Låg luftfuktighet

2013-03-3114:05:25
I veckan blev det shopping på hög nivå. Har ju en dålig tendens att bli så när lönen kommer in. Men vi hade tidigare en termometer som vi läste av temperaturen både inom- och utomhus. Dock var det lite missvisande ut då vi slutligen kom fram till att man skulle dra av en 7 grader.. fast ibland var det 5.. ibland verkade den stämma.. så vi visste aldrig vad temperaturen var utomhus så.. den försvann. Istället köpte vi en ny, lite snyggare, med en trådlös mätare för utomhustemperatur och den visade även luftfuktighet inomhus.
 
Temperaturen blev genast mer korrekt och det är vi mycket nöjda över. Kan man vara lite säkrare på vad det är ute då det ibland ser varmt ut men är sketnakallt. Fast.. sticka ut handen lite kort hjälper också. Men iallafall, det är inte riktigt det jag tänkte på just nu utan luftfuktigheten inomhus. Den har jag aldrig tänkt på innan och genast visade vår termometer en väldigt ledsen gubbe. Dålig luftfuktiget? Är den för låg eller för hög? Vad ska den vara på och vad spelar det för roll? Har inte en susning så det får vi ta och kolla upp.
 
Google, do your magic! Vår mätare visar på mellan 20-35% och enligt det jag kunnat läsa ut från das internetz så vill vi människor ha en luftfuktighet på 50-60%. Över 70% börjar det bli risk för mögel och annat illa som trivs med fukt. Så en 50% kanske man ska sikta på. Vad gör då för låg luftfuktiget för en? Torr hals och slemhinnor som irriteras lättare. Hosta. Inget kul helt enkelt men inget jag direkt tänkt på. Däremot har jag lite torr hud, kanske ett samband?
 
Hur får man upp luftfuktigheten och varför är den så låg? Under vintern har vi lägre luftfuktighet ute, självfallet. Vi har nyligen fått vår fläkt i köket utbytt mot en mer energisnålare och effektivare variant. Den sköter även ventilationen inomhus så den drar ut luft och runtom i lägenheten under fönstret har vi små luftkanaler där luften kommer in utifrån. Så vi får in luft med låg luftfuktighet och det vi själva fuktar upp dras effektivt ut genom ventilationen. Aha.. Ok, så vad kan jag bidra med? Duscha, laga mat, torka tvätt i lägenheten m.m. bidrar till att fukt tillkommer i luften. Mmm, men vad mer? Det sker ju lite då och då och försvinner hyfsat fort igen.
 
En luftfuktare var det några som hade installerat men det är nog för svårare utrymmen, drar el och är lite overkill känns det som. Dessutom måste man nog köpa rätt för att man inte ska sprida legionella. Vissa enklare produkter kan bidra med detta och det vill man ju inte. Några hade experimenterat med att i något kontor satt in luftfuktare och i annat en hyfsat stor Hibiskus. Rummet med plantan vann, växterna bidrar på ett naturligare och bättre sätt till bättre luftfuktighet.  Några nämnde även att just låg luftfuktighet i lägenheten kunde bidra till att deras växter inte mådde så bra och det får väl erkännas att det kan kännas igen här. Så någon mer stor planta kunde vara ett trevligt tillskott till familjen här. Så det ska jag nog leta upp. Känns som ett trevligt sätt att försöka lösa ett tillfälligt problem. Under sommaren är det lite högre luftfuktighet så då är det nog inte lika illa. Om vintern kan jag nog täppa till luftintagen lite så det inte tillkommer så mycket av utomhusluften men tillräckligt för att det inte ska bli instängt.
 
Är det ett stort problem? Njae, tror inte det. Har ju överlevt så här pass länge. Är mätsiffrorna 100% tillförlitliga? Njae, tror inte det. Skiljer nog en del. Är det kul att leka med med tanken, experimentera och läsa av resultatet? Absolut! Är växter fina och trevliga? Definitivt! Kan det bli kul att se om man känner något skillnad? Självfallet, det ska bli intressant om det gör någon skillnad eller ej.
 

Utmaningens sista dag

2013-03-3112:03:21
Idag är det sista dagen på utmaningen. Tyvärr ingen vinst för mig men rätt så nöjd ändå. Började starkt men insåg rätt så direkt (den 1:a) att ryggen kommer göra det hyfsat omöjligt för mig att göra iallafall två av utmaningarna och så blev det tyvärr också. Ryggen började bli bättre efter mitt besök hos naprapaten men sen blev det sämre igen. Så för min egen hälsas skull så strök jag dem ur mitt egna mål och satsade på resten istället. Känns bäst så, inte detta som är det jag helst vill klara av i år.
 
Simningen började jag sent med så blev 3 timmars simning denna vecka, tre mornar på raken för att få det klart. Men lyckades få ut en hel del av simningen också så ska nog fortsätta simma på morgonen. Armhävningarna vissade sig att jag hade en 490 kvar på ett par dagar så blev 150 st i torsdags, 150 i fredags, 120 igår och nu söndags morgon tog jag de sista 70 och blev klar! Gött. Om jag minns rätt så har jag gjort mig väl förtjänt av ännu en funktions t-shirt. Jag behöver aldrig köpa dem i butik.. antingen får jag eller köper jag via ett lopp.
 
UtmaningGjordaAvklarat
1000 Pushups 1000 KLAR
75 Burpees på 7 min 75 KLAR
5 reps minst 75 kg bänkpress 5 reps 80 kg KLAR
Cykling 8 timmar 11:30:00 KLAR
Löpning 80 km 117,2 KLAR
löpning 5 km under 25 min 22:13 KLAR
Deadlift 5 reps 110 kg - -
60 min planka 91 KLAR
Simning 4 timmar 4 KLAR
Squats 1200 st 1200 KLAR
40 reps thrusters 10 kg hantlar 1 set
-
-
 
Glad Påsk på er allihopa. Nu blir det till att fixa en lammstek till eftermiddagens påskmiddag hos föräldrarna!
 

Mer optimism till världen

2013-03-2919:49:00
Jag brukar inte vara den som gillar att skryta. Ok, lite om min träning och när det går bra men det är mest för att jag är stolt över mig själv och vill att andra ska känna att de också kan. Men nu tänkte jag faktiskt skryta lite, men för en bra sak. Det känns inte riktigt som det hör hemma i en träningsblogg men personligen känner jag att jag behöver mer glada nyheter och historier.
 
Det senaste halvåret har jag lyckats göra ett par osjälviska goda handlingar till mina medmänniskor. I julas så var jag ute och promenerade när jag hittade ett rostigt kortetui liggandes i snön. Den var skitig och full med jord men jag tog upp den och tog en titt. Jodå, där fanns körkort och studentkort. Med hjälp av en modern mobil, lite internetz, personens namn och personnr fick jag fram en person som stämde in namn och åldersmässigt. Ringde upp och absolut, han hade varit ute och svirat en kväll för inte alltför länge sen och tappat sina kort. Så nu slapp han fixa nya utan jag körde förbi hans hem och lämnade av dem där. Glad blev han.
 
När jag sprang Seedningsloppet på Göteborgsvarvet sprang jag, som beskrivet i min race report, om en man som inte kunde ta sig fram på egen maskin utan fick hjälp av en funktionär. Jag sprang tillbaka och hjälpte dem att ta sig fram till mål och till en stol. Gav honom lite kexchoklad och glad blev han efteråt och var väldigt tacksam för hjälpen som både jag och funktionären gett honom.
 
För några dagar sedan vad jag och handlade på en stormarknad. När jag satte mig i bilen för att köra hem upptäckte jag att en bil en bit framför hade bilnyckeln i dörrlåset tillsammans med hela nyckelknippan antagligen både hem och till en hel del annat. Återigen kom min supermoderna mobil till användning så med hjälp av registreringsnumret fick jag fram en ägare och därefter ett telefonnr som jag givetvis ringde upp. De bodde på andra sidan Skåne men deras son hade lånat bilen och hon skulle genast ringa honom så han kunde komma ut och hämta nycklarna. Mycket tacksam och sonen såg mycket förvirrad ut när han kom ut för att hämta nycklarna men verkade lättad.
 
För någon dag sedan vad jag ute på stan och gjorde lite ärenden. På vägen hem gick jag förbi en äldre herre som satt i rullstol och som sakta sakta sakta försökte arbeta sig uppför en backe för att ta sig hemåt. Jag stannade till och frågade om han behövde lite hjälp. Jodå, det tog hand väldigt tacksamt emot. Han hade varit på stan och skulle hem men det är uppförsbacke men en massa kullersten och rännor överallt och han är svag och kan bara ta sig fram mycket långsamt. Hjälp kunde han få om han ringde men de tar en timme innan de dyker upp och det var kallt ute så han frös. Så jag körde hem honom, var inte mer än en 500-700 meter bort men för honom hade det tagit en evighet. Jätteglad blev han.
 
Dessa saker har inte tagit mig mer än runt 5, kanske 10 minuter max att göra något gott för en medmänniska. Det kostade mig 5 minuter av mitt liv men gjorde kanske en människas dag. Varför skriver jag då om detta? Ibland känns det som att ingen bryr sig längre om människorna runtomkring en. Folk är stressade och fullt upptagna med sig själva. Men det finns massvis med godhjärtade människor där ute som ställer upp för andra och gör någon glad. Oftast är det inget man skryter om, inget man berättar vidare så det hörs inte lika mycket om det som hemskheter man läser om. Men de finns och jag tycker det ska skrivas mer om allt det goda som folk gör för varandra. Mer feelgood känsla i vardagen.
 
Nedan är ett par klipp som jag hittat som verkligen får en att må bra och känna att det finns mycket gott i världen!
 
En man som firar en hemlös födelsedag.
 
 
Det må vara i skämtsyfte men också ett sätt att ge mat till hemlösa.
 
 
Några personer hittar en hemlös blind hund och tar hand om den.
 

Tredje simmet gillt

2013-03-2810:37:21
Simning, tredje morgonen på raken. Tredje gången gillt och nu är simningen avklarad för utmaningen. Nu ska det bara göras en förbaskat många armhävningar fram till söndag så det ska väl gå. Har lite övningar på gymmet också och ska prova på thrusters när möjlighet ges men marklyft ger jag nog upp. Ska inte utmana ryggen mer än nödvändigt så.. låter den vara. Känns sunt på något sätt att inse det på egen hand.
 
Simning då'rå. Var tvungen att köra 1 timme och 15 minuter och det genomfördes. Blev lite segt på slutet men turligt nog valde jag 50 meters bassäng.. 25 hade blivit redigt segt. Fick egen bana också nästa hela passet. Bara ett inhopp en 30 min av någon som simmade lugnt och antagligen inte ville få håret blött. Fascinerande. Men hur som haver, simmade på och nötte lite meter. Tog på fenorna och gav lite träning för benmusklerna och försökte hitta bättre benrörelser. Paddlarna kom på också men märkte fort att armarna var redigt trötta av all simning på på sistone så blev kanske en 200 meter med dem.
 
Upptäckte också att när jag körde med fenorna så använde jag knappt armarna utan höll dem i position 11 nästan hela tiden (armarna rakt fram) förutom vid andning då jag tog ett simtag så jag fick luft. Alternativt simmade jag liggandes på sidan så jag kunde andas obehindrat. Men iom detta antog klockan att jag inte simmade så det var ett par hundra meter som inte reggades.. lite lätt irriterande men fortfarande är det inte antalet reggade metrar som är det viktiga.. men ändå..
 
Tränade mer på benspark och armtag och känns dom det börjar sätta sig lite bättre nu. Får in en spark per simtag också vilket är bra så man inte kör slut på benmusklerna när man ska simma långt. Inget frenetiskt sparkande utan starka bra sparkar i jämnt tempo. Lyckades också få upp benen till en bra position genom att luta fram kroppen lite mer med hjälp av magmusklerna. Huvudet kom lite lägre ner och det kändes som jag fick en betydlgit bättre position med hela kroppen och det hjälpte hastigheten lite. Fick svårare med syret dock men det kräver nog bara lite mer övning. Men det var redigt roligt! Så om ni simmar, försök att dra ner huvudet och överkroppen bara lite extra så får ni bättre position för benen.
 
Tog även tiden i slutet att träna lite på vändningar så jag inte ska behöva stanna upp varje gång jag kommer till en kant. Det gick hyfsat. Ett par gånger blev det klockrent men så fort jag försökte skynda på det lite lite till så gick det inte lika bra. Så övning övning övning!
 
Får erkännas att igår blev det lite glass efter middagen. Har hört det ska vara utmärkt för halsen. Nu har jag iofs inte ont i halsen längre.. men det är bra i förebyggande syfte. Mmm, precis så är det.
 

Tips & Trix

2013-03-2711:56:00
Jag plitar ibland ner lite tips och idéer som jag har på sidan men det börjar bli långt och rörigt att försöka få en överblick eller att hitta det man söker. Så slänger ihop en "index" sida med sånt jag skulle vilja premiera lite mer så så ska det förhoppningsvis vara lite lättare att hitta det som skrivits för länge sen eller något man vill hitta tillbaka till.
 
Längdskidåkning
Packlista Vasaloppet - En enkel packlista med det viktigaste för själva loppet och lite andra tips inför.
Godis/energitips till Vasan - Tips på vad man kan ta med sig om man vill ha lite god energi i slutet på loppet.
 
Cykling
Rengöring av kassett - En snabb och väldigt enkel genomgång om att rengöra kassetten på bakhjulet.
Tips inför Vättern - Lite långt inlägg men med en del tips inför en runda kring Vätterns vatten.
 
Simning
Goswimtv - Sida med massvis med teknikövningar och tips.
Köpa våtdräkt - Några små tips att tänka på när du ska köpa våtdräkt och annat runt våtdräkten.
 
Löpning
Supertusingar - Effektivt intervallsprogram som är både bra och roligt att springa.
Packlista Lindingöloppet - Enkel lista med basen för ett Lidingölopp
 
Triathlon
Triathlon tips - Små enkla tips med lärdomar både från erfarenhet och diskussion/andras erfarenheter. Små tips som kan göra ditt triathlon mycket roligare.
 
Övrigt
Playitas Resort - Lite om min tid på Playitas Fuertoventura. Fantastisk träningsresort!
Styrkeprogrammets Övningsarkiv - Ett arkiv med övningar för styrketräning. Komplett med beskrivning och liten video. Verkligen jättemsidig!

Simpass nr 2

2013-03-2710:50:25
Eftersom jag bara har två timmar kvar på simningsdelen för utmaningen och veckohelgen antagligen kommer fylla varenda bassäng med barn och fritidsklasser tog jag tillfället att simma även idag. Så det blev simning igår, idag och blir imorgon också och då borde jag bli klar. Idag blev det 45 minuter så 1 timme och 15 minuter kvar!
 
Jag hade möte tidigt på morgonen så hade lite tidspress för träningspasset så blev 25 meters bassäng då den ligger närmre till. En hel hord med folk utanför dörren idag och väntade när jag kom och det blev ännu fler då de öppnade 5 min efter och det räckte för att få dit en mindre massa av människor som ivrigt blickade in genom glasdörren.
 
Bytte snabbt om och hamnade i plurret med alltför många andra. Men  vi fick plats men det blev lite trängre sen när fler hoppade i som ville simma lugnt och vi var majoritet av snabbsimmare. Men det finns stjärterum så ingen behövde bli översimmad. Alltid positivt.
 
Började med att värma upp, lite bröstsim och crawl. Försökte sen att minnas en video och övning jag tittade igår på sidan jag rekommenderade. Övningen eller rättare, placeringen av armen läste jag om här och försökte återskapa det idag. Var lite jobbigt att försöka vrida upp armen för precis som jag trodde försökte jag nå botten vid varje armtag. Men i slutet fick jag till det och tror faktiskt att jag höll en lite bättre hållning med armen än tidigare och utan större besvär. Försökte även att åter tänka på bensparken men det fick delas upp till två delar istället för samtidigt. Hoppas man gör rätt nu så man inte simmade rätt och vrider fel på en själv nu i tron att man rättar till tekniken. Självfallet blir själva övningen överdriven men när jag tittar på andra klipp på sidan med bra simmare ser jag både armar som är raka längst med ytan och de som sticker iväg ner mot botten. Synd att klasserna jag kollat på redan är fullbokade.
 
Där finns så många klipp och övningar man vill gå igenom. Verkligen jättemycket material att sätta sig ner med. Om ni missade så ta en titt här om simning intresserar.
 
Tog även och simmade med mina paddlar och körde lite snabba intervaller. Antagligen till ingen annans förtjusning. Men metrarna tickade på och jag simmade väldigt fort och avverkade många hundra meter, ja kilometer tills jag insåg att klockan var fortfarande inställd på 50 m bassäng. Dessutom missade den några längder så litar inte alls på vad den slutade på. Men 45 minuter och därefter bananas!
 
Idag är det nya tröjan på och man känner sig så fin i en knallblå ny mjuk och skön tröja! Redigt nöjd!
 
 

It's shoes!

2013-03-2621:35:32
Ett par sådana här Salomon skor blev det på Stadiums kick-off rea. Lite grövre sula, andas och känns som ett par bra skor att ha till sommarens lite olika tävlingar. Så slipper man skita ner sina "finare" skor. Känns bra. För 300 var det ett rätt så bra kap skulle jag vilja säga.. och det gör jag ju också.
 

Lunchpromenad

2013-03-2612:57:28
Efter en gourmelunch bestående av karré, potatis och morot som varit en omgång i ugnen och lite fantastisk chilibea på detta så tyckte jag att det var alldeles för soligt och fint ute för att sitta i en soffa och läsa Metro. Så jag tog min jacka, mössa, headset och tog mig en promenad efter lunch. Brukar försöka få en sådan när vädret tillåter. Man känner sig så mycket bättre efteråt när man är tillbaka igen. Inte för att man varit ute utan maten har fått placera sig rätt och man känner sig inte lika proppmätt, om man nu var detta efter man ätit.
 
Solen sken idag, det är små vita tussar av moln lite varstans och fantastisk blå himmel. Lätt vind och lite kyligt men vem bryr sig, det är bara så skönt med solsken i ansiktet. Nu får det gärna sluta snöa och fortsätta på det här spåret och få in lite mer värme. Ja, och så ska all förbaskad snö försvinna också. Ja, jag vet jag har prisat snön för inte så länge sen men detta kan man ju inte åka skidor på och nu vill jag ut och springa och cykla istället!
 

Simning och tekniksida

2013-03-2610:47:13
Igår blev det lite shopping. Första gången på länge.. vad gäller kläder då, hehe. Stadium har kick-off med lite reapriser så tog en svängom där och kollade läget. Kom ut med en hoodie av blå karaktär, ett tunnare regnset från Everest och ett par skor med grov sula för lite blandad terräng. Tröjan köptes då det inte skadar med någon ny tröja hemma. Jag har länge använt min softshell jacka från Svensk Klassiker även under regn men tänkte att en tunnare jacka med andningsfickor kunde vara praktiskt till en sommar med kanske lite lättare regn. Ingick även regnbyxor och de kanske används, även om jag just nu gillar mina regnbyxor från Marmot väldigt skarpt. Skorna blir skitbra att ha när man ska iväg på diverse lopp. Är lite opraktistk med läderskor av "finare" modell när man kampar på en fotbollsplan och traskar runt bland grus, gräs, asfalt och lera. Så blir sketnabra, från Salomon. Tar lite bilder på dem ikväll och slänger upp om jag hinner. Blir mer shopping men för hemmet.
 
 
Imorse var det äntligen dags för ett redigt träningspass igen. Packade väskan och begav mig till min närmsta 50 meters bassäng för en timmes simning. Klockan kom med och den mätte upp 2000 m total sträcka. Dock tror jag den missat 100-200 m. Men men, var inte distansen jag var ute efter utan försöka att bara simma och lite teknik. Hittade en hemsida igår med massvis med tips på träning och teknik-övningar för simning. Ta en titt och se om ni hittar något ni kanske kan använda vid träning.
 
Sidan heter GoSwimTv.. typ och har övningar med video, beskrivning på utförande och även ytterligare om man vill förfina eller göra övningen lite svårare. Gå in på "Drills" och sedan på höger sida välj simsätt du vill träna på. Själv hittade jag igår lite tänk och övningar för ben/spark teknik samt position för armarna för att få mer kraft i tagen. Försökte använda och tänka på det under simningen idag och märkte att en dolme och en platta hade varit praktiskt men det får gå lite utan. Platta hade varit bra till att bara simma med benen men det gick bra med ett par fenor, då jag får ut mer kraft från benen och kan hålla en bra balans även om jag bara har armarna rakt fram. Tar rätt bra med fenor kan tilläggas!
 
Armarna kändes det lite som jag fick till, kändes som att man fick mer kraft ut med mindre ansträngning. Benen likaså. Att sparka mer med låren och inte bara nedanför knäna, utan låta det gå på mer som en effekt av att använda låren och inte böja knäna alltför mycket. Fick in det rätt bra kändes det som även om jag sparkade lite för frekvent. Men det blir svårt att ha koll på allt samtidigt så en platta hade som sagt varit bra.
 
Detta är då inte jag.. men det är graciöst och verkligen något jag vill sträva efter. Ok, vi säger såhär istället. Något jag strävar efter. Det är kraft i bentagen, det är perfekt strömlinjeformning och det är bara vackert.
 

Mjuk start på veckan

2013-03-2514:19:31
Måndag morgon och fortfarande täppt i näsan. Inte förkyld som så men rätt så täppt och det vägrar ge sig. Vill inte ha i mer nässpray för det fräter så förbaskat i min näsa. Tänkte att jag tar en morgon till för vila och imorgon blir det simning igen. Så idag blev det ändå upp med tuppen och ut på en morgonpromenad. Timmen var tanken men vi kom iväg lite senare än tänkt så hann bara med halva den tiden, 30 minuter. Men det var tidigt, solen sken redan och det var friskt och skönt. Lite kallt men friskt. Perfekt för att få näsan att rinna, bättre än nässpray!
 
Men fick man komma ut lite. Tog promenad till jobbet också så blev i slutändan ändå en timmes promenad utomhus. Haft problem med att låsa upp låset till luftpumpen på området så tog och gick upp med cykeln till jobb. De har en pump där så fyller upp däcket på vägen hem sen så är allt frid och fröjd igen!
 
Men sista veckan på utmaningen på jobbet. Har kvar en hel del armhävningar, 3 timmars simtid, deadlift och thrusters. Deadlift kan jag nog säga hejdå till men resten ska jag se om jag inte kan fixa till under veckan. Armhävningar är ju bara att sätta igång med och imorgon bitti tar vi och simmar. Får komma iväg i god tid så man hinner med 60 minuter i plurret. Thrusters.. kan prova onsdag eller fredag när jag hamnar på gym igen. Så det ska nog bli något av det hela! Har vi satt upp iallafall ett mål för veckan.
 

I've done it again

2013-03-2420:31:00
I've been a bad kitty. A even naughtier one than before. Har gjort ännu en beställning! Detta är årets stora beställning! Den jag funderat och grunnat på väldigt väldigt länge men nu är det gjort! Knappen är klickad på, bekräftelsemailet är mottaget och om en vecka eller två så kommer ett konstigt stort paket! Spänningen stiger! Så mycket som borde tränas innan dess!
 

Spin of Hope

2013-03-2417:21:41
Igår var det Spin of Hope i hela Sverige. Spinning för Barncancerfonden. Antingen kommer du som "enskild individ" och betalar per timme och spinner en, två eller fler timmar och skänker 125 kr per timme till Barncancerfonden. Eller så har du ett lag som hyr en cykel i 12 timmar och får fördela tiderna på egen hand inom laget. Vi blev 8 stycken som delade upp det så några tog 2 timmar och några en. Första timmen blev min och jag tog även en senare på dagen.
 
Jag blev sjuk i början på veckan så jag har varit nervös om jag kunnat vara med då jag först blev sjukare och därefter bättre men kunde jag hinna bli bra nog. Svar Ja. Inte fullt frisk men nog för att kunna vara med. Bestämde mig för att åtminstone ta det lugnt och hålla pulsen på en lite begränsad nivå så skulle det nog gå prima.

 
Skulle köra första passet så kom tidigt på morgonen och precis då de öppnade dörrarna, utifrån. Ingen var inne än så allt var nersläck och inget igång. Det var en kul syn. Inte roligt som på ett roligt sätt utan att jag funnit det duktigt när man varit på plats som första man in i omklädningsrummet men när allt är nersläckt, man är duktig en lördagsmorgon.
 
Första passet blev lugnt. För mig men kanske även för de andra. Det var första omgången och tidigt, 0700. Många långa rakor vilket passar mig ypperligt. När det flöt på fick man tillbaka känslan av att cykla ute på landsvägarna när man är stark och det bara rullar på utan hinder. Åh, längtar så att komma ut igen. Temat var Childhood Memories så mycket musikaler och gamla låtar. Lite från Lejonkungen, lite Michael Jackson och annat. Helt ok!
 
 
Efter mitt pass kom nästa till rakning, Josefin, som körde till retro tema. Själv hade jag bestämt mig för att stanna kvar på gymmet större delen av dagen. Lite för att "varför inte" och lite för att hjälpa till och säga hej till alla som dyker upp i vårt lag, Nuclear Penguins, som ja är en öl från BrewDog. Tog och gick och småsprang lite lätt på löpband och tittade på tv. Slappade runt på gymmet lite. När Josefin var klar så hälsade jag på nästa innan han gick in och jag och Josefin tog och tränade lite, snacka lite skit och hade kul på gymmet. Planen var att hinna med mycket träning under dagen men det bidde icke så.
 
Ett av det absolut bästa med detta arrangemang var att alla i laget, nästan, var människor jag inte träffat på jättelänge och det var skitkul att få träffas igen och snacka lite skit. Så det var inte ovanligt att efter bytet prick, så snackade vi skit till halv, hann göra något träningsmoment och sen tillbaka vid dörren till nästa person dök upp som skulle byta av. Så inte så mycket träning men väldigt socialt och kul!
 
 
1500 hade jag mitt andra pass. Tema Tour de Tropical så mycket latino musik och en engelsk instruktör. Kul omväxling. De som ville fick färglada halsband som jag efter en stund gav till vår maskot, Benji, som den lite hastigt och lustigt blev döpt till. Vår Nuclear Penguin. Strongt jobbat från hans sida som var med alla 12 timmarna!
 
Kan varmt rekommendera det till alla nästa gång det körs. Mycket roligt och socialt, jag kommer definitivt dra ihop ett gäng igen nästa år, kanske t.o.m 2 om det vill sig så väl.
 
Kvällen avslutades med lite mer än halva truppen på O'Learys med välförtjänt god mat och dryck. Synd bara att inte alla kunde komma men nästa gång så!
 

We have a mascot

2013-03-2220:26:32
Vi är nu med maskot för imorgon Spin of Hope! Laget heter Nuclear Penguins så tycker den passar väldigt bra. Nu blir det mer fredagsmys och vila för imorgon bitti kör vi igång!
Wham! It's Decided!

2013-03-2209:51:46
Skulle vilja säga att Pierre har varit en bad kitty och gjort dumt men på ett sätt så näe.. det är rätt så trevligt faktiskt. Trevligare kommer det bli senare också.
 
Vad är det nu jag ställt till med? Jo, efter många om och en förbaskat många men så har jag äntligen bestämt mig och nu satt en beställning från Wiggle. En nätbutik med bas i Storbrittanien. Oftast bra priset och har beställt från dem tidigare. och det har fungerat ypperligt. De har blivit lite dyrare innan men iom att pundet gått ner så går även deras priser ner för mig så det är tider för beställning nu. Så får man lite nytt och kul inför årets varmare säsong.
 
Så beställning gjord och håller på att processas. Så den kommer väl till en hämtbutik nära mig under kommande vecka. Vad jag beställde? Varför säga när man kan visa! Då.. nästa vecka.
 
Jag hade aldrig trott på mig själv för 18 år sedan men spenat och broccolli är redigt gott. Igår blev det spenatsopa till middag med kokt ägg i och det var faktiskt över förväntan. Tur då man gjorde fler portioner på en gång men synd man inte hade mer ägg.
 

Vem i helvete är jag?

2013-03-2110:21:00
Ja, det kan man ju fråga sig. Hur går man sånt här nu då? Hej. Pierre Unebratt heter jag och har vid skrivande stund redan hunnit fylla 29 år. Under min uppväxt från spädbarn till student hann jag med att testa både tennis i 6 år, bandy och badminton några somrar och amerikansk fotboll en 2 år. Handboll testade jag också på en 2-3 år. Kan väl säga att det blev ingen karriär i något av delarna och någon direkt sportmänniska har jag aldrig varit. Det verkar kul men har alltid varit den lite knubbiga killen som gillade ostbågar och film. Numera är det ostkulor och film men i lite mer begränsade former än förr.
 
Inte min största fas men något åt de hållet.
 
2008, mars månad, var det dags för invägning på jobb. Vi var ett par kollegor som vägde in oss varje månad och förde statistik på antingen upp eller nedgång, oftast en liten mix av de båda. Men för mars månad gick jag iväg och vägde in mig. Plattan snurrade in mig på 104 pannor. För första gången någonsin var jag över 100 kg i vikt och det var skrämmande. Nog för jag alltid varit lite större men aldrig över 100.. det är ju massvis med kilon som finns där överallt. Så jag fick mig en tankeställare och bestämde mig för att göra något åt det. Under följande månad blev det varmt och fint ute så jag tog mig ett par långa promenader ett par dagar i sträck. Var ute i flera timmar och vara gick omkring i staden och utförskade nya områden och njöt av sol och värme. Var riktigt mysigt. Efter ett par dagar fick jag tipset att köpa ett par skor som jag kunde gå i, så jag inte slet ut mina vanliga skor. Sagt och gjort, de köptes in och sedan blev det promenad. Men skorna ville inte gå, de ville springa. Jag kände det, i varje steg så skrek de nästan åt mig av begränsningen, att känna sig tillbakahållna. Så jag gjorde ett litet försök och sprang lite, gick lite, sprang lite, gick lite och så fortsatte det en hel runda. Coolt.. jag sprang. Det var evigheter sen.
 
Så fortsatte det. Sprang mer och mer och gick mindre och mindre tills jag började springa hela rundor. Det var najs. Fy fan va glad man var över sig själv. Till och med vänner och familj började reagera på att man faktiskt sprungit regelbundet nu i ett par veckor.. vad händer? Jag anmälde mig till ett milslopp i slutet av sommaren. Trelleborgsloppet. 1 mil.. min första tävling. 30 augusti var det planerat för den. Jag körde dig själv, värmde upp och sprang iväg med startskottet. Shit vad hjärtat och adrenalinet pumpade. Coolt, en tävling! Sprang gjorde jag, så gott jag kunde och kom in på 49 minuter. Under 50! Sweet! Detta var ju askul! Det gör vi om.
 
Jag direkt efter målgång på Trelleborgsloppet. Jag var gladare än vad det ser ut som.
 
Och så fortsatte det. Jag sprang Göteborgsvarvet året efter på 1:49:14. Kilona försvann och jag kom ner under 90 och hamnade på mellan 82-85 kg. Det blev flera lopp under den sommaren. Under hösten hade en vän till mig precis slutfört en tjejklassiker och ville göra en riktig klassiker men hade ingen att köra med. Sagt och gjort, jag hakade på, Klassiker direkt året efter. Köpte skidor efter julen och hann åka lite innan det var dags för lopp. Det roliga var att ingen trodde direkt på mig, att jag skulle lyckas. Men det gjorde jag. Det om något peppade nästan ännu mer. Att bevisa att Pierre kan. Mannen som alla en gång sett som en liten trevlig knubbis som aldrig direkt rörde på sig. Kom i mål på 10 timmar och 21 minuter och var hur stolt som helst! Jag lyckades cykla Vättern runt på en nyinköpt cykel och lite träning på 10 timmar och 12 minuter. Simningen påbörjade jag alltför sent men lyckades ändå komma in under timmen, 57 minuter. Lidingöloppet gick därefter över förväntan. 2 timmar och 33 minuter. Det är ju skitbra! Och jag lyckades göra en klassiker. Det gick, inget är omöjligt! Bara kasta sig in i det och gör det!
 
På hotellet efter ett perfekt Lidingölopp.
 
Det året gjorde jag mitt bästa milslopp någonsin, 42 minuter. Min bästa halvmara på 1 timma och 37 minuter. Gjorde även min första triathlon i Olympisk Distans i stockholm på 2 timmar och 34 minuter! Jag gick från motionär till något mer i mina ögon det året. Det var även då, på en tjänsteresa till Japan, på ett hotelrum ute på någon landsbygdsort norr om Tokyo som jag tog beslutet och anmälde mig till Ironman för följande år. Varför göra saker steg för steg, vi kastar oss in i det!
 
Målgång Malmö triathlon 2012. Var själv i Stockholm så ingen bra bild därifrån.
 
Ute på en cykeltur med en vän. Cyklade från Lund till Helsingborg, plockade upp henne, cyklade Klippan runt och tillbaka till Helsingborg, åt pizza och cyklade sen ensam hem igen. 23 mil, en hel dag.
 
Året efter blev det mindre träning, mer skador. Alltid dessa skador. Men trots det gjorde jag min andra klassiker och jag gjorde en Ironman! Ostbåge-pågen gjorde en Ironman! Förvisso tog det mig 13,5 timme men låren gav helt upp under löpningen så gick nästan halva. Men jag gjorde det! Månaden efteråt försökte jag simma över sundet. Från Helsingör till Helsingborg. Gick nästan. Strömmen blev starkare än vi först beräknade och efter att ha simmat ungefär 6-7 km och i 3 timmar så plockade de upp mig i båten vid Hittarp och körde mig till norra delen av Helsingborg. Det enda lopp jag någonsin avbrutit. Revanschsugen? Som fan!
 
På G över sundet. Tar sikte mellan vågorna.
 
Har hunnit med min tredje klassiker och en hel påse med lopp (medaljer) under åren som gått. Det finns så många minnen, historier, glädje och sorg det gett mig och mer till ska det bli. Jag gick från att vara en soffpotatis till att bli något av en träningsfreak. Den som la upp all sin träning på Funbeat, som länkades över till Facebook och som hatades av nästan alla, hehe. Det finns så mycket mer jag skulle vilja säga men det får bli stop här. Det blev lite mycket nu. Blev kanske inte så mycket om mig men mer om min träningstid än så länge. Men det kanske är så? Kanske är det den jag är.
 
Eftersom det nämnts så måste jag infoga ett klipp på numret "Vem I Helvete Är Du?" från Galenskapana och After Shaves "Grisen i Säcken".
 

Lita te o lita honung

2013-03-2009:28:34
Kan säga att det är inte kul att vara sjuk. Snorig och allt så man kan inte ut och prova nya skorna, man kan inte sticka iväg och träna och nu får jag inte lyfta tungt heller. Fast allt för en god sak. Bli frisk, bli bra. Voltaren min vän, you have done it again! Smörjde in ryggen igår kväll och imorse och det känns lite bättre. Skönt.
 
Men var gång det är forkylning runtom mig, antingen mig själv eller andra, tänker jag alltid tillbaka på ett klipp med Kristoffer Appelquist. Han är förkyld och ska köpa sig frisk. Redigt roligt. Sjukt rolig komiker som gärna leker på gränsen, en humor jag kan uppskatta. Se gärna igenom det här klippet med det bästa från 100%.
 
 
 
 

Nu får allt ordna upp sig

2013-03-1920:19:41
Idag blev det ett besök hos farbror Naprapat. Har ju gått ett bra tag och haft sketnaont i ryggen så nu fick det vara nog. Blev tipsad om en kille som är naprapat för svenska friidrottslandslaget så det lät ju bra. Även trevligt när folk man känner också varit där, känner man sig lite säkrare.
 
Han tog en titt på ryggen, fick böja på mig och vrida och vända. Lite pet, lite smärta och lite mer böjande så kom han fram till att det är inte direkt musklerna i ryggen utan i en kota eller rättare mellan två kotor. Antagligen har jag vid tillfälle för länge sen böjt mig åt ett håll som gjort att ballongen (som han så fin kallade det för enkelhetens skull) mellan kotorna trycktes ut och nu är det irriterat och argt runtom. Antagligen en inflammation också som gör att det hugger till så fort jag försöker böja mig åt "fel" håll. Så vi har nu identifierat vinkeln, jag ska smeta på lite antiinflamatoriskt på ryggen nu ett tag framöver och se om det inflammerade kan gå ner. Sedan blir det till att långsamt låta kroppen återhämta sig och jag ska göra små rörelser för att få saker och ting på plats igen.
 
Det är helt ok för mig att fortsätta springa samt även träna men ska ta det lugnt och inte ha alltför tunga vikter och speciellt inte framtungt. Inte böja mig så mycket framåt utan svanka lite mer för att trycka tillbaka "ballongen". Så har lite att försöka tänka på framöver. Suck, hoppas bara det blir bra.
 
 
Firade det hela efteråt att direkt köra med mina gamla löparskor till Runners Store igen. Hälen har spruckit och det börjar gå sönder i tyget i hälen på ena skon. Lite väl taskig kvalité tycker jag för ett par så dyra skor som dessutom ska vara skitbra för långa distanser. Så jag åkte tillbaka med kvitto och hörde mig mig för. De tittade på skorna, kände lite och konstaterade att "absolut, de löser vi". Klockrent! Det är sån service jag gillar!
 
Så han stack ut till lagret och kom tillbaka med ett par nya fina Asics Gel Kamayo 19. Mina tidigare är ju ett par snyggt röda Kamayo 18. Men det var ju fjolårets modell så nu blev jag uppgraderad. 20 gram lättare och rätt så snygga färger ändå. Föredrog nog ändå den djupröda färgen på de förra men detta är rätt så schysst också. Testade storlek och tog ett par som var 0.5 mindre så lite tajtare, ska nog bli bra. Se om de även sitter bättre än de förra. Så ska jag komplettera med ett par svarta Xtenex eller lock laces så blir skiftet på triathlon ännu snabbare!

Där har vi det, svart på vitt

2013-03-1820:54:56
Ibland på Actic har de små events med tips/trix och happenings. Det gillar jag. Fanns inte mycket sånt på mitt förra gym, inget alls faktiskt. Så försöker snappa upp så mycket som möjligt när chans ges. Denna gång var det lite olika men då jag var lite glömsk och börjar bli sjuk så passade jag på att testa BIA mätning. Se hur det ligger till i landet Pierre.
 
 
Som kan avläsas så är det lite mer fett än det ska vara. Check, det hade jag koll på sedan tidigare men nu har man det iallafall svart på vitt här. Ser det som en intressant grej som man kan mäta av senare, se om det hänt något med träningen och kroppen. Men det är intressant läsning dock.
 
BMI och idealvikt räknar jag bort. Jag ser BMI som något praktiskt för de som är överviktiga eller undernärda och inte tränar alls. Då kan det fungera men inte om du tränar regelbundet. Då är det mer mätning av kroppen som gäller.
 
Däremot är jag osäker på benmassan. Den verkar inte stämma eller har jag fel på det?
 
Men i korthet, lite för mycket fett, men det ska tränas bort. Tar vi och ser om vi inte kan mäta om oss igen till sommaren så ska det bli kul att jämföra. Tror det är roligare att jämföra det än bara stirra på det nu.

Race Report Göteborgsvarvets Seedningslopp 2013

2013-03-1810:59:31
Efter en trevlig köttbullemacka med chilibea sås blev det till att stoppa ner alla kläderna tillgängliga i väskan och bege sig mot bussen för att sedan ta sig mot Helsingborg. Hade kollat på väder och det såg ut som det kunde hålla sig runt 0-2 grader ute. Sol iofs men sist jag var i Helsingborg och sprang så blåste det lite och det blåste kallt, riktigt kallt. Idag blåste det så jag blev väldigt osäker på hur jag skulle strukturera upp plaggen att springa i. Beslöt mig för tunn långarmad tröja underst, t-shirt över och sedan R90 stället överst. Underställ och R90 byxor för benen. Tog med lager 2 tröja utifall jag skulle bli frusen av mig.
 
Väl på plats blev det till att ta en tur ute och testa vädret. Kändes bra med det tunnare alternativet. Lite kylig men inte kall. Solen värmde gott och blåsten var inte så isig som sist utan en skön vinter/vår dag, hur man nu kan kalla det. Så jag bestämde mig för det och nålade upp mig med nummerlapp. Insåg att jag glömt mössa och vantar hemma och blev lite bitter på mig själv. Fast iofs har jag inte använt mössa på ett bra tag och då har jag ändå sprungit kvällstid när det varit lite kyligare ute och vantar.. det ska nog gå alldeles utmärkt utan ändå, solen värmer och i värsta fall har jag isoleringen på R90 jackan som jag kan dra ut.
 
Kort uppvärmning innan start. Började rota mig fram genom kompisseedningen och letade mig fram för gruppen 40-50 min då jag siktade på runt 47 min.. kanske 50 så jag inte kändes mig fullt kry. Sedan har jag inte sprungit så regelbundet och duktigt så ja.. tänkte att rimligt borde väl vara ungefär samma tid som när jag sprungit annars. Lyckades dock gå lite för långt och hamnade i under 40 gruppen så tog ett par steg tillbaka och hamnade i främre truppen för 40-50. Var väl kanske inte helt optimalt kändes det som men man får väl passa sig för att haka på de riktigt snabba.
 
 
Starten gick och jag kom iväg med god tempo. Det skulle vara en platt bana och jag har ju sprungit den innan så visste hur den såg ut och var det var uppför och nerför. Men vänta nu.. vi springer ju åt andra hållet.. det var inte med i planen. Happ, aja då borde man väl bara vända på det i skallen då så har man en ungefärlig banprofil redo. Har man något att fundera på lite när man springer. Något ska ju cirkulera där trots allt.
 
Kände mig pigg i benen. Var rädd att benhinnorna skulle vara lite sura men de märktes inte av alls. Fastnade bakom folk och började springa om. Håller jag för högt tempo redan? Inte ens sprungit en kilometer än och jag börjar redan jaga på. Äsch, jag kör på, vi testar, kan ändå inte gå helt åt skogen. Nu kör vi, kämpa på!
 
Fort gick det. Bearbetade kilometer för kilometer och mina tider blev bättre och det kändes starkt! Sprang om flera som flåsade och kämpade efter luft och själv andades man väldigt lugnt och behagligt.. lite för lugnt och behagligt.. kände mig äckligt frisk. Fy fan va gött! Det är så här det ska vara. Samt solsken på det. Jätteskönt. Ett varv passerat. Funderade på om man skulle ta lite dricka i vätskedepån. Ska höra om det är ljummet  vatten först, kallt vill jag inte ha. Den borde komma här framme snart. Men vänta.. kille framför kastade precis ner en pappersmugg på marken.. har vi sprungit förbi den redan? Var i helskotta låg den någonstans? Aja.. löste det valet. Fortfarande stark, ett stop mindre, kör på, spring om, kör på!
 
 
Varmt, börjar bli varmt. Ska jag försöka ta av mig armarna medan jag springer. Kommer rubba mitt tempo.. äsch, de får gå, spring på. Passerar 7 km, fortfarande känns det bra. Starka ben, bra andning, känns avslappnat och skönt. Snart en sväng till och så går det nerför hela vägen till målet. Gött ,detta kan bli en redigt bra tid! Inte för att bättra på min startplats men iallafall en bättre tid på milen än jag haft på evigheter, åratal!
 
Vid 9 km springer jag om en funktionär som hjälper en helt slutkörd löpare framåt. Löparen har ingen kraft kvar och måste stödja sig mot funktionären. En som tagit tömt sig helt på energi. Börjar själv känna att energin börjar ta slut. Benen börjar bli trötta. Men det är mindre än en kilometer kvar nu. Ökade tempot i det sista och sprang in på 44:53 minuter. Göttans!!! Under 45 minuter. Redigt snabbb bana och det fungerar verkligen att vila sig i form.
 
Tog min medalj, en banan och kexchoklad. Åt upp bananen, stoppade in kexchokladen i fickan och började springa tillbaka mot löparna och följde banan motströms. Hittade snart funktionären och den energilösa löparen. Han var inte piggare utan hängde nästan och funktionären hade lite sjå att hjälpa honom framåt. Så jag hakade in mig på andra sidan och slängde upp löparen arm om mig och hjälpte till att leda honom framåt. Vi ledde honom över mållinjen så han iallafall fick slutföra loppet och sedan lyckades vi få fram en stol vi kunde sätta honom i. Han var helt borta och totalt utan energi. Han kunde inte prata, inte stå, inte tugga. Jag gav dem min choklad så han kunde få in lite energi och sjukvårdare kom dit och hjälpte till. Så jag avlägsnade mig och lät dem ta hand om det utan mer störmoment från mig. Lyckades hitta honom senare igen och då var han piggare, kändes skönt att se att han återhämtat sig. Dagens goda gärning!
 
Riktigt nöjd med loppet. Inget personbästa, ingen förbättring för Göteborgsvarvet men ett resultat som kom i helt rätt tid och verkligen sporrade mig att jag kan prestera mer, jag kan bättre och jag är stark. Att se denna förbättring gjorde mig verkligen piggare och vill satsa mer på träningen igen. Synd bara att det slutade med att jag blivit sjukare och måste påbörja min nystart med att vila och försöka bli frisk igen. Men nu är säsongen igång! Nu kör vi! 2013!
 

Helg med toppavslutning!

2013-03-1719:56:29
Oh vilken helg. I fredags blev det PT timme, min första. Det var intressant. Vi hade haft en intervju där jag fick berätta om mig själv, lite om mina skador, lite om mina mål, hur jag tränar m.m. Sedan har jag även kompletterat per mail om just målen för framtiden, för året och för tillfället. Tänkte att det vore bra att se helheten samt just nu biten. Uppenbarligen var jag en utmaning då jag hade mycket på gång.. trodde jag var ändå lite mer inriktad. Mitt mål just nu är lättare och uthålligare. Målet på lång sikt är en helhetsstark kropp och uthållig för långdistanslopp inom löpning, cykling och simning. Inte alls spretigt.
 
Vi gjorde lite övningar och strech. Mest för att undvika skador som jag återkommer med årligen, slår aldrig fel. Så tror det kan vara bra att ta med sig framåt att träna lite mer på bålen och med benen för att stärka kring lår och knän. Var ett rätt så.. lugnt pass men tror att innebörden ger mer än ett hårt svettigt pass. Dock ska vi nästa gång nog sikta på hårdträning med kondition. Tror det kan bli bra. Ska bara besöka en naprapat först så ryggen blir lite gladare. Nu får det vara nog!
 
Lördag blev vila och idag söndag sprang jag Göteborgsvarvets seedningslopp i Helsingborg. Tänkte jag plitar ner en klassisk Race Report om det imorgon men kan berätta att trots att jag kände mig lite halvt hängig och siktade på runt 50 min så kom jag in på 44:53 vilket är bättre än på förbaskat länge. Gjorde mig mycket glad! Kändes som jag behövde en positiv känsla på träningen. Kändes helt rätt och behövligt. Gett mig mer energi att satsa hårt igen på träningen. Dock börjar det med paus imorgon bitti. Jag börjar bli sjukare och kommer nog försöka vila lite så jag inte brister ut i full sjukdom.
 
Har inte hunnit ta någon bild under dagen men känner att våren gärna får komma så kör denna för att påminna lite om att det är mer av det här vi vill ha nu. Inge snö, mer vår!
 

Rimfrost, mysigt. Now go away!

2013-03-1510:17:54
 
Ingen träning denna morgon. Blev sovmorgon och ligga och dra sig i sängen innan man steg upp och gav sig iväg bland rimfrost och morgondimma. Trevlig fredagsmorgon. Så varför skippar jag träningen en fredag? Jo! Jag har bokat in en timme med PT idag direkt efter jobb och tänkte spara energin till dess. Ingen aning om vad som kommer hända men det ska bli intressant! Spännande!
 

Vid våtdräktsinköp

2013-03-1414:10:00
Så sant så sant. Om jag nu häller ur mig att ni ska köpa våtdräkt kanske jag kan komma med lite tyckte och tips på vad man kan tänka på. Detta är enligt mig så ni kan nog både få höra från de som håller med och inte håller med men mest blir det nog mer tips kanske.
 
Vilken våtdräkt ska man ha?
Baseras på vilket simsätt du föredrar. Om du simmar mycket bröstsim ska du ha en kort variant. Det blir mindre flytkraft på benen och de kommer längre ner i vattnet där de kan ge kraft framåt när du sparkar. Om du simmar mycket crawl ska du ha en lång. Då får du en fin flytkraft längs med hela kroppen så du får en mer pilformad profil och kan "skära" dig snabbare genom vattnet. Då kommer både kropp och ben högra upp mot ytan. Sedan finns det de varianter som är utan armar men med långa ben. De är bra för dig som har en mycket bra teknik och kan simma snabbt utan hjälp. Du får flythjälpen till benen så din profil blir rakare och du har inget tjockt tyg som hindrar dina axelrörelser lika mycket så du får friare rörelser och kan simma mer obehindrat.
 
Hur tjock ska den vara?
Har du kollat på våtdräkter ser du att de har varierad tjocklek. Kan säga att ju tjockare den är desto mer isolerande och mer flytkraft får du. Den blir även styvare och har mindre flex för rörelser. Men oftast är de jämntjocka och större för exempelvis dykning vid varmare vatten eller kanske surfning (surfar inte så osäker). Det du vill ha är anpassat för simning och de har olika tjocklek baserat på kroppsdel. Runt torso är den tjockare, runt 3-4 mm och +/- några mm. Varierar men lite tjockare där för att ha flytkraft och värme. Benen brukar ha lite åt de hållet också. Armar och axlar har mindre, runt 1-2 mm kanske. Så man får mer flexibilitet och kan röra sig mer obehindrat.
 
 
Vilken storlek ska jag ha?
Kolla på tabellen som brukar finnas tillgänglig till just den modell och tillverkare du tittar på. Köper du på nätet så brukar de finnas tillsammans. Mät upp dig på längd, kring bröstet, magen, ben etc och kolla sen upp vad du bör ha. När jag köpte min så tog jag den som passade enligt tabell och den satt bra. Är du osäker så kontakta tillverkaren. Det mått som är viktigast är dock över bröstet. Den ska inte vara för tajt där, du ska fortfarande kunna andas. Att den är aningen kort isåfall gör inget, innebär bara att du har lite mer hud på benen och armarna som visas, inte mer med det. Så bröstmåttet är viktigast. Även viktigt längdmässigt från skrev till axlar så det inte blir för tajt där heller. Kan bli.. smärtsamt. Sedan så kommer den sitta tajt när du provar och det ska den göra. Min sitter som ett andra lager skinn och det kan väl diskuteras om det är perfekt eller ej men jag tycker det fungerar ypperligt. Blir bättre när man hamnat i vattnet och lite vatten kommit in, fungerar lite som någon form av vaselin som underlättar rörelser.
 
Var och vilken ska jag köpa?
Kolla runt på nätet. Där finns mycket mer att välja på. Finns några få butiker i Sverige som har ett större urval av våtdräkter. Jag köpte min som sagt på nätet och den fungerade ypperligt. Just nu är ju pundet väldigt lågt så då kan man passa på. Det finns en hel del märken också. Jag har en Orca S3 (årsmodellen när jag köpte 2010) och den kostade väl en liten slant men tror att det var värt det jämfört med de som säljs på exempelvis Stadium. De verkar inte alls ha samma passform och material som underlättar glid i vattnet. Sedan finns det en hel del andra märken så kolla runt och känn av hur mycket du tänkt använda den och tävlingar etc. Finns för runt 1000 kr och uppåt. Tror väl att runt 1000-1500 får du en väldigt bra våtdräkt och sen kan du jobba mer på teknik istället.
 
Är de besvärliga att få på?
Njae. Helt lätt är det inte men det finns knep och man får dra lite. Videoklippet nedan är ett av de som vanlgit extremt många klippen som finns på nätet och där jag fått ett par bra tips. Använd en liten plastpåse som du sätter om foten eller handen så glider man lättare igenom när man ska ta på sig våtdräkten. Är man blöt kommer det gå tämligen segt så hoppa inte i innan. Någon har även tipsat om sådana blåa skoskydd som finns, det låter också som en praktisk lösning. Klippet innehåller även mer tips om hur man får på sig den så den sätter bra och löst runt axlarna så du får bästa möjliga rörelser. Kan sedan även använda plastpåsen som skydd om fingrarna så man inte kör ner dem i neoprenet.
 
 
Är det något annat jag ska tänka på?
Ja du, det finns nog massvis med saker att tänka på. Men var försiktig med din våtdräkt. Neoprenet är nämligen rätt så ömtåligt. Vassa naglar och andra föremål gör lätt revor i den och du vill inte ha en massa håll i din våtdräkt. Så klipp naglarna eller försök använda fingertopparna eller typ plastpåse / handskar. Bara var försösiktig. Kan även greppa våtdräkten från insidan när du drar upp den, det är mer hållbart där. Det är nämligen ett annat tyg så oftast går det bara hål i ytterdelen (neopren) och det går att laga så länge som det inre nätet fortfarande är helt.
 
 
Ah, så den går att laga, hur gör jag de?
Japp, det går att laga och det gör du med neoprenlim. Köp med det direkt när du köper våtdräkt eller vid din lokal dykcenter/butik. Torkar fort och blir nästan ännu starkare kring det området där du lagat. Man kan laga det snyggt och så kan man laga det på mitt sätt som jag gjorde vid första stora revan. Inte snyggt, men det håller perfekt.
 
 
Något annat?
Japp. Vaselin. Köp hem en tub vaselin, bodyglide eller liknande. Håll på ordentligt i nacken. Om du simmar crawl men säkerligen annat så kommer du gnida din nacke mot våtdräkten och slutligen få ett fint brännsår. Så på med mycket vaselin så slipper du besvär. Hade på rikligt under min Ironman men det hann gindas bort så fick ett fint brännsår där. Var underbart när man cyklade sen i flera timmar med solen som stekte i såret. Hade blåsor dagen efter.
Om du köper en våtdräkt med dragkedja som går upp till nacken så haka aldrig fast den med karborrbandet när du simmar med andra. Risken är att någon som simmar bredvid fastnar i din bildade ögla och drar ner dragkedjan i simtaget så den öppnas upp och du får in en jäkla massa vatten. Utan låt den bara hänga. Vissa har dragkedja som går ner och då är det inte samma risk. Lite utanför inköpstänket kanske men när jag ändå är igång.
Ja visst ja. Har läst en hel del om folk som undrar vad man använder för att tvätta rent en våtdräkt med. Vatten. Bara vanligt vatten. Skölj av den när du kommer hem, vänd den ut och in och häng upp på galge. Done!
 
Hoppas det hjälper och att du hittar en våtdräkt som passar. Det är mycket roligare att simma ute i havet eller i sjöar än i en 25/50 m pool inomhus. Rekommenderas starkt. Hojta gärna till om ni har fler frågor eller om något jag nämnt är fel eller har ytterligare tips. Mycket nöje!

Dags att simma stadigt?

2013-03-1410:52:14
Slängde mig upp på cykeln idag och tog det vääääldigt lungt och behagligt mot simhallen. Det hade kommit ny snö under natten (vafalls) och det kändes lite småhalt på sina ställen och min cykel och jag har inte råd med mer vurpor och skador. Men gick problemfritt. Insåg bara när jag väl kommit fram och hoppat av att genom den spricka som blev av när jag vurpa sist i stänkskyddet så har det skvätt både sörja och snö på mina skor och byxben så var lite semivit om benen när jag kom fram. Har köpt nytt men tänkte jag kunde invänta helgen att byta.
 
 
På plats innan öppning och i vattnet strax därefter. Tog det lugnt idag igen. Glömde klockan så kan inte få ut exakt data denna morgon som sist utan fick köra manuell räkning igen. Då det blir så många rundor kan det ibland bli lite rörigt med alla siffror i pannan så jag har ett litet knep. Har alltid med en vattenflaska som jag ställer vid innersta kakelraden. Sedan vid varje 10:e längd tar jag en klunk vatten och ställer fram den en kakelrad. På så sätt får jag hela tio tal genom flaskan och behöver bara ha koll på 1-10, brukar bli lite enklare. Inte perfekt, men lite enklare.
 
Började med 250 m bröstsim som uppvärmning och sedan 1000 m crawl i lugnt behagligt tempo till en sammanlagd tid på 30 minuter. Börjar lugnt. Vet inte om det är för lugnt men jag känner mig själv och jag kastar mig alltid in i saker och blir skadad, både bokstavligen och metaforiskt. Så då brukar jag få skador och annat och jag har varken tid eller lust för det så testar en ny vinkel och börjar simningen tidigare i år och lugnare. Kanske tar tisdagar och torsdagar för simning.
 
Visst ja. Om ni planerar att delta i något simlopp i år. Mås ås vara Vansbro antingen enskilt eller för Svensk Klassiker eller kanske annat open water lopp så börja redan nu att simma. Det är mycket teknik och man kan bli väldigt snabb och duktig på kort tid så tänk då om man börjar redan nu. Första Vansbrosimmet simmade jag 2-3 veckor innan och kom ändå in på en helt ok tid. Förra året simmade jag en hel del utomhus också men inga direkta jättemängder utan rätt så lite men kom in på 47 min på Vansbro. Hade nog bra strömmar de året. Men börja redan och ta gärna en titt på våtdräkt redan nu. Jag beställde min på Wiggle men det finns massvis med andra siter att kolla och pundet har gått ner väldigt mycket på kort tid så nu är det redig timing på att spara pengar. Så mitt tips är att redan nu kolla våtdräkt. Jättekul att simma ute med våtdräkt. Då får man även chansen att se så här sexig ut! (Taget vid min första Vansbrosimning, 2010).
 
 
 

Chips och dippa eller..

2013-03-1314:00:39
Så nu blev det onsdag morgon. Specialaren. Special onsdag. Det blir kortare och med kroppen som insats. Varför? För att variera träningen. Att köra på något annat sätt, att utnyttja andra hjälpmuskler och spara in tid. Spara in tid? Japp! Har möte tidigt på jobb så måste komma in lite tidigare så kan inte hålla på lika länge som annars så det blir perfekt.
 
Så vad gjorde jag idag? Samma som förra special onsdagen. Kör på med chins, dips och armhävningar. Det blir inte så mycket med de täcker en hel del muskler och det är som sagt ett annorlunda pass som är rätt så kul att köra. 5 set av varje och mixar samtliga tre till varje set. Så chins fölt av dips och avslutar med armhävning.
 
Chins går sådär. Det har inte gjorts någon direkt utveckling på ett tag men så har man blivit lite tyngre också sedan helgen. Dips gick ok. Vet inte om man ska antingen´öka med fler reps eller lägga till en vikt. Kör 10 reps per set och det går. Blir lite segare i slutet men ska ju pressa musklerna lite. Armhävningar blev det 30 på första och 20 på resten och la till ett set till när allt egentligen var klart så 130 blev slutsiffran.
 
Så kort men ändå ett pass som tog ok. Inget som körde slut på musklerna totalt men man blev trött och seg. Kan se det som ett vilopass. Sedan blir det nog vila på fredag morgon också då jag har mitt PT pass fredag eftermiddag istället och vill spara energi till de. Har inte en susning om vad som planerats så vill vara beredd på allt.
 

Som en kork i mörkret

2013-03-1310:57:00
Kvällen bjöd på löpning. Bjöd och bjöd.. jag stack ut på eget initiativ. Det hade blivit mörkt och kallt ute igen så letade fram min gula fina skimrande väst och slängde på. Men jag har insett att även med väst så syns man inte om det inte finns ljus ute. Så planen har funnits nu ett bra tag på att sätta dit lite lampor, men det har ännu inte blivit av. Men jag kunde sätta fast en liten lampa på magen åtminstone så syns man lite bättre. Handskar på och mössan.. mössan ja.. var fan har jag mössan? Happ, den är uppenbarligen redan nerpackad. Aja.. får väl försöka att hålla mig varm.
 
 
Hörlurar på, musik på och out we go. På med klockan och ut och möt mörkret med min lilla lampa. Jag har hållt hyfsat tempo nu varje gång men jag vill hålla ett lägre tempo där jag inte anstränger kroppen alltför mycket och egentligen ha mer distans. Bestämde mig för att hålla 5:10-5:20 tempo rätt igenom och aldrig hamna under 5:00 min/km. Såhär i efterhand ser det ut som jag lyckades väldigt bra med detta och slutade på 5:10 i tempo. Distansen blev inte lång utan kom hem igen efter 11 km och slutade på en tid på 56:58. Jag hade en medelpuls på 160 och pikade på 172 så pulsen låg på en bra och behaglig nivå rätt igenom. TE (Training Effect) som alltid legat på 5 hamnade på 4.6. Så den var också väldigt nöjd med mig. TE is pleased.
 
Men passet höll på att sluta tidigare. Efter 3 km så dämpades ljudet i vänstra luren avsevärt så det knappt hördes. Sånt irriterar mig för det blir så skevt med all ljud på ena sidan och helt stum på andra. Efter 4 km så började ljudet att bara spelas i små omgångar på 1 sekund. Glapp i kontakten. Snart så försvann det helt. Verkligen! Så det blir till att rota fram kvitto och reklamera. Fast först ska jag testa den igen och med andra enheter så det inte är kontakten på mobilen som strular. Detta kom jag på långt efteråt och sen sov jag så.. ska se om jag minns det ikväll.
 
Fick ungefär samtidigt problem med mitt vänstra smalben. Det gjorde ont. Väldigt ont. Men släppte några hundratal meter längre fram, ungefär när jag lyckats peta in hörlurarna i min magficka så de inte störde längre. Så jag fortsatte och det blev 11 km. Nu såhär morgonen efter känner jag väldigt mycket av smalbenet så... det blir både frivillig och ofrivillig vila fram till loppet på söndag. Hade tänkt springa antingen torsdag eller fredag men nu verkar jag fullt upptagen dessa dagar och om nu benet ska få vila lite så.. blir det inget mer innna loppet på söndag. Spännande.

Plask och skvällt och mer plask

2013-03-1310:32:45
Igår så hann jag knappt med att få koll på träningen så blev inget direkt bloggande heller. Men lite träning hann jag definitivt med och får väl ta och rapportera såhär i efterhand.
 
Tisdag morgon började med simning. Av diverse anledningar var jag tvungen att ta bilen på morgonen och på eftermiddagen var det plan att jag skulle ha mitt första pass med PT så jag skippade mage/rygg passet och tog simning istället. Nu blev det ingen PT utan framflyttat.. men vill ju simma så vi kör på det iallfall. Får plaska runt lite och känna sig duktig.
 
Kom till gym med liten 25 m pool. Det lät lite oroväckande när jag sköljde av mig innan jag graciöst äntrade simhallen med mina Speedos (det är av modell jammer så inte den lilla varianten, ni kan andas ut). Fick en smärre chock. I värsta fall kan det finnas runt 8-9 personer som delar på 4 banor. Det är värsta fall. Oftast kan man få en egen bana när man är sådär tidig på plat. Men nu sprattlade det runt kanske en 12 pers och varierande spurtade fram med dolme, paddlar och annat eller höll huvudet högt för att inte blöta ner håret och sakta svinga sig fram från kakelplatta till kakelplatta. Happ..
 
Frågade en lite försiktigt om det kanske var bokat såhär 0630 en tisdag eller om jag bara hade otur? Jag hade bara otur men hon var vänlig nog att dela sin lilla sträcka med mig så det blev till att simma lite. tog inte med paddlar elle annat. Jag har inte simmat på ett bra tag så är nog bäst att ta det lugnt till en början och bara simma, få rörlighet tillbaka. Kör nog så ett par gånger framöver så musklerna piggnar till och inte börjar med att anstränga dem.
 
Klockan var med och registrerade passet. Den slutade på 1,225 m. Detta är så inte möjligt utan måste stanna på helt 50 m så det var antingen 1250 m eller lite mer. Jag valde idag att inte hålla koll på räkningen själv utan bara simmade på istället, någon liten paus för vätskepåfyllning och vänta på rätt tillfälle att simma ut så man inte krockar med horden av simmare som är på väg mot en i samlad rad. 29:42 minuter och ett SWOLF på 49. Minns inte vad jag haft innan men tror inte den var så imponerande, var ju inte tanken heller denna morgon.
 
Bra start! Både på dag och simningen. Få se om man kanske letar sig ner till stan och 50 m pool nästa gång.
 

Statisk Träning

2013-03-1213:22:00
Som nämnt så har jag blivit lite mer nyfiken med statisk träning. Vad är dess effekt? Positivt, negativt? Vettigt eller slöseri med tid?
 
Jag gör som precis alla andra, jag googlade mig fram och läste lite artiklar och en hel del forumdiskussioner kring ämnet. Bland annat läste jag en artikel från sidan Body.se samt en från Styrketräning.net. Sedan forumen var från både den ena sidan och den tredje. Googla på det så får ni fram en hel del diskussioner men intrycket jag fick var att som med så mycket annat så finns det delade meningar, kommer återkomma till det.
 
Vad är då först och främst statisk träning. Det går att läsa ut betydligt mer noggrant från mina länkade sidor men i korthet så innebär det att man håller vikten man tränar med stilla i jämförelse med excentrisk (man drar ut musklerna, exempelvis sänker ned en stång vid bicepsträning) och koncentrisk (man drar ihop musklerna, så som att man drar till sig stången vid bicepsträning). Annat ord för statisk träning är isometrisk, utifall någon kanske känner till det som de istället.
 
Enligt de träningstips jag läst så skall man ladda på med mer vikt än man vanligtvis använder när man tränar som tyngst. Som exemplet från Body.se så om man kan pressa 100 kg på bänkpress så kan man istället ta 150 kg och hålla den stadigt och stilla i ungefär 10 sekunder och runt 5 set precis nedanför låst läge när man pressat upp stången hela vägen, man ska alltså inte låsa armbågarna, det kan gå illa. Vid sådan träning behöver man nog hjälp om det skulle ge med sig, men det finns andra verktyg om man tränar ensam.
 
En anledning till att man ska dra på så pass mycket vikt är för att kroppen ska ge sig fort. Man ska inte orka 10 sekunder. Hela idén verkar vara att om kroppen inte orkar med ska det sätta igång processer att den då ska bygga muskler som orkar med den belastning den utsätts för. Tar man en vikt man orkar behöver inte kroppen anpassa sig.
 
En direkt fördel jag ser är att man kan köra ett pass snabbare, man sparar tid. Enligt vissa artiklar är det en bra träningsform för att bygga muskler men om man då går över till forumsdiskussionerna så möter jag en hel del tvivel. Det finns de som tycker det är ett prima sätt att träna på och andra som anser det som mer humbug och att man tränar bäst om musklerna får röra sig som de är tänkta.
 
Nu blev det lite mer skrivet än kort men läs gärna mer och utforska gärna mer om ni har intresse. Det jag har lärt ut mig av detta är att jag helt glömt bort hela idén med att öka vikter. Att ge kroppen signaler om att den utsätts för krafter den ännu inte orkar med. Att musklerna byggs upp starkare för varje gång. Har lyckats hamna i den klassiska zonen och fastnat för liknande vikter utan utveckling. Det var kanske inte så mycket en lärdom som en påminnelse.
 
Det andra är också som en hel del forumdeltagare också tyckt, att varför ska det ena utesluta det andra? Så jag tänkte som så att jag kan fortsätta ungefär som jag påbörjat nu att köra dynamisk träning och avsluta med statisk för att pressa ut det sista ut musklerna. Statisk träning bygger inga muskelberg men den aktiverar fler delar inom musklerna än dynamisk och bygger förhoppningsvis upp mer ork och uthållighet än dynamisk. Se exempelvis på plankan, det är en statisk övning där orken långsamt byggs upp.
 
Har inte den blekaste om detta inlägg på något sätt gör det tydligare eller klarare för någon, ens för mig själv, men jag tror att statiska moment i träningen kan vara ett bra tillskott. Jag tror även det blir en bra träning för pannbenet. Att orka stå kvar där den lilla stunden extra till musklerna säger nej, de sekunderna extra efter det att hjärnan sagt nej. Att ha fler moment där man måste stå emot de första känslorna att sluta och kämpa vidare tills det tar stop på "riktigt". Om man har fler sådana moment kanske man kan vänja sig att oftare komma ut sin comfortzon och även utnyttja det till annan träning så som löpning där man väldigt lätt kan dra ner tempo så fort det börjar bli lite jobbigt. Oftast tror jag dock inte det är medvetet men att få det till en vana att köra på den lilla extra biten till man faktiskt orkar.
 

Årets första vurpa avklarad.

2013-03-1115:08:35
Helgens träning blev nog i minsta möjliga form. I lördags  var det tanken att jag skulle ut och springa. Men det blåste något så jivlar i det att jag drog på det ett tag.. sedan ett litet tag till. Sen fick jag lite annat att fixa med och sen börjar det bli nära till det att folk skulle komma över och kanske iofs inte är så bra att springa en massa och sen direkt knäcka upp en öl när man kommit hem. Hmm.. så det sköts på helt enkelt. Japp, lite taskig karaktär där men jag gjorde åtminstone burpees delen av utmaningen på jobb. 75 burpees på 7 minuter. Det gick men jag var helt slut efteråt. Här går man och tror man börjat komma i form men så får man en slap in i verkligheten igen. Men utmaningen satt, en poäng till mig!
 
 
Det blev lite livat på kvällen så söndagen blev det inget i motionsväg. Snö kom det också.. var i helskotta kom den ifrån? Vad för gott förde det med sig? Vafalls! Men måndag morgon var det uppe med tuppen, packa väskan och sätta liv i cykeln till gymmet. Kallt  var det. Redigt kallt och blåsigt självfallet. Lite trött i benen så cyklade halvlugnt bort mot gymmet. Nästan där skulle jag korsa en gata och bromsade in lite och svängde mot vägen. Swish och så låg man på marken med cykeln över sig.
 
Lyckades hitta en isfläck som hjulet stack iväg på. Kom snappt upp på fötter igen och ledde över cykeln och mot gymmet. Kände efter hur det hade gått och jo, knäet fick sig en liten smäll men annars verkar det ok. Lite öm om låret och smalbenet bara då cykeln kom över. Cykeln då? Jo, verkar ok förutom stänkskärmarna som halverats. Så får införskaffa nya innan det blir sådär slaskigt igen. Låsa cykeln och in och träna!
 
 
Blev chins idag igen, dips som vanligt och annan statisk övning för triceps. Gillar det statiska, det bränner så fint och intensivt. Ska läsa lite mer om de senare, hur bra det egentligen är. Därefter bröstpress och bicepscurl med mer repetitioner och statisk träning. Axlarna fick sig lite också och sen strech och klar för denna morgon. Efter duschen stack jag ut till cykeln och skulle cykla iväg men då hoppade kedjan av. Den hade fått en liten smäll den med och var nästan av vilket jag fixade det sista med att trampa lite. Försökte fixa på plats men det  var kallt, handskarna är klumpiga och det blir bara så mycket enklare om jag kan skruva av skyddet först. Så blev till att leda iväg cykeln så fixar jag kedjan ikväll och sen blir det skifte av stänkskärmar en annan afton. Ah, byxorna behöver tvättas också..

Oh, the ribs!

2013-03-0809:59:08
Mmm, har jag nämnt att jag gillar revben? Jag gillar revben. Så det blev revben igår. Mmmm, de e så gott. Styckade upp en stor bit revben till mindre portioner. Lät dem koka först i Guinness, lite svartpeppar, rosmarin och timjan. Kunde nog haft i annat också men det blev enkelt och gott. Efter 1 timmes kokning fick de svalna och sen vändas omkring i en marinad av honung, chili, soja, olja, salt/peppar timjan, rosmarin och ingefära. Skulle haft i  lite vitlök också men orkade inte fixa med det utan lät det stå ett tag och marinera och sen in i ugn. Prima! Saftig och dryg!
 
 
Imorse blev det till att vakna innan tuppen som vanligt. Följde senaste modet med att vara trött och seg. Kom upp senare än jag vill men iom att packningen var klar sedan kvällen innan och det ändå går hyfsat enkelt på morgonen så kom jag iväg och var på plats bara lite senare än vad jag vill. Hann ändå med det jag ville utan stress.
 
Körde chins och dips som första pass. Chins med lite närme fattning så orkade med en del mer. Testade även att köra på den nya fina lilla anläggningen som de smällt upp. Det finns ju hantag lite varstans. Men det blev till att göra alla rörelser lugna och långsamma. Blev det lite för fort (och det är inte fort) så gungar man lite och perfekt in vid knäna fanns det piggar och annat som stack ut. Så med lite rädsla att slå i knäna i dem så tog man det lugnt, men det är iofs kanske för det bästa.
 
Körde sen på som vanligt. Tog även och hade mer statisk träning för mina triceps i kabelmaskinen. Pressade på först med lugna långsamma rörelser men la sedan på mer och körde även statiskt i slutet av varje rep. Det bränner så förträffligt!
 
Måste säga att med rätt vinkel och ljus kan det se helt ok ändå, hehe. Mmm, lite ego får man va.
 

Though Viking - som ett brev på posten

2013-03-0718:41:00
I morse blev det mage och rygg på gymmet. Uppvärming 5 min med rodd. Därefter planka varvat med ryggresning, 5 set. Plankan lite varierat men med en sluttid på 17 minuter. Ryggresningar blev alla 15 reps, första utan vikt, följande 3 med 5 kg vikt och sista med 10 kg. Nu verkar det som jag åtminstone gör plankan lite mer.. rätt.. så det känns lite mer i magen. Benen har varit helt slut idag också efter gårdagens löpning, vilket ger ett gott betyg och att man plågade benen lite. Kan de ha.. det är för deras eget bästa, samt mitt!
 
Idag fick jag även lite oväntat brev på posten. Från Tough Viking. Tänkte att PM och liknande var det väl lite väl tidigt för. Men det fanns inget förutom T-shirt. Sweet! Ännu en svart t-shirt med vitt tryck från en tävling. Börjar samla på mig en massa sådana nu. Men den var najs. Sitter lite tajt och blir nog prima så fort man fått bort liiiite mer flesk på kroppen. Lite lång också.. men blir toppen att sikta in sig på att anpassa sin kropp efter en t-shirt.
 
Trodde man skulle få den efter man gått i mål.. men antar de behöver lite mer reklam. Så någon mer som är sugen på lite hinderbanelöpning?
 

Supertusingar igen

2013-03-0619:58:24
Tog mig en runda direkt efter jobb med sikte på supertusingar igen. Hade uppdaterat passet på klockan så det blev 10 min uppvärming istället för 15, 6 supertusingar istället för 10 och avslutar med 5 min nedjogg istället för 15. Blev mycket bättre. Varmt ute så tog bara vindtäta byxor på mig och det räckte gott. Ja, skor och tröjor också självfallet men om värmen är lika nästa gång kan jag nog skippa en tröja också.
 
Passet gick bra, kändes iofs som pulsen inte tog så hårt som den borde utan det var mer benen som blev trötta. Jämförde passet efteråt med mitt förra pass med supertusingar och kan se att jag startade hårdare än förra gången och tappade senare i tempo på intervallerna. Men blev starkare i slutet och slutade på nästan identisk slutresultat, bara 20 sekunder snabbare och 1 sekund snabbare i tempo. Men kollar man på pulsen så hade den gått ner lite sen sist. Medel 173 sist och 167 nu samt maxpuls på 188 sist och nere på 183 nu. Hoppas det är en trend som håller i sig.
 
Nedan är jämförelse mellan passet idag, till vänster, och passet förra gången, till höger. Har fler rader med intervaller men tyckte att detta räckte för att få en överblick.
 

Händer det lite!

2013-03-0613:35:38
Senaste dagarna har det varit fantastiskt väder ute. Börjat se små vårtecken komma upp ur sörjan i marken (får kalla det sörja för nu när allt smällt blir det en fin brun/svart sörja). Men det är soligt, det är lite varmare och det är bara skönt! Det är ljust längre och tidigare och snart blir det sommartid och ljusare ännu längre. Så nu senaste dagarna har det blivit promenad direkt efter lunch i det soliga vädret. Måste passa på och känns som man blir lite piggare och lite gladare av att se solsken!
 
 
Som ni även märkt nu kanske så har jag börjat pilla lite på min sida här så det händer lite. Det går sakta, det har tagit tid men det kommer lite förbättringar och ändringar. Förhoppningsvis till det bättre. Tänkte även ta bort den lilla krystade presentationen av mig själv på sidan här och sätta in en lite bättre. Tänkte att man kanske redan hade en sådan någonstans på sidan men se på fasiken, det gjorde det inte. Har kommit små beskrivningar om mig själv men ingen som är en presentation. Så det måste vi ju ändra på.

Seg vecka

2013-03-0609:36:53
 
Nu går det smått utför. En dålig vecka, en svacka, ett litet dip. Denna vecka har inte börjat väl. I måndags tog jag ledigt från morgonträningen för att ge mig en post-födelsedagsmorgon av lite extra sömn. På kvällen hann jag dock med ett litet löppass. 10 km på en sluttid av 48:36. Kändes tungt ett tag men gick sedan bättre i slutet. Men intrycket var ändå lite åt det missnöjda hållet.
 
Igår morse, tisdag, steg jag upp på morgonen för ett litet pass på gymmet för mage/rygg. Var trött på morgonen. Kom upp i tid ändå men kände mig inte alls pigg. Detta trots att jag lyckades lägga mig enligt önskemål. Hade iofs stått och lagat mat hela kvällen och haft mig men, kanske är det lite lathet kvar från helgens slappande. Men kom iväg, det var ljust och trevligt ute och kom till gymmet under accepterade former och tid. Upptäckte dock precis innan jag skulle börja träna att jag glömt duschcreme och schampoo. Det känns inte behagligt att inte duscha ordentligt efter man svettats lite så jag tog beslut att klä på mig igen och sticka till jobb. Det är mest mage och rygg som skulle tränas så bestämde att jag kör plankan hemma på kvällen istället, VILKET det också faktiskt blev. Dock 10 minuter men tror jag hittat bättre teknik nu så det sved bättre om magen än det gjort innan. Äntligen!
 
Så kommer vi till morgonen. Onsdag morgon. Klockan ringer och jag ska upp för att köra mitt första överkroppspass för denna vecka. Kroppen vill inte. Trött. Seg. Ovillig. Svider om ögonen. Nämnde jag trött? Slutligen kommer jag upp. Kollar klockan. Ungefär 10 min innan jag brukar lämna hemmet för gymmet.. usch, jag vill inte. Varför är jag så trött? Jag la mig i tid igår. Har sovit ut under natten men ändå så trött. De andra veckorna har det gått utmärkt, t.o.m blivit piggare kändes det som. Dagen innan (tisdag) gick det även om man kände sig lite segare. Börjar fundera på om det är kostbaserat. Jag åt bra och ordentligt igår men jag drogs med av en dålig spontan tanke. Igår var det ostbågens dag.. av någon besynnerlig anledning.. och då jag hade kvar påsen efter helgen så tog jag och åt ostbågar. Det var gott, det var mycket gott men inte så bra. Funderar på om den överdrivna mängden kolhydrater, fetter och så mycket annat kan ha haft effekt. Har ju annars dragit ner på kolhydraterna till kvällen och efter det har jag känt mig piggare på morgonen. Eller är det bara vanan som jag hamnat utanför som gjort mig trött? Vi får se vad som händer framöver, svårt att dra slutsatser på en enda händelse.
 
 
Men jag kom upp, fick i mig frukost och kom iväg. Även börjat igen med min PWO jag brukade ta innan träning innan. Det ska till en 3 veckors paus efter varje omgång på 1-2 månaders period. Körde uingefär 1.5 månader och sen haft paus nu i nästan 2 månader så. Tog en skvätt till frukost men det tar väl en dag eller tre innan man känner någon stor effekt av det.
 
Körde ett mindre pass på gymmet då tiden var lite knaper. Chins och dips, bänkpress och biceps-/tricepscurl innan lite strech och dusch. Kände mig trött och inte alls så pigg i musklerna men det kommer väl av att man är trött. Det kommer nog tillbaka igen. Fick ont i ena armen under bänkpress så kunde inte dra på ordentligt heller. Kändes som en muskel kom lite i kläm så förhoppningsvis gått tillbaka till fredag.
 
Gymmet har även utlovat en utökning av den funktionella styrketräningsdelen och förra veckan såg jag lite delar som kommit dit men idag stod det uppmonterat. Fräckt. Fick en redig schock när jag kom runt hörnan då det är en ordentlig pjäs de smällt upp där. Kul! Verkar riktigt rolig, får prova den ordentligt någon gång. Kunde dock inte låta bli att prova armgång. Resultatet? Njae.. inte som jag hoppats på. Är inte så mjuk och fin i lederna som jag trodde utan armarna klickade i vid olika lägen hela vägen fram så får nog mjuka upp mig lite mer. Känner mig som en robot.
 

Matlådor! Matlådor everywhere!

2013-03-0421:33:51
Att jag skulle springa efter jag kommit hem idag var klart. Sedan var det bara vilket typ av löppass jag skulle välja. Finns så mycket att välja på. Intervaller, distans, kort, kuperat, lugnt, obetydligt, överdrivet, spurt och så mycket mer. Men denna vecka är rätt så packad med händelser och aktiviteter att det kommer bli stressigt. Så jag skulle spendera resten av måndagskvällen med att laga mat för veckan så gott det går så.. lugn löpning i en mil skulle det bli.
 
Började lugnt och det gick fortare än jag tänkt. Det var ju positivt. Men direkt därefter sjönk tempot och det började bli jobbigt att hålla mig precis under 5 min per km. Shit.. det här är ju tungt och jobbigt. Ska inte jag hamnat i lite bättre form ändå? Tja.. sprungit en tre fyra gånger åt det mer regelbundna hållet så nej.. det krävs nog lite mer innan resultaten börjar trilla in. Ta det lugnt nu, nu stressar du sådär igen och vill se resultat direkt. Allt tar sin lilla tid, bara inte ge upp.
 
 
Fick min mil och fick upp tempot lite i slutet. Efter att ha hållt en ungefärligt tempo på 4:55 min/km så pressade jag ner det lite till 4:42 min/km de sista 3 km. Skulle ju ta det lugnt också så.. varför börjar jag då alltid stressa och pressa mig själv? Vet inte om jag ska vara glad över mig själv eller bara är lätt dum som inte kan hålla mig till en plan. Fast 10 km är inte så långt, det är ok att pressa lite. När distanserna ökar så får tempot sjunka lite så man inte sliter ut sig. Tänker på alla avsnitt av Bones man tittat på och de analyserar slitskador på benen.. undrar just hur mitt skelett ser ut och vad de hade kunnat läsa ut.
 
Väl hemma i vart fall så blev det dusch, värme och sen matlagning. Stekte upp kassler och slängde ner det i två lådor med potatismos. En kyckling och currygryta med en hel del nudlar. En annan röd curry kycklinggryta med ris blev det också och en champinjonsoppa. Ja, detta och en sjuhelsikes massa disk. Ska äta någon dag ute och så så det borde hålla för veckan fram till fredag då det blir grillning! Hoppas på bra väder nu.
 

En träningsfri helg

2013-03-0413:24:47
Helgen flöt på lugnt. I lördags blev det till att ta det lugnt hemma. Lite fix och plock som man brukar göra, vila lite, ta en promenad och se en film till kvällen. Söndagen blev det heller ingen träning. Firade att jag blev ännu ett år äldre med proteinfrukost (två kakor gjorda på äggröra/baconbitar med ett täcke av stekt ägg och dekorerad med en liten bit bacon på toppen). Smarrigt. Till detta följdes Vasaloppet på tv där det i år dessvärre inte blev ännu en svensk seger. Saknade lite att man själv inte var med och körde i år men gör en gott med lite vila från alla lopp.
 
Dagen firades lugnt och på kvällen njöts det av burgare på O'Learys samt film Django Unchained vilket jag kan rekommendera! Lite lång men inte så pass lång att man tycker det börjar bli jobbigt. Underhållande rätt igenom.
 
Så jag tog beslut på kvällen att unna mig en sovmorgon sådär en vardag. Inget gym denna morgon. Tyckte jag gott jag kunde vara värd. Fast jag gillar att cykla iväg till gymmet på morgonkvisten så vet inte om det är att unna eller ej. Men sova fick jag och vaknade utvilad och fräsch! Siktar in mig på att försöka hinna med en löprunda till kvällen istället. Mycket som ska göras denna vecka och många möten/träffar inbokade så vettefan hur allt ska hinnas med och med träning på det hela.
 
Så idag efter löppasset blir det nog till att laga middagar och luncher så man åtminstone inte behöver fixa med det också!
 

Årets lopp, än så länge

2013-03-0313:51:00
Redan i mitten av förra året började man anmäla sig till årets lopp. Det är helt galet vilket tryck det är på större lopp! Jättekul att intresset är så stort men det ger ju mig problem!
 
Men efter många om och några fåtal men så har listan för årets planerade lopp skapats. Den har vuxit, den har sprängt min budget, den har krympt, den har försvunnit och den har formats och bankats på tills den ser ut något ungefär som nedan. Det blir lite blandat och som återigen nämnt, Klassiker loppen är borttagna. Sparar in de pengarna och försöker komma i form istället och sätta personbästa nästa år istället. Det blir lokala lopp, en hel del löpning och iallafall ett triathlon. Borde vara mer men ska försöka att inte fylla min sommarkalender med lopp utan faktiskt få tid att träna och utvecklas också.
 
Det blir också lite nytt i form av hinderbanor. Mycket populära utanför Sverige och det finns lopp som jag tittat på men ännu inte lyckats ta mig till. Men så kommer de hit och klart man vill vara först på plats! Så något nytt också, hoppar det blir skitkul. Svårt att kunna tro något annat.
 
Så blir det skönt avslut med Berlin Marathon. En långweekend med tösen i Berlin med kultur, god mat och dryck samt ett litet lopp.
 
Listan är dock inte slutgiltig, det blir alltid lite fler lopp som man kastar sig in i för skojs skull. Testade på orientering i höstas och tror det kan bli ett par sådana lopp i år också. Det var roligt.
 
 
LoppDisciplinDistans (Km)
Göteborgsvarvet Seedningslopp Löpning 10
Thoughest Hinderbana 8
Lundaloppet Löpning 10
Göteborgsvarvet Löpning 21.1
Karlstad Stadslopp Löpning 10
MalmöSimmet Simning 2
Malmö Triathlon Triathlon 1.5 - 40 - 10
Though Viking Hinderbana 12
Midnattsloppet Löpning 10
Berlin Marathon Löpning 42.2

Testlöpning av Seedningsrundan

2013-03-0212:08:19
Efter jobb igår åkte jag direkt upp till Helsingborg för att tillsammans med en polare springa Göteborgsvarvets seedningslopp. Samma bana men inte officiellt lopp. Vi testade banan, hur platt den är, var de jobbiga sträckorna fanns och se om man kunde få fram en strategi för loppet när det väl gäller. Så blev en redigt lugn och trevlig runda.
 
Verkar som, om vi nu sprang banan åt rätt håll, att den börjar lite svagt uppför. Här är väl den längsta uppförsbacken under varvet men inte direkt något jobbigt allt. Därefter rätt så platt, någon skarp backe men de är så korta att det är inget som direkt påverkar löpningen. Sista kilometern börjar det gå nerför (på ett varv som är 5 km) och man kan kanske bli lockad att börja ta i när det är varv nummer två och målet närmar sig. Strax efter att det börjat gå nerför går det uppför igen och är man inte i jättebra form så kanske man kan ta ut den sista energin vid denna punkt så bäst är nog att invänta att sista backen är avklarad så kan man öka takten sista 600 metrarna eller vad det nu kan vara.
 
Men annars är det en väldigt platt bana och kommer nog finnas potential att få bra tid om man är i bra form och laddad för loppet. Igår var det segt att komma igång, man var stel och inte helt 100 men vi tog det lugnt och tog oss runt på 56:41. Första löpningen som fått en TE (Tränings Effekt) på under 5.0 vilket är max och står ungefär för onödigt ansträngande träning. Snittpuls på 163 och tyckte inte det var jobbigt alls utan rätt så enkelt men fick en TE på 4.9. De vill verkligen inte jag ska springa.

Spin of Hope

2013-03-0210:46:00
 
Ride of Hope är ett cykellopp där man cyklar från Lund till Stockholm i olika etapper. Man kan delta i en del, två eller valfritt antal upp till hela sträckan som jag tror tar ungefär en vecka. Detta sker under sommaren och är en insamlig till barncancerfonden. Ingen tävling utan deltar i lag och cyklar i behaglig form tillsammans. Det hade jag velat göra någon gång men inte blivit tid till det än.
 
Som ett alternativ till de som kanske inte har en linjehoj eller tid eller ork för detta finns två alternativ om man ändå vill samla in pengar till barncancerfonden. Man kan bara donera pengar direkt dit eller så kör man Spin of Hope. Spin of Hope ordnas på flera olika gym runtom i Sverige så det finns nog något i din stad, ta en titt. Antingen så kan man hoppa in och cykla antalet önskade timmar som du själv vill, eller det finns ledig tid för, för 125 kr timmen som går till barncancerfonden. Eller så samlar du ihop ett lag som får en helt egen cykel som man sedan växlar med att hålla igång i 12 timmar för 1 500 kr. Kostnad per timme blir fortfarande densamma, 125 kr. Så är man 12 personer i ett lag kostar det 125 kr per person och man kör spinning en timme vardera. Är man 6 pers blir det 250 kr per person och två timmar spinning. Eller efter önskad ordning, det bestämmer man själv inom laget.
 
Så just nu håller jag på att samla ihop ett lag och har än så länge tror jag fått ihop 7 intresserade. Så om alla dessa kan så är det 5 till som ska letas upp. Här i Lund blir det den 23:e mars, en lördag, och det börjar 07:00 och håller på till 19:00. Jag tycker det är en fantastisk kul idé och jag hoppas jag får fullt lag.
 
För att sedan träffas alla så ska jag försöka få ett bord någonstans i byn till kvällen så kan vi alla träffas och umgås. Det som jag måste säga är en enorm bonus för mig just nu är att det är en sådan otrolig variation i folk jag känner som visat intresse. Från blande håll och folk jag inte träffat på väldigt länge så det är jättekul!

Vikten av mat

2013-03-0110:24:41
Jag har på sistone försökt ta med lunchlådor varje dag och äta bra mat till middag. Bra mat hela dagen egentligen men med inslag av lite annat som är gott men kanske inte lika nyttigt. Bara för jag tränar vill jag inte bli av med livets goda, det får ta den tid det tar att gå ner i vikt. Jag har ingen direkt deadline.
 
MEN! Det var inte direkt det jag tänkte på utan mer vikten av att äta regelbundet och bra. Är dig mätt och svält dig aldrig. Jag har ätit mig bra mätt dagligen och det har gått utmärkt att hålla mig på en bra nivå, varit pigg, mätt, nöjd och belåten. Gott med energi för träning och bara.. allmänt bra. Igår råkade jag ta en lite för liten lunchlåda till jobb och jag blev inte helt mätt på det. Tänkte att jag kan komplettera med en macka senare innan jag sticker hem. Men det blev aldrig av. Så jag blev redigt hungrig väldigt tidigt så det blev middag tidigare än vanligt. Suget på onyttig mat växte betydligt större än vanligt. Åt en bra portion mat till middag men kände mig fortfarane hungrig efteråt och småsugen på sött och onyttigt. Som jag även slutligen lyckades hitta och äta upp. Så nu är det åtminstone borta men bara det här extrema suget på mat, på onyttigt, på sött och att aptiten ökade något så fruktansvärt.
 
Nu ska jag inte säga att det är 100% säkert enbart för att jag åt lite mindre till lunch. Men det är första gången på väldigt länge jag känt såhär och det kom i anslutning till för lite mat när jag väl ska äta. Så det lutar ju åt det men det är upp till er att tolka och ta till vara på eller ej.
 
Men som lärdom var den bra. Ät ordentligt när du väl ska äta så slipper du småätandet, eller större chans till det åtminstone.

En sån underbar morgon!

2013-03-0110:12:50
Denna morgon började lite tungt men ack så behaglig. Kom upp lite sent ur sängen. Inte så att jag inte vaknade.. det var bara processen att stiga upp som tog tid. Men väl uppe gick det bra och kom iväg i bra tid ändå, ingen större skada bara mindre tid att njuta. Men när jag väl kom ut så var det inte schnorkallt som det varit de senaste morrnarna utan behagligt. Stod med vantarna i hand och funderade på om jag skulle lämna dem hemma.. men ska ju cykla så är nog bäst ändå. Men det var ljust också. Inte bara lite sådär blåare i horisonten utan t.o.m gult/vitt. Solen på väg opp! På med lysena men kändes som gränsfall om de behövdes. Det kan innebära att de inte behöver följa med nästa vecka om det fortsätter såhär. Oh, våren! Av någon anledning är du mer önskad detta år än någonsin!
 
 
Men träning! lite nya maskiner som plockats fram på gymmet. Inte helt uppackade och fixade men de stod där och väntade. Inga fantastiska maskiner som kommer göra något större förändringar i min träning.. kanske bara mindre trångt under eftermiddagen men kul med utveckling. Annat än mitt förra gym.
 
Började återigen med chins och dips. Inga större förändringar från tidigare i veckan. Lite trött i kroppen men sånt kommer ibland. Kört på ändå under veckan känns det som så är nöjd att kroppen börjar vara på det, även om det är trötthet. Mer övningar med kabelmaskinerna och det tog bra idag. Blev redigt trött i kroppen och det kändes även i armarna när jag cyklade vidare mot jobb. Det är såna här starter man vill ha på dagen. Samt att det är fredag gör det till en sjukt skön start på en förhoppningsvis helskön fredag. Bara att duscha idag satte en i extas! Det låter skumt men duschutrymmet har fönster (högt upp så ingen sneakpeak) och i österläge så man kunde se punkten där solen lyste direkt in och allt  var så ljust och fantastiskt ovanligt. Det var inte lamporna som lyste upp det mörka utrymmet utan solljus och det fanns inte en tillstymmele till mörkt område.
 
 
Blev korv igen på jobb, det är ju fredag och då är det knake som gäller. Tog en bild på den men.. ja.. det är korv och senap och det ser inte så fräscht ut på bild kan erkännas så skippar nog att lägga upp den. Men god!
 
Ikväll blir det löpning på schemat och inte bara vilket ställe som helst utan ska provspringa banan för seedningsloppet i Helsingborg om en två veckor. Skitkul!

RSS 2.0