp så kanske det finns några fler tips som kan hjälpa.

  • Kolla banorna och se till att du förstår dem. Har du chans så gå gärna förbi området innan när banorna släppts på kartor på nätet. Kan du se om det är områden som kan vara svårare eller du behöver ha koll på. Så slipper du överraskningar och du kan planera loppet bättre.
  • Se till att du vet vart din cykel står. Det kommer stå hundratals cyklar uppraddade och när du kommer springandes efter att ha simmat kan det vara svårt att pricka rätt direkt om du inte har full koll på var den står. Jag har ett litet knep men den håller jag för mig själv. Lite elakt men om alla gör likadant kommer jag själv få problem att hitta rätt.
  • Är det jobbigt att trä på våtdräkten, använd en liten liten plastpåse om fötterna och händerna så glider det lite lättare. Kan även användas som "handske" efteråt i ett desperat försök att inte få fler revor i våtdräkten. Systemkassen är en bra storlek.
  • Öppna upp våtdräkten direkt när du kommer upp på land. Den glider av lättare när den är genomblöt. Ta av dig simmössan och simglasögonen och håll dessa i ena handen, dra sedan av dig våtdräkten och låt glasögonen och mössan ligga kvar i ena armen så behöver du inte tänka på dem.
  • Dra ner våtdräkten så långt du kan, stå på den så kan du dra av benen ett efter ett med kraft istället för att försöka dra dräkten över fötterna. Kan gott tränas på innan lopp.
  • Ha två små handdukar med dig, en att stå på efter simningen och en att torka dig lite snabbt om fötterna om du har problem att ta på dig strumpor etc.. annars räcker en handduk.
  • Rulla på dig strumporna om du använder strumpor till cykling eller löpning. Enklast är att ta på sig dem innan loppet och sedan rulla ner dem, då behöver du inte dra på dig dem när du är våt utan du rullar på dig strumporna, det är betydligt enklare.
  • Organisera din plats ordentligt och gå igenom allt i huvudet flera gånger, vad du ska ha på dig, vad som ska bytas till och hur vid varje växling. Du kommer vara igång när du kommer till växlingen och det finns chans att något glöms. Senaste tävlingen var det en som fick springa tillbaka då han glömt nummerlappen.
  • Köp ett Race belt. Det är ett bälte för nummerlappen som du knäpper på dig efter du har simmat. att bara vrida runt inför löpningen då du ska ha nummerlapp bak under cyklingen och fram vid löpningen.
  • Hjälmen och racebältet på innan du rör cykeln. Lägg allt sånt på cykeln så kan du inte ta den innan du tömt på prylar, då borde du ha det viktigaste på dig.
  • Har du en våtdräkt med dragkedja som går ner, sätt då inte fast dragkedjebandet i karrborrbandet i nacken utan låt den hänga. Då är det mindre risk att någon fastnar med sin arm i öglan som bildas och drar ner dragkedjan på dig. Det är riktigt tråkigt när du simmar om våtdräkten öppnas upp och fylls med vatten.
  • Öronproppar (att ha när man simmar om man kan ha problem med yrsel när man simmar eller andra problem p.g.a. att vatten kommer in i öronen. Har själv inte detta problem men hört många som har.)
  • Ha gott om vaselin i nacken innan du tar på dig våtdräkten. Du kommer röra på huvudet fram och tillbaka under simningen och det kan lätt bli skavsår i nacken. Kortare lopp är lättare att undvika detta men längre, så som en Ironman, finns det risk. Hade på för lite under min Ironman så fick ett litet öppet sår i nacken och det brändes rejält under cyklingen när solen stekte på.. inte vackert efteråt. Inte skönt heller.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0